Wenus z puszystą masą serową.doc

(423 KB) Pobierz

 

 

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
25 dag białego sera
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Posypka kokosowa:
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Ponadto:
dżem brzoskwiniowy

             

 

Sposób wykonania:

Ubić białka na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części.

Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę dodać do zmielonego białego sera i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu.

Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Następnie je ostudzić.

Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać posypką kokosową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin