CIEMNY DOMOWY CHLEB.docx

(11 KB) Pobierz

CIEMNY DOMOWY CHLEB! *1kg mąki pszennej,*szklanka otrąb pszennych,*1/2szklanki ziaren słonecznika,*3 łyżki płatków owsianych,*100g drożdży,*3 łyżeczki soli,*łyżeczka cukru. #PRZYGOTOWANIE: 1.Mieszamy mąkę,otręby pszenne,płatki owsiane i słonecznik.Wlewamy drożdże rozpuszczone w szklance ciepłej wody z odrobiną cukru.W 1/2 litra wody rozpuszczamy sól i wlewamy do mąki.Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.2.Dwie formy(keksówki)smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto.Gdy podrośnie,pieczemy w temperaturze 200 stopni 1 godzinę. Skórka chleba nie stwardnieje,jeśli po upieczeniu posmarujemy ją wodą,przykryjemy ściereczką. (Ja nie dodaję płatków owsianych)

 

 

 

 

 

 

****####***### SERNIK Z WIÓRKAMI

Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szkl. mąki

! łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko + żółtko

3/4 szkl. cukru pudru

1/2 szkl. cukru

3 łyżki śmietany

10 dag. margaryny

 

Zagnieść ciasto z podanych składników i wyłożyć dno i boki blachy.

 

Masa Serowa:

1 kg. sera (przekręconego w maszynce lub takiego w wiadereczku)

2 cukry waniliowe

1/2 szkl. oleju

2 i 1/2 szkl. mleka

2 jajka + 4 żółtka

1 szkl. cukru

2 budynie śmietankowe

 

Wszystko zmiksować, wylać na ciasto. Piec 1 godz. Gdy ciasto będzie upieczone wylać na nie ubitą pianę z 4 białek i 4 łyżki cukru. Zapiec 10 min.

 

Wiórki:

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

10 dag. wiórków kokosowych

 

Składniki podsmażyć na patelni na rumiano i wyłożyć na gorący placek.

 

(Sernik powinien stygnąć w piekarniku)

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin