Chili con carne.rtf

(8 KB) Pobierz
Chili con carne

Chili con carne

 

Składniki:

40-50 dag mielonej wołowiny

40 dag pomidorów (mogą być mrożone)

puszka czerwonej fasoli konserwowej

2 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

2 cebule średniej wielkości

2 ząbki czosnku

2 łki koncentratu pomidorowego 30-proc.

półtorej szklanki Rosołu wołowego WINIARY z kostki

1-2 łeczki chili

l, pieprz

ponadto:

bagietka i zielona sałata mieszana

 

Obrane cebule i czosnek oraz pomidory (po sparzeniu i zdjęciu skórki) drobno posiekaj, a fasolę osącz z zalewy.

 

W rondlu rozgrzej oliwę (olej), zeszklij cebulę wraz z czosnkiem (2 minuty), włóż mięso i smaż je na dużym ogniu przez 3-4 minut ciągle mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat, fasolę, chili i rosół, doprowadź do wrzenia, i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 25 minut. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

W czasie gotowania potrawy przygotuj zieloną sałatę mieszaną.

 

================================================================================

 

Chili con carne

 

Składniki:

3-4 czerwone papryki

3 cebule

50 dag mielonej wołowiny

łka oleju

duża puszka pomidorów w zalewie

puszka czerwonej fasoli

pieprz cayenne i czarny

chili

l

 

Oczyszczoną paprykę pokrój w paseczki, a obraną cebulę - w piórka.

 

Na patelni rozgrzej olej i zrumień wołowinę, dodaj do tego cebulę i paprykę, i duś na małym ogniu przez 10 minut. Pomidory odsącz z zalewy, wrzuć do potrawy i duś razem przez 20-30 minut. Po tym czasie wsyp odcedzoną fasolę i duś na małym ogniu jeszcze 5-10 minut.

 

Na koniec dopraw solą, pieprzem cayenne i czarnym oraz chili, bo potrawa powinna być pikantna. Podawaj z pieczywem.

 

================================================================================

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin