Ropucha
Kura bez kości
Składniki na 8 porcji:
duża kura z podrobami (około 2 kg)
20 dag chudej szynki
duża cebula
1-2 ząbki czosnku
cytryna
3 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Kurę umyj, osusz, wyluzuj i usuń kości i natrzyj od środka i z zewnątrz solą, odcinając szyjkę i skrzydełka. Mięso z szyi i skrzydełek drobno posiekaj i wymieszaj z równie drobno posiekanymi podrobami i szynką. Dopraw pieprzem, gałką, sokiem i skórką z cytryny, roztartym z solą czosnkiem i startą na tarce cebulą i całość wymieszaj. Tak przygotowany farsz włóż do rondla i duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Teraz dodaj łyżkę masła, wymieszaj i - po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu nadziej farszem kurę, dokładnie zaszyj otwór, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej stopionym masłem i wstaw do silnie nagrzanego piekarnika. Na początku pieczenia skrapiaj kurę wodą, a później wytworzonym sosem.
Ta indyjska potrawa z Goa swym kształtem przypomina ropuchę, a na dobre zadomowiła się w kuchni portugalskiej.
reeeed