TORT Z GALARETKĄ I OWOCAMI
Składniki:4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka mąki tortowej 1 torebka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia4 pojemniki (po 20 dag każdy) śmietany kremówki1 torebka (2 dag) żelatyny2 galaretki o różnych kolorach (np. agrestowa i wiśniowa)tłuszcz i mąka do formyowoce do dekoracji Sposób przyrządzenia:Formę (może być tortownica lub mała blacha) nasmarować tłuszczem i wsypać mąkę. Jajka umyć, wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać mikserem tak długo, aż masa będzie jednolita i puszysta. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do formy, piec 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C. Gotowy biszkopt przestudzić i połamać na małe kawałki. Formę nasmarować tłuszczem, dno wyłożyć kawałkami ciasta. Żelatynę namoczyć w szklance letniej wody, następnie podgrzać, rozpuścić i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Podczas ubijania powoli wlewać zimną żelatynę. Masą zalać biszkopty w formie, wstawić do lodówki. Gdy całość zastygnie udekorować wierzch tortu owocami, lekko wciskając je w krem. Galaretkę agrestową rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Gdy zacznie tężeć, polać nią gotowe ciasto, ponownie wstawić do lodówki. Następnie rozpuścić galaretkę wiśniową i polać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby wszystko dobrze zastygło.
megr0