Placek królewski
· CIASTO MIODOWE
· 30 dag mąki
· 1 jajko
· 1 łyżeczka sody
· 2 łyżki miodu
· 1/2 kostki margaryny
· 1/2 szklanki cukru
· 2 łyżki mleka
·
· CIASTO BISZKOPTOWE
· 3 jajka
· 3 łyżki mąki
· 3 łyżki cukru
· 3 łyżki wody
· MASA
· 1/2 litra mleka
· 1 łyżka mąki pszennej z czubkiem
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 cukry waniliowe
· 1 masło
Sposób wykonania
Przepis na ciasto miodowe: Połączyć wszystkie składniki i zrobić 2 placki. Piec każdy oddzielnie po 15 minut w 170 stopniach C.
Przepis na ciasto biszkoptowe: Jajka, mąkę, cukier i wodę utrzeć na gładką masę. Piec 25 - 30 minut w 180 stopniach C.
Przepis na masę: Zagotować mleko, masło i cukier. Dodać rozrobioną mlekiem mąkę. Gorącą masą polać ciasto. Ciasto miodowe / masa / biszkopt / masa / ciasto miodowe. Można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową .
Najlepsze dwa dni po upieczeniu.
Kosta64