Befsztyki z masłem ziołowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Befsztyki z mas³em zio³owym

Befsztyki z masłem ziołowym

 

Składniki:

4 befsztyki z polędwicy wołowej

łka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

łka masła

4 liście sałaty

4 plasterki cytryny

l

pieprz

masło ziołowe:

2 czubate łki masła

łka drobno posiekanej natki pietruszki

pół łeczki estragonu

łeczka bazylii

ponadto:

smażone ziemniaki (minifrytki)

zielona sałata mieszana

 

Przygotuj masło ziołowe: w misce drewnianą ł utrzyj najpierw samo masło, potem z dodatkiem estragonu, natki i bazylii uformuj wałeczek, zawinąć go w folię, schłodź w lodówce do momentu podania.

 

Teraz usmaż minifrytki, a w tym czasie przygotuj zieloną sałatę mieszaną.

 

Befsztyki lekko rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej tłuszcz i smaż befsztyki najpierw na dużym ogniu, później na nieco mniejszym. Jeśli mają być krwiste, to smaż je z każdej strony po 3 minuty, jeśli dobrze wysmażone - to po 4-5 minut. Do stołu podaj na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty. Na każdym z befsztyków umieść plasterek cytryny z krążkiem masła ziołowego na wierzchu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin