Cukiernik
(Numer 741201 wg klasyfikacji zawodów i specjalności)Cukiernik zajmuje się zarówno wytwarzaniem typowych wyrobów cukierniczych jak i przygotowaniem i dostarczeniem składników. Po przygotowaniu składników cukiernik obsługuje urządzenia wspomagające jego pracę, w które wyposażony jest zakład. Należą do nich: ubijaczki, mieszałki do ciast, walce do wałkowania, piece do pieczenia, smażarki oraz urządzenie do przecierania sera. Składniki są wkładane i wyjmowane z urzadzeń ręcznie. Cukiernik nadzoruje pracę urządzeń oraz ręcznie i za pomocą małego wózka transportuje składniki z magazynu mieszczącego się na zapleczu cukierni. Część przygotowanych wyrobów umieszczanych jest w chłodni. Transport odbywa się dosyć wąskim przejściem pomiędzy metalowymi regałami.
Lista do identyfikacji zagrożeń
Zagrożenie
Źródło zagrożenia (przyczyna)
Możliwe skutki zagrożenia
Środki ochrony przed zagrożeniami
Mikroklimat gorący.
Praca przy piecach, patelniach.
Omdlenia, udar cieplny.
Odpowiednia odzież, wentylacja, zimne napoje.
Mikroklimat zimny, duże zmiany temperatury.
Przebywanie w chłodni po pobycie w pobliżu pieców.
Przeziębienia.
Odpowiednie ubranie, organizacja pracy minimalizująca przechodzenie pomiędzy miejscami o dużej różnicy temperatur.
Pochwycenie przez obracające się elementy maszyn.
Mieszałki do ciasta, walce, ubijaczki.
Zmiażdżenia palców i dłoni, urazy rąk, złamania.
Sprawne urządzenia, stosowanie się do instrukcji obsługi, wzmożona uwaga.
Poparzenie termiczne.
Gorące powierzchnie urządzeń: pieca, patelni, garnków, form itp.), tłuszcz do smażenia.
Poparzenia ciała.
Sprawne urządzenia, osłony, przykrywki, przestrzeganie instrukcji, stosowanie rękawic i fartuchów, uwaga.
Porażenie prądem elektrycznym.
Obsługa urządzen z napędem elektrycznym.
Porażenie prądem, śmierć.
Sprawna instalacja elektryczna, właściwa obsługa urządzeń, uwaga.
Potknięcie i upadek na tym samym poziomie.
Śliskie i nierówne powierzchnie.
Potłuczenia, zwichnięcia, złamania.
Odpowiednie obuwie, czyste i nieśliskie powierzchnie, porządek, uwaga.
Pożar.
Piece, patelnie z gorącym tłuszczem.
Poparzenie termiczne, kalectwo.
Przestrzeganie instrukcji, uwaga.
Promieniowanie mikrofalowe.
Kuchenka mikrofalowa.
Uszkodzenia narządów wewnetrznych.
Sprawne urzadzenia, przestrzeganie instrukcji.
Przeciążenie układu ruchu - mięśniowo-kostnego.
Wkładanie i wyjmowanie form z pieca, podnoszenie worków z produktami.
Bóle kręgosłupa, pleców i nadgarstków, choroby układu ruchu.
Stosowanie się do norm podnoszenia ciężarów.
Skaleczenia.
Noże do krojenia ciast i owoców.
Rany cięte rąk.
Wzmożona uwaga.
Uderzenie człowieka o nieruchome przedmioty.
Urządzenia, regały, wózki.
Potłuczenia, guzy, siniaki.
Porządek, wzmożona uwaga.
Uderzenie przez spadające przedmioty.
Wyjmowanie i wkładanie do pieca form z ciastem, zdejmowanie surowców z regałów.
Urazy kończyn dolnych.
Odpowiednie obuwie, wzmożona uwaga.
Wybuch.
Butle z gazem.
Kalectwo, śmierć.
Włąściwe zabezpieczenie i obsługa butli (przestrzeganie instrukcji).
Zaprószenie oczu.
Przesypywanie i transport sypkich surowców (np, mąki).
Zapalenie spojówek, kaszel.
Zatrucie gazem.
Ulatniający się gaz z urządzeń.
Toksyczne uszkodzenie narządów wewnętrznych, śmierć.
Sprawna instalacja gazowa, sprawne urządzenia, przestrzeganie instrukcji, wentylacja.
Zatrucie.
Degustacja składników, półproduktów i gotowych wyrobów.
Choroba układu trawiennego (np. salmonella), absencja w pracy.
Stosowanie składników z aktualną datą spożycia, właściwe (zgodne z instrukcją wytwórcy) przechowywanie półproduktów i produktów.
Ocena ryzyka zawodowego dla wytypowanych zagrożeń
Wybór metody oceny: wg PN-N-18002, PHA, Risk Score
ela__k