Migdałowiec.doc

(41 KB) Pobierz
Migdałowiec

Migdałowiec

 

 

Składniki:

·         1 l mleka

·         3/4 szkl cukru kryształu

·         1/2 l śmietany 30 %

·         10 - 20 dag płatków migdałowych

·         3 łyżeczki żelatyny

·         1 cukier waniliowy

·         25 dag masła

·         1 szkl mąki pszennej

·         1 budyń śmietankowy

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1 jajko

·         1 puszka masy orzechowej lub mleko skondensowane [ gotować 3 godziny]

·         2 duże paczki krakersów

                          

Sposób przygotowania:

Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. 1 i 1/2 szkl mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajko roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem roztrzepane jajko z mąką, stale mieszając ugotować budyń - wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl wody. Śmietanę ubić, można dodać cukru pudru i połączyć z żelatyną.

Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Układamy krakersy - masę budyniową- krakersy - karmel z mleka skand. [ masa orzechowa]- krakersy- bita śmietana i posypać przyrumienionymi płatkami migdałowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin