NADZIEWANE MUSZLE
I
SKŁADNIKI:
· ok 30 sztuk dużych muszli
· 250 g mięsa mielonego
· 250 g pieczarek
· 1 cebula
· 4 łyżki oliwy
· sól
· pieprz
· bazylia
· oregano
· ser żółty
· 2 ząbki czosnku
SOS:
· 1 szklanka mleka
· 0,5 szklanki bulionu
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· 1 łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Muszle gotować 7-10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. delikatnie mieszać gdyż muszle mogą się połamać. następnie odsączyć i zahartować. wystudzić. cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. podsmażyć na oliwie razem ze startymi na tarce pieczarkami - ok 10 minut. na drugiej patelni usmażyć mięso mielone. połączyć z cebulką i pieczarkami, podsmażyć jeszcze chwilę. doprawić solą, pieprzem i ziołami. dodać drobno pokrojony czosnek. napełnić farszem muszle i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. przygotować sos: mleko połączyć z bulionem i koncentratem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, zagotować. sosem polać makaron. jeśli zostanie makaron, można go położyć na wierzch zapiekanki, w sytuacji gdy zostanie mięso, można je wykorzystać jako dodatek do np do makaronu świderki. na wierzch ścieramy na tarce żółty ser, naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, sprawdzając czy się nie przypala, smacznego
II ZAPIEKANE W SOSIE SEROWYM:
•1 opakowanie makaronu dużych muszli
•1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej frosty ze smietaną)
•śmietana
•0k. 25 dag skrawków różnego rodzaju serów
•1 filet z kurczaka
•15dag pieczarek (mogą być świerze grzyby)
•2 cebule
•15dag wędzonego boczku
•2 ząbki czosnku
•2 jabłka
•10 dag skrawków sera żółtego lub pleśniowego
1.Makaron ugotować, tak aby muszle były na pół twarde i pozostawić do ostygnięcia.
2.W rondelku udusić szpinak z czosnkiem i jabłkami (starte na grubej tarce), pod koniec dodać 10dag sera, wymieszać. Jeśli szpinak był bez smietany to dodac odrobinę śmietany.
3.Mięso kurczaka pokroić w drobniutką kosteczkę, udusic razem z pieczarkami i cebulką. Pod koniec duszenia dodac zmielony boczek.
4.Muszle faszerować powstałymi nadzieniami i układać w żaroodpornym naczyniu.
5.W rondelku rozpuścić pozostałe skrawki serów, wymieszać ze śmietaną, wszystko doprawić solą i pieprzem i zalać ułożone muszle.
6.Wszystko wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO
III
· 30 dag. mięsa mielonego
· cebula
· 8 duzych makaronowych muszli
· 1/8 główki małej białej kapusty
· pół papryki
· 10 orzechów pistacjowych
· olej do smażenia
· pierz
· natka
IV
Włóż muszle do wrzącej wody, posól, dodaj trochę oleju lub oliwy. Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu spłucz dokładnie zimną wodą i odsącz na sitku. Następnie rozłóż muszle na ręczniku, aby dokładnie obeschły. Przygotuj farsze:
A) Farsz serowy Składniki: 100 g sera żółtego typu gouda lub ementaler, 6-7 jajek ugotowanych na twardo, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3-4 łyżki majonezu, pieprz czarny świeżo mielony, sól Jajka i ser pokrój w kosteczkę. W misce wymieszaj majonez, musztardę, wrzuć pokrojony ser i jajka, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj muszelki.
B) Farsz pieczarkowy Składniki: 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 serek topiony gouda lub ementaler pół pęczka natki pietruszki i/lub natki koperku, pieprz czarny świeżo mielony, sól, sok z połowy cytryny, olej do smażenia (3 łyżki), masło do smażenia (ok. 1-2 łyżki). Pieczarki pokrój na pół, a następnie na plasterki, cebulę posiekaj w kosteczkę, koperek posiekaj drobno. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, od razu posól i polej sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją (pod warunkiem, że używasz młodych i białych pieczarek). Duś je aż do odparowania wody, którą puszczą pieczarki. Przełóż na talerz i na tej samej patelni bez mycia na 1 łyżce masła zrumień cebulkę, powinno to trwać ok. 8-10 minut. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj serek topiony i rozpuść go, dodaj pieczarki i cebulkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz dodaj koperek, posól i popieprz. Ostudź i nadziewaj.
C) Farsz tuńczykowy Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 średnie korniszony, 3 plastry marynowanej papryki, pół słoika marynowanych pieczarek, pół słoiczka marynowanych cebulek, pół słoiczka małego majonezu, sól, pieprz Korniszony, paprykę i pieczarki pokrój w kosteczkę, dodaj dokładnie odsączonego tuńczyka, cebulki, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
D) Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, twarogiem i kurczaczkiem w miodowo imbirowej marynacie:
Piersi kurczaka kroimy na kawałki i na pare godzin wsadzamy do marynaty: oliwa sos sojowy ocet winny 2 łyżki miodu imbir ( tak na oko) liść laurowy ziele angielskie 2 kulki pieprz czosnek rozgnieciony Generalnie ta marynata nadaje sie również do innych mięs np. na grilla Smażymy na patelni kurczaczka z 1/3 marynaty i dodajemy paczkę mrożonego szpinaku i kostkę rozgniecionego twarogu, albo fetę, troche masła do smaku, przyprawiamy wedle uznania. Taki sos mieszamy z makaronem ( ja wybieram rurki najczęściej). Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego i posypuję mozzarellą. Zapiekam 20-30 min
Fifi250