Murzynek serowy.rtf

(1183 KB) Pobierz

                 Murzynek serowy

 

CIASTO CIEMNE:

1 kostka masła (margaryny)

1 szklanka cukru

6 łyżek wody

2 łyżki kakao

2 łyżeczki cukru waniliowego

1i1/2 szklanki maki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

4 białka

 

Masło, cukier, wodę, kakao, cukier waniliowy rozpuścić. Do przestudzonej masy dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenie. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wszystko wymieszać

 

  MASA SEROWA:

1 szklanka cukru

2 kostki twarogu (czyli 1/2 kg)

1 łyżka maki ziemniaczanej

1/3 kostki masła (rozpuścić)

2 żółtka

2 białka

Twaróg zmiksować z cukrem, mąką ziemniaczaną i żółtkami, dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć z pozostałą masą.

Na blachę (40 x 25 cm) wyłożyć najpierw ciemne ciasto a na to masę serową – tzn. łyżką zrobić kleksy z masy serowej na ciemnym cieście (zapadną się w ciasto).

Piec około 60 minut temp. 170-180 stopni (u mnie 165 w termoobiegu)

Ser opadnie, bo jest sporo cięższy od ciasta, ale w niczym to nie przeszkadza... a nawet całkiem ładnie wygląda :-))

Można polać rozpuszczoną czekoladą, albo tak jak ja posypać cukrem pudrem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin