wina zimowe.doc

(22 KB) Pobierz
na balon 5 L:

na balon 5 L:

- 200 g suszonej dzikiej róży z Herbapolu (ale nieżadne herbatki tylko suszony owoc dzikiej róży - koszt 2 zł/100g)

- 250 g rodzynek (na wagę, nie w torebkach, najciemniejszych jakie znajdziesz) sparzonych i rozgniecionych lub posiekanych

- 150 ml (2/3 szklanki) domowego soku z malin lub soku z malin Herbapolu

- 500 g cukru

- 3 l wody

 

- MD Tokaj lub Sherry

- pozywka na 5 l (1,5 -2 g)

- sok z połowy sredniej wielkosci cytryny lub 2 g kwasku cytrynowego

 

Po 4; 5 dniach dodaj drugą partię cukru - 300 g rozpuszczone w 500 ml wody. Po pełnych 4 tygodniach zlej odcedzajac farfocle z rózy i rodzynek. Dolej do pełnych 4,5 l syropu ze 150 g cukru i wody do odpowiedniej objetosci, zatkaj rurką i niech sie wychodzi jeszcze ze dwa tygodnie - potem zlej i do chłodu na klarowanie.

 

MD wyhodowałem z Biowinowskich uniwersalnych na winogronowym z Fortuny. Dałem 1l soku, 3 łyżeczki cukry i szczyptę pożywki.

Rodzynki (pochodzenie Biedronka - Iran) sparzyłem wrzątkiem i rozdrobniłem w malakserze (nie przesadzac). Ryż kilkakrotnie przepłukałem w zimnej wodzie. Pierwsza faza roboty wyglądała tak:

 

- 10l wody

- 3kg ryżu

- 2kg cukru

- 1kg rodzynek

- 1l soku winogronowego Fortuna

- sok z 4 cytryn

- 40g kwasku

- 5g pożywki

- MD

 

Uwaga! Balon i garnki zasiarkowałem przed robotą roztworem pirosiarczynu.

Wsio ruszyło pięknie i buzowało ostro. Kilka razy dzienni solidnie bujałem balonem w celu przemieszania i zalania pływających rodzynów. Jak już zdychało (po kilku dniach) wykonałem fazę 2:

 

- 5l wody

- 2kg cukru

- 20g kwasku

- szczypta pożywki

 

Ruszyło jak szalone! Naliczyłem 140 bulek na minutę! Kiedy znów zdychało weszłą faza 3:

 

- 2l wody

- 0,5kg cukru

- 20g kwasku

 

Po 2 tygodniach od początku fermentacji zlewarowałem winko ozostawiając rodzyny i ryż w balonie. Wypłukałem smieci i wlałem płyn do balonu. Weszła faza 4:

 

- 1l soku winogronowego Fortuna

- około 1 g pożywki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin