Składniki:
· 1 l mleka
· 3/4 szkl cukru kryształu
· 1/2 l śmietany 30 %
· 10 - 20 dag płatków migdałowych
· 3 łyżeczki żelatyny
· 1 cukier waniliowy
· 25 dag masła
· 1 szkl mąki pszennej
· 1 budyń śmietankowy
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 jajko
· 1 puszka masy orzechowej lub mleko skondensowane [ gotować 3 godziny]
· 2 duże paczki krakersów
Sposób przygotowania:
Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. 1 i 1/2 szkl mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajko roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem roztrzepane jajko z mąką, stale mieszając ugotować budyń - wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl wody. Śmietanę ubić, można dodać cukru pudru i połączyć z żelatyną.
Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Układamy krakersy - masę budyniową- krakersy - karmel z mleka skand. [ masa orzechowa]- krakersy- bita śmietana i posypać przyrumienionymi płatkami migdałowymi.
diabliczka13