Befsztyki z zielonym pieprzem.rtf

(8 KB) Pobierz
Befsztyki z zielonym pieprzem

Befsztyki z zielonym pieprzem

 

Składniki:

4 befsztyki z polędwicy wołowej (grubości 2 cm)

2 łki zielonego pieprzu

łka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

łka masła

l

ponadto:

smażone ziemniaki (minifrytki)

zielona sałata mieszana lub surówka z selera

 

Przygotuj zieloną sałatę z sosem winegret (albo surówkę z selera) i usmaż minifrytki.

 

W czasie, gdy mini frytki bę się smaż, zmiel grubo zielony pieprz, befsztyki lekko rozbij zwilżonym zimną wodąuczkiem, oprósz je solą i obtocz w pieprzu.

 

Na patelni rozgrzej oliwę (olej) z masłem i usmaż befsztyki z początku na dużym ogniu, później na mniejszym. Jeśli lubisz krwiste, mało wysmażone, to trzymaj je na patelni po 3 minuty z kdej strony, natomiast dobrze wysmażone - po 4-5 minut.

 

Befsztyki podaje się prosto z patelni, bo odgrzewane tracą cały smak.

 

Befsztyki w zielonym pieprzu możesz serwować z sosem:

mała cebulka (obrana i drobno posiekana)

pół szklanki bulionu wołowego (z kostki)

3 łki kremówki, pół łeczki musztardy

łka drobno posiekanej natki pietruszki

l, 2 łeczki grubo zmielonego zielonego pieprzu

 

Usmażone befsztyki przełóż na półmisek i trzymaj w cieple (np. w nagrzanym piekarniku), a na tłuszczu po nich zeszklij cebulę (2 minuty), następnie wlej bulion i śmietankę, wymieszaj, pogotuj 3-4 minuty, dodaj pieprz, natkę, musztardę oraz sól i jeszcze trochę podgrzej. Do befsztyków z takim sosem podaje się ziemniaki lub makaron.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin