Udka kurczaka po afrykańsku.rtf

(5 KB) Pobierz
Udka kurczaka po afrykañsku

Udka kurczaka po afrykańsku

 

Składniki:

4 udka z kurczaka

20 dag orzeszków ziemnych

po pół łeczki suszonej mięty i cząbru (lub po łce posiekanych świeżych ziół)

3 łki oleju

łka soku z cytryny

szklanka białego wytrawnego wina

2 łki wody

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

 

Umyte i osuszone udka skrop sokiem z cytryny, natrzyj Ziarenkami Smaku i pieprzem i pozostaw na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym usmaż na oleju na złoty kolor. Na gorącej patelni upraż posiekane orzeszki ziemne i zagotuj z 2 łkami wody.

 

Usmażone udka przełóż do rondla, dodaj orzeszki, posyp całość ziołami, zalej winem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Podaj z ryżem lub makaronem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin