Wino z ryżu wg Piekarza.doc

(33 KB) Pobierz
Wino ryżowe (nastaw na 40l):

Wino ryżowe 13-14%(nastaw na 34l):

Uwaga: nastawić w dymionie min. 40l

 

30 litrów wody,

8 kg cukru,

4 kg ryżu,

16 cytryn,

12 cukrów waniliowych (a 16g),

60 dkg rodzynek,

60 ziarenek pieprzu

6 łyżeczek:

-          Tymianku

-          Imbiru

-          Gałki muszkatołowej

Pożywka i MD (Riesling)

 

Ryż dokładnie przepłukać w zimnej (ew. letniej) wodzie. Zetrzeć delikatnie żółtą skórkę z cytryn. Cytryny obrać z albedo i pokroić na małe kawałki. Wodę zagotować. Cukier i cukry waniliowe rozpuścić we wrzątku a następnie ostudzić. Wsypać całość składników do butli i poruszać. Dać rurkę do butli i zostawić na 6 tygodni, aby fermentowało. Po tym czasie należy to przecedzić i ponownie wlać, i fermentować przez kolejne 6 tygodni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin