Murzynek serowy
CIASTO CIEMNE:
1 kostka masła (margaryny)
1 szklanka cukru
6 łyżek wody
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1i1/2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
4 białka
Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuścić. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wszystko wymieszać
MASA SEROWA:
2 kostki twarogu (czyli 1/2 kg)
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/3 kostki masła (rozpuścić)
2 żółtka
2 białka
Twaróg zmiksować z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami, dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z pozostałą masą.
Na blachę (40 x 25 cm) wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na to masę serową – tzn. łyżką zrobić kleksy z masy serowej na ciemnym cieście (zapadną się w ciasto).
Piec około 60 minut temp. 170-180 stopni (u mnie 165 w termoobiegu)
Ser opadnie, bo jest sporo cięższy od ciasta, ale w niczym to nie przeszkadza... a nawet całkiem ładnie wygląda :-))
Można polać rozpuszczoną czekoladą, albo tak jak ja posypać cukrem pudrem.
diabliczka13