Ciasto dla mamy
Biszkopt jasny: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy Biszkopt kakaowy: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki 3 łyżki kakao ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe Masa śmietankowa: ½ litra śmietany 30% cukier waniliowy 2 opakowania ‘śmietan-fix’ Ponadto: galaretka truskawkowa
Sposób wykonania:
Upiec jasny biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i wyjąć biszkopt z formy. W tej samej formie upiec biszkopt kakaowy. Wykonać w ten sam sposób co jasny biszkopt, należy jednak pamiętać aby dodać kakao.
W 2 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie śmietankowe i wlać je do gotującego się mleka, chwilkę pogotować. Gorący budyń wylać na jasny biszkopt i przykryć kakaowym biszkoptem, lekko docisnąć.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Następnie dodać ‘śmietan-fix’ i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na kakaowy biszkopt. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę truskawkową, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu.
Schłodzić w lodówce.
Kosta64