Wątróbki drobiowe z sosem z jabłek i cebuli
Składniki:0,5 kg wątróbek drobiowych, 2-3 łyżki tartej bułki, 3-4 łyżki oleju lub oliwy do smażenia, SOS:, 3 kwaśne jabłka, 2 średnie cebule, 2 łyżki oleju lub oliwy, 1 łyżeczka majeranku
Autor:
Anna Dajek
Sposób przyrządzania:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Obrane jabłka i cebulę kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i lekko ją podsmażamy. Dodajemy sól, pieprz do smaku, jabłka i majeranek. Podlewamy 1 - 2 łyżkami wody i dusimy około 10 minut. Sos powinien mieć konsystencję duszonych warzyw. Wątróbkę obtaczamy w tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu 7 - 10 minut (uwaga: wątróbka podczas smażenia bardzo pryska!). Pod koniec smażenia solimy ją i pieprzymy do smaku. Gotowe wątróbki układamy na półmisku i pokrywamy gorącym sosem. Podajemy z ziemniakami.
ddoroch