Kurczak na słodko ze śliwkami,rodzynkami i migdałami
Składniki:1 kurczak, 200 g suszonych śliwek, 200 g rodzynek, 200 g migdałów, 2 goździki, odrobina cynamonu, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz
Autor:
Kinga Rudnicka
Sposób przyrządzania:
Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i przepłukać zimną wodą. Kurczaka podzielić na części, a następnie obsmażyć w brytfannie na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Wyjąć na półmisek, a na oliwę wrzucić odciśnięte śliwki i rodzynki, doprawić cynamonem i goździkami. Kurczaka włożyć z powrotem do brytfanny, dolać pół szklanki wody i dusić przez 15 minut. Dorzucić migdały i dusić na małym ogniu przez następne 30 minut.
ddoroch