Witaminy źródłem zdrowia.pdf

(195 KB) Pobierz
Microsoft Word - Witaminy źródłem zdrowia.docx
Wita
aminy źr
ródłem
zdrowi
ia
Pochodz
Jeśli w
łamliwe
zące z poży
organizmi
e i są podatn
ywienia odż
e brakuje z
ne na różne
żywcze subs
zestawu wi
choroby.
stancje doci
itamin lub
ierają wraz
minerałów
z krwią do
paznokcie
włosów i p
e stają się m
aznokci.
matowe,
Z
DROWA D
DIETA = P
PIĘKNE DŁ
ŁONIE I P
PAZNOKCI
IE
nasze oc
po 3-5
organizm
czekiwania
miesiącach
mu oraz ich
należy dost
h. Przedsta
h miejsca wy
tarczyć mu
awiamy list
ystępowani
Aby
odpowiedn
tę witamin
ia w pożywi
wygląd dło
nich składni
i minerałó
ieniu.
oni, paznok
ików. Rezul
ów niezbęd
kci i skóry
ltaty będą w
dnych dla
spełniał
widoczne
naszego
Witami
ina A
Jest roz
stąd pie
prowita
zwierzę
marchew
zpuszczalna
erwsza lite
amina A, w
ęcego: mlek
wka, grzyby
a w tłuszcza
era alfabetu
występuje ty
ko, śmietana
y-kurki.
ach, wytwar
u w nazwie
ylko w świ
a, masło, ja
rzana synte
e. Występu
iecie roślinn
aja, niektór
etycznie. Je
uje tylko w
nym. Źródł
re tłuste ryb
st pierwszą
w produkta
łem są pro
by, wątroba
ą odkrytą w
ach zwierzę
odukty poch
a, brokuły,
witaminą,
ęcych, a
hodzenia
szpinak,
Witami
iny grupy B
B
Są rozp
względu
B12.Wy
orzecha
puszczalne
u są często
ystępują w
ach, słonecz
w wodzie.
określane j
tych samy
zniku, drożd
Witaminy
jako witam
ych składn
dżach, prawd
y z grupy B
ina Komple
nikach odży
dziwkach, w
B mają wi
eks. Należą
ywczych. W
wątróbce dr
ele cech w
ą do niej- B
Występują m
robiowej.
wspólnych i
B1, B2, B3,
m. in. w z
i z tego
B5, B6,
zbożach,
117889649.003.png 117889649.004.png 117889649.005.png 117889649.006.png 117889649.001.png
Witami
ina C
Witamin
organizm
ran, zła
podnosi
Występ
na rozpusz
mu, ma wł
amań, hamu
i odpornoś
uje w cytru
zczalna w
łaściwości b
uje tworze
ć na zaka
usach, jabłka
wodzie. W
bakteriostat
nie się siń
ażenia. Chr
ach, porzecz
Witamina C
tyczne, a na
ńców, pows
roni skórę
zkach, szpin
wpływa n
awet bakter
stawanie kr
przed dzia
naku, natce
na wzrost
riobójcze. U
rwotoków,
ałaniem sło
pietruszki,
i rozwój k
Ułatwia goj
krwawień
ońca i star
w papryce.
komórek
jenie się
dziąseł,
rzeniem.
Witami
ina H bioty
yna
Rozpusz
działani
kurkach
mcg.
zczalna w
ie kwasów
h, prawdziw
wodzie. bi
i zasad. Z
wkach, nerka
iała krystal
Zawarta w w
ach, sojach,
liczna subst
wątróbce d
, rzepakach
tancja. Odp
drobiowej i
. Dzienne z
porna na o
cielęcej, d
zapotrzebow
ogrzewanie
drożdżach p
wanie wynos
oraz na
piwnych,
si ok. 30
Składni
iki mineral
lne
*
Składni
układu
ferrytyn
do wytw
szpinak
k hemoglo
erytroblasty
ny, głównie
warzania nie
ku, fasoli, m
obiny. Częś
ycznego do
w wątrobie
ektórych en
morelach, sus
ść żelaza j
o produkcji
e i śledzion
nzymów bio
szonych śliw
Żelazo
jest bezpoś
hemoglobi
nie oraz inn
orących udz
wkach, wątr
średnio wy
iny, pozost
nych narząd
ział w proce
róbce, żółtk
ykorzystywa
tałość grom
dach. Żelazo
esach utleni
ku.
ana przez
madzi się w
o jest też ni
ania. Zawie
*
komórki
w postaci
iezbędne
era się w
*
Cynk je
mięśni,
narządó
Stosowa
odchudz
narażen
odchudz
est niezbęd
bierze udz
ów rozrodcz
anie pigu
zających be
ni na niedo
zające i gło
dny w synte
ział w twor
zych. Badan
ułek antyk
ez odpowied
obory cynku
dówki. Zaw
ezie białka
rzeniu insul
nia wykaza
koncepcyjn
dniej suplem
u są równi
wiera się w r
Cynk
oraz kwas
liny. Zapew
ły, że cynk
nych oraz
mentacji mi
ież wegetar
rybach, skor
ów nuklein
wnia prawid
k ma istotny
stosowa
iner. obniża
rianie oraz
rupiakach, m
nowych, kie
dłową czyn
y wpływ na
anie długo
ają poziom
osoby sto
mleku, czer
eruje kurcz
nność prost
a czynności
otrwałych
cynku. Szc
osujące różn
rwonym mię
*
zliwością
aty oraz
i mózgu.
kuracji
zególnie
ne diety
ęsie.
*
Jod
*
117889649.002.png
Jod jest odpowiedzialny za funkcjonowanie tarczycy, kierze udział w produkcji hormonów
tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny. Hormony te z kolei regulują metabolizm, wzrost,
dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia. Pozyskiwany z
jodowanej soli, ryb morskich, małży, ostryg, szpinaku, rzeżuchy, mleka.
* Wapń *
Wapń wchodzi w skład kości oraz niektórych rodzajów ścian komórkowych. Zajmuje około
ponad 1 kg masy ciała z czego 99% występuje w postaci związanej w kościach, pozostała
część występuje w postaci zjonizowanej w surowicy krwi. Wapń bierze udział m.in w skurczu
mięśni, krzepnięciu krwi, w wydzielaniu hormonów. Wzmacnia odporność organizmu. Zaleca
się dla dzieci i młodzieży do 24 roku życia - 1200 mg, dla ludzi powyżej 24. roku życia - 900
mg. Występuje w mleku i przetworach mlecznych, rybach, owocach morza, figach, brokułach
i migdałach
* Magnez *
Magnez wchodzi w skład chlorofilu, jony magnezu odgrywają też dużą rolę w utrzymywaniu
ciśnienia osmotycznego krwi i innych tkanek, oraz uczestniczą w przekazywaniu sygnałów w
układzie nerwowym. Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na
dobę. Zawiera się w bananach, produktach pełnoziarnistych, ziemniakach, mięsie drobiowym
i winie.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin