Zapiekanka z makaronu30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki),25 dag mięsa pieczonego lub duszonego,1 kostka przyprawy do zup,5 dag cebuli,4 dag tłuszczu, sól,pieprz,2 dag tłuszczu do posmarowania formy,2 dag tartej bułki.Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody,zamieszać, gotować 20 - 25 min, odcedzić, przelać nacedzaku wrzącą wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać,zrumienić na tłuszczu. Mięso gotowane, duszone lub pieczone przepuścić przez maszynkę. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy dozup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do smaku, wymieszać. Włożyć do rondla posmarowanegotłuszczem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić dogorącego piekarnika na 30 min. Gdy brzegi zapiekanki sięzrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć okrągły półmisek i wyłożyć. Makaron pokrajać na porcje,podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.
ala61-61