Baranina po holendersku.rtf

(6 KB) Pobierz
Baranina po holendersku

Baranina po holendersku

 

Składniki:

60 dag udźca baraniego bez kości

2 pomarańcze

półtorej łki skórki otartej z pomarańczy

kieliszek białego wytrawnego wina

3-4 goździki

3 łki masła sok z cytryny

l

3 łki cukru

 

Umyte i osuszone mięso mocno wygnieć, starannie usuńony i tłuszcz, pokrój w cienkie plastry, następnie skrop sokiem z cytryny, posyp solą i zostaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu.

 

Zagotuj wino z cukrem, skórką z pomarańczy i goździkami. Obrane pomarańcze pokrój w cienkie plastry, nie zapomnij usunąć pestek. Żaroodporny półmisek grubo wysmaruj masłem, wyłóż plastrami mięsa, po czym obłóż plastrami pomarańczy, zalej przestudzonym, przecedzonym przez sito winem, obłóż wiórkami masła. Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut.

 

Tak przyrządzoną baraninę podawaj z ryżem lub frytkami i zieloną sałatą albo sałatką z cykorii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin