Schab pieczony z ziołami1,25 kg. schabu,3 pędy selera naciowego,3 szalotki,2 łyżeczki oregano,2 łyżeczki tymianku,2 łyżeczki ziaren pieprzu,pęczek natki,2 łyżeczki oliwy,sól.Z opłukanego mięsa usuwamy włókna. Szalotki obieramy i siekamy. Pietruszkę i seler myjemy, zostawiamy do wyschnięcia, drobno siekamy. Dodajemy oregano, grubo zmielony pieprz, tymianek, szalotki. Mieszamy.Płat mięsa nasączamy oliwą. Schab obtaczamy dokładnie w mieszaninie szalotki, ziół i przypraw. Dla pewności dociskamy dłońmi i odstawiamy na 10 minut.Mięso powinno przejść dokładnie aromatem ziół.Mięso układamy na ruszcie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 240 st. C. Pod spód podkładamy tacę żaroodporną. Pieczemy przez 15 minut, potem obniżamy temp. do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika mięso solimy, owijamy w dwie warstwy folii aluminiowej i nakrywamy ściereczką.Odstawiamy na 10 minut. Podajemy pokrojone w grube plastry z dodatkiem młodych ziemniaków i surówki.NASZE RADY :* Zamiast świeżych ziół możemy wykorzystać suszone,pamiętając, że są bardziej cierpkie w smaku i należy ichużyć mniej. Najkorzystniej dla smaku potraw będzie,gdy2-3 łyżeczki ziół świeżych zastąpimy łyżeczką suszonych.Jeżeli lubimy zapach i smak czosnku, do ziół, selera, przypraw i szalotki możemy dołożyć kilka ząbkówroztartego na miazgę czosnku.* Solenie mięsa po upieczeniu korzystnie wpływa na jegokruchość, a zawijanie w folię umożliwia zachowanie ładnego aromatu i zapobiega wypłynięciu soku. Aby mięso nie wystygło, można po zawinięciu włożyć je donagrzanego, ale wyłączonego już piekarnika. Kto lubimięso mniej krwiste, powinien nie wyłączać piekarnikai zostawić w nim zawinięty w folię schab na ok. 30 minut.
elyzabeth1