Wino jeżynowo-malinowe 15l
· 6l wody,
· 6kg jezyn,
· 1,5 malin,
· 600g rodzynek,
· 1,5kg cukru,
· 600ml miodu,
· 3 cytryny
· 6 g pożywki
· drożdże Bordeaux
Wodę przegotować, przestudzić. W ciepłej wodzie rozpuścić miód wraz z cukrem.
Owoce sparzyć wrzątkiem. Do gąsiora wsypać jeżyny wraz z malinami, dodać posiekane (zmielone) rodzynki, sok wyciśnięty z cytryn oraz pożywkę. Całość zalać przestudzonym syropem.
Dodać pracującą MD.
Uwaga: miast wyciskać sok z cytryn można cytryny dokładnie umyć, sparzyć oraz pokroić (wraz ze skórką) w kostkę ok. 1 cm i wsypać do gąsiora.
Całość fermentować 4 tygodnie.
Zlać znad osadu, klarować 2 razy po 4 tygodnie; zabutelkować.
Janekt56