Poradnik ochrony truskawki_2009.pdf

(2146 KB) Pobierz
Poradnik ochrony truskawki_2009_wersja 2b.indd
truskawka
PORADNIK OCHRONY
2009/2010
106564856.020.png 106564856.021.png 106564856.022.png 106564856.023.png 106564856.001.png
Autorzy:
prof. Remigiusz Olszak – opisy i zwalczanie szkodników
doc. dr Anna Bielenin – opisy i zwalczanie chorób
Zdjęcia:
prof. Remigiusz Olszak
doc. dr Anna Bielenin
Sumi-Agro Poland
Sumi-Agro Poland
Spis tre ci
Opuchlaki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Przędziorki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Biała plamistość liści truskawki . . . . . 5
Mączniak prawdziwy truskawki . . . . 8
Wertycylioza truskawki . . . . . . . . . . . 11
Mospilan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Ortus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1
Topsin M . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Nawozy specjalistyczne . . . . . . . . . . . 15
Środki pomocnicze . . . . . . . . . . . . . . . 16
Zalecenia dotyczące stosowania środków ochrony roślin przedstawione w tym poradniku mają charakter poglądowy.
Przed zastosowaniem każdego środka ochrony roślin należy zapoznać się z treścią etykiety–instrukcji stosowania umiesz-
czonej na opakowaniu.
106564856.002.png 106564856.003.png 106564856.004.png 106564856.005.png 106564856.006.png 106564856.007.png
poradnik ochrony truskawki
Oddając w Państwa ręce „Poradnik ochrony truskawki”, mamy nadzieję, że nie tylko
przyczyni się on do właściwego wykorzystania oferowanych przez Sumi-Agro Poland
środków ochrony roślin, ale również ułatwi bezpieczną i nowoczesną ochronę jednej
z najważniejszych w Polsce roślin jagodowych. Zawarte w poradniku informacje na temat
szkodników i chorób truskawki niewątpliwie pozwolą Państwu na łatwiejsze i lepsze okre-
ślenie wszystkich czynników, jakie powinny być wzięte pod uwagę w ochronie plantacji.
Wyrażamy także tą drogą podziękowanie dla Pani doc. dr Anny Bielenin oraz Pana
prof. Remigiusza Olszaka za ich ogromną pracę i służące Sadownikom praktyczne rady
wynikające z ich obszernej wiedzy i wieloletniego doświadczenia.
Sumi-Agro Poland
106564856.008.png 106564856.009.png 106564856.010.png 106564856.011.png 106564856.012.png 106564856.013.png
poradnik ochrony truskawki
Opuchlaki
Opuchlaki – larwy
Duża grupa chrząszczy z rodziny ryj-
kowcowatych (ok. 50 gatunków).
Stosunkowo niewielkie chrząszcze
(od 0,5 do 1,2 cm dł.) barwy od jasno-
brązowej poprzez ciemnobrązową do
czarnej. Zarówno chrząszcze, jak i lar-
wy są roślinożerne. Larwy przechodzą
cały cykl rozwojowy w glebie, odży-
wiając się korzeniami różnych roślin.
Długość larw waha się od ok. 0,5 do
1,0 cm, a barwa ciała jest kremowa
lub jasnobrązowa z ciemnobrązową,
dobrze widoczną głową. W ogólnym
wyglądzie larwy opuchlaków przy-
pominają nieco (także kształtem cia-
ła) pędraki chrabąszcza majowego,
tylko że są znacznie mniejsze. Larwy
opuchlaków zalicza się, podobnie
jak larwy chrabąszcza majowego, do
grupy szkodników glebowych. Mogą
one w niektórych uprawach być du-
żym problemem i powodować straty
o znaczeniu ekonomicznym. Do ta-
kich upraw należy truskawka. Na plan-
tacjach, szczególnie starszych, mogą
występować gatunki tych szkodni-
ków: opuchlak chropawiec, opuchlak
rudonóg, opuchlak lucernowiec.
Najbardziej szkodliwe są larwy, które
podgryzają i zjadają korzenie truska-
wek. Czasami w obrębie systemu ko-
rzeniowego jednej rośliny może się
zgromadzić kilkanaście, a nawet kil-
kadziesiąt larw opuchlaków. Rośliny
z uszkodzonym przez larwy opuchla-
ków systemem korzeniowym znacz-
nie słabiej rosną lub wręcz więdną
i zamierają. Uszkodzenia roślin mają
najczęściej charakter placowy – czy-
li jest to kilkanaście czy kilkadziesiąt
uszkodzonych roślin, jedna obok dru-
giej. Uszkodzone rośliny najczęściej
daje się bez trudu wyciągnąć z ziemi,
a na ich korzeniach w okresie od deka-
dy maja do połowy czerwca, a czasami
i dłużej, można znaleźć zarówno larwy,
jak i poczwarki oraz osobniki dorosłe
tych szkodników. Szkodliwość owa-
dów dorosłych jest znacznie mniejsza
– żerują głównie na liściach, wygryza-
jąc w dość charakterystyczny sposób
ich część brzeżną. Znacznie groźniej-
sze mogą być, jeśli wystąpią masowo
w świeżo posadzonym sadzie – co
często ma miejsce, jeżeli sad jest sa-
dzony po starej plantacji truskawek.
Z kolei plantacji truskawek nie powin-
no się zakładać na polu po wielolet-
nich uprawach roślin motylkowych
takich, jak koniczyna czy lucerna.
Zawsze też przed założeniem planta-
cji powinno się przeprowadzić ana-
lizę gleby na obecność szkodników
glebowych.
Opuchlak lucernowiec
Szkodliwość
Uszkadzanie systemu korzeniowego
roślin i w związku z tym ograniczenie
lub wręcz uniemożliwienie pobiera-
nia wody i substancji pokarmowych.
Szczególnie szybki deficyt wody
ujawnia się w okresie suchej i upalnej
pogody. Rośliny więdną, żółkną, brą-
zowieją i w efekcie końcowym zamie-
rają. Plon z uszkodzonych roślin jest
złej jakości lub wręcz w ogóle go nie
ma. W przypadku wystąpienia dużych
populacji opłacalność utrzymywania
takiej plantacji spada praktycznie do
zera.
Miejsce żerowania
Larwy wszystkich stadiów rozwojo-
wych gromadzą się w obrębie syste-
mu korzeniowego roślin, czasami
w dużych skupiskach. Owady dorosłe
żerują głównie na liściach, ale także
na nierozwiniętych pąkach, kwiatach,
a nawet na młodych zawiązkach.
2
106564856.014.png 106564856.015.png 106564856.016.png
Trudno je (owady dorosłe) jednak do-
strzec w ciągu dnia, gdyż żerują głów-
nie w nocy, chowając się na dzień pod
grudkami gleby lub pod zaschłymi
resztkami roślin.
ryczną powierzchnię = 2 m 2 . Wykopa-
ną glebę należy uważnie przejrzeć lub
przesiać i policzyć występujące w niej
larwy szkodników. Jako próg zagroże-
nia przyjmuje się 10 larw opuchlaków
w takiej próbie (2 m 2 ). Przeprowadze-
nie analizy gleby daje dodatkowo in-
formację o występowaniu pędraków
chrabąszczy i larw sprężyków (dru-
towce). Po posadzeniu plantacji do-
konywać regularnego jej przeglądu
na obecność słabo rozwijających się
lub zasychających roślin.
Objawy żerowania
Słabo rozwijające się lub żółknące,
albo wręcz zasychające rośliny. Obja-
wy takie występują placowo i łatwo
takie miejsca na plantacji zauważyć.
W miarę upływu czasu miejsca takie
są coraz lepiej widoczne ze względu
na coraz większą liczbę zbrązowiałych
lub zamarłych roślin.
Czynniki ograniczające
Mechaniczna, kilkukrotna uprawa gle-
by i wcześniejsza uprawa gryki, która
wpływa na znaczącą redukcję larw.
Opuchlak truskawkowiec
Lustracja
Najważniejsza jest analiza gleby na
obecność tych szkodników przed
założeniem plantacji. Analizę taką
powinno się przeprowadzać w okre-
sie od początku maja do końca
sierpnia. Próbki gleby należy pobrać
z 2 losowo rozrzuconych miejsc na
powierzchni 1 ha. W miejscach tych
wykopuje się dołki o wymiarach 25 x
25 cm i głębokości 0 cm. Wymiary
powierzchniowe dołków dają suma-
Zwalczanie chemiczne
W razie licznego wystąpienia chrząsz-
czy opuchlaków opryskiwać dokład-
nie rośliny i glebę pod nimi krótko po
zbiorze preparatem Mospilan 20 SP
w dawce 0, kg/ha. W przypadkach
koniecznych (dalsze występowanie
chrząszczy) opryskiwanie powtórzyć
1 lub 2 razy w odstępach 14 dni.
Opuchlaki – lustracje
Termin lustracji
Sposób pobierania próby i jej wielkość
Progi zagrożenia
Od początku maja do końca
sierpnia na polu przewi-
dywanym do założenia
plantacji
Pobrać losowo z 1 ha próbki gleby z 2 dołków
o wymiarach 25 x 25 cm (= 2 m 2 pow.) wykopane na głębokość
0 cm dla sprawdzenia obecności larw szkodnika
10 larw opuchlaków na
2 m 2 pow.
W ciągu całego
okresu wegetacji
Przeglądanie całej plantacji na obecność więdnących, żółknących
lub zamierających placowo roślin
Liczne uszkodzone rośliny
106564856.017.png 106564856.018.png 106564856.019.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin