Udka kurczaka po afrykańsku
Składniki:
4 udka z kurczaka
20 dag orzeszków ziemnych
po pół łyżeczki suszonej mięty i cząbru (lub po łyżce posiekanych świeżych ziół)
3 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki wody
Ziarenka Smaku WINIARY
pieprz
Umyte i osuszone udka skrop sokiem z cytryny, natrzyj Ziarenkami Smaku i pieprzem i pozostaw na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym usmaż na oleju na złoty kolor. Na gorącej patelni upraż posiekane orzeszki ziemne i zagotuj z 2 łyżkami wody.
Usmażone udka przełóż do rondla, dodaj orzeszki, posyp całość ziołami, zalej winem i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut. Podaj z ryżem lub makaronem.
reeeed