Rynek pieczywa zmienia oblicze.pdf

(1875 KB) Pobierz
351623426 UNPDF
rynek
analiza rynku pieczywa
Rynek pieczywa
zmienia oblicze
kowo rozdrobniony. Według danych
Urzędu Ochrony Konkurencji i Kon-
sumentów, żaden z liderów nie kontroluje
nawet dwóch procent rynku. Próby kon-
centracji podejmuje jednak zagraniczny ka-
pitał. W 2005 r. jedną z największych irm
piekarniczych kraju – spółkę Nowakowski-
Piekarnie, przejęła jako inwestor strategicz-
ny spółka Delta Piekarnie Polska powiązana
z belgijską grupą La Lorraine.
Liczbę piekarń szacuje się w Polsce na
ponad jedenaście tysięcy. Dużych przed-
siębiorstw piekarniczych, zatrudniających
powyżej 50 pracowników, jest niespełna
trzysta. Obok nich działa, raczej gorzej niż
lepiej, mnóstwo piekarenek, które stopniowo
odchodzą w niebyt. Grzegorz Nowakowski,
dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo szacuje,
że w ubiegłym roku co najmniej 300 piekarń
zniknęło z rynku. Wśród nich były, niestety,
zakłady o długoletniej tradycji. Nie wytrzy-
mały konkurencji nie tylko z silniejszymi od
siebie, lecz także z szarą strefą, która zagar-
nia, według Instytutu, 20-30 proc. rynku.
Wiele wskazuje na to, że małe zakłady
będą nadal upadać, a ich obszar działalności
będzie się stopniowo zawężał do niewielkich
ośrodków oddalonych od nowoczesnych skle-
pów. Jesteśmy bowiem świadkami nowych
zjawisk zachodzących na rynku pieczywa: od
wielu lat jego konsumpcja maleje, czemu to-
warzyszą istotne zmiany w strukturze spoży-
cia, a co za tym idzie, w strukturze podaży.
Spadkowi spożycia pieczywa towarzyszy zasadnicza zmiana
oferty podażowej. Czołówka branży, uzbrojona w najnowsze
technologie, odpowiada na wyzwania.
Tekst: Olga Andrzejewska
Mniej świeżego chleba
W ubiegłym roku GUS odnotował spory,
bo 4,3-procentowy spadek spożycia pieczy-
wa – do poziomu 60,7 kg na osobę rocznie.
Miesięcznie na statystycznego Polaka przy-
padało w 2008 roku 5,06 kg pieczywa. Naj-
mniej jadano go w gospodarstwach domo-
wych osób pracujących na własny rachunek,
najwięcej w rodzinach rolników.
Coraz mniej ludzi wybiera się każdego
ranka do pobliskiego sklepu po bochenek
chleba i bułki, czyli tzw. pieczywo świeże.
Przeważnie są to ludzie starsi oraz zamiesz-
kujący na wsi. Jednocześnie przybywa konsu-
mentów zaopatrujących się w pieczywo na za-
pas, przy okazji większych zakupów w hiper-,
supermarketach i dużych sklepach spożyw-
czych. Są to na ogół mieszkańcy większych
26 fresh & cool market 7/2009
R ynek pieczywa w Polsce jest wyjąt-
351623426.040.png 351623426.049.png 351623426.051.png
Sprzedaż pieczywa chrupkiego
Źródło: nielsen, obliczenia własne
MieSięczne Spożycie pieczywa w goSpodar-
Stwach doMowych w 2008 r. (w kg/oSobę)
Źródło: GUS
Wielkość sprzedaży (w mln szt.)
Wartość sprzedaży (w mln zł)
kwiecień’2007-
marzec 2008
kwiecień 2008-
marzec 2009
Zmiana
w proc.
kwiecień 2007-
marzec 2008
kwiecień 2008-
marzec 2009
Zmiana
w proc.
Emerytów
i rencistów
5,8
Pracowników
4,7
Pieczywo chrupkie
69,5
73,9
6,3
193,6
217, 7
12, 4
Pieczywo lekkie
14,1
12, 5
-11, 3
45,1
44,8
-0,7
Pieczywo chrupkie
tradycyjne
10,1
8,9
-11, 9
34,3
33,1
-3,5
Chipsy chlebowe
5,4
5,2
-3,7
11, 2
10,4
-7,1
Grzanki
0,6
0,7
16,7
1,7
2,2
29,4
Sucharki
10,4
11, 3
8,7
30,4
32,9
8,2
Wale
24,5
30,9
26,1
60,6
83,2
65
Pracujących
na własny
rachunek
4,1
Maca
3,6
3,6
0
8,5
9,1
7,1
Rolników
6,3
Pozostałe
0,8
0,7
-12, 5
1,7
1,7
0
miast, osoby pracujące, które nie mają czasu
na codzienne zakupy. Wybierają pieczywo to-
stowe, z różnorodnymi dodatkami, pieczywo
chrupkie, jak również specjalnie pakowane
półprodukty do podpieczenia w domu. Ku-
pują oczywiście też pieczywo świeże, szuka-
jąc jednak nie tylko wciąż nowych rodzajów
chleba i bułek, lecz także wyrobów o małej
gramaturze, nadających się do jedno- czy
dwuosobowych gospodarstw domowych. Ta-
kich gospodarstw jest w Polsce coraz więcej,
rośnie też ich znaczenie ekonomiczne jako
dobrze sytuowanej, perspektywicznej grupy
konsumentów nastawionych na wyroby wy-
godne w użyciu, dobrej jakości, o uznanych
walorach zdrowotnych – a więc wyroby z wy-
soką wartością dodaną, czyli wysoką marżą
i dla producenta, i dla handlu.
reklama
7/2009 fresh & cool market 27
351623426.052.png 351623426.001.png 351623426.002.png 351623426.003.png 351623426.004.png 351623426.005.png 351623426.006.png 351623426.007.png 351623426.008.png 351623426.009.png 351623426.010.png 351623426.011.png 351623426.012.png 351623426.013.png
rynek
analiza rynku pieczywa
produkcja wyrobów piekarSkich i Mącznych w i kw. 2009 r.
Źródło: GUS (dotyczy przedsiębiorstw zatrudniających powyżej 49 osób)
tendencje charakteryzujące rynek pieczywa
nowoczesnego, choć oczywiście w dużym
przybliżeniu, ponieważ jest to produkt spe-
cyiczny. Obrazuje jednak zarówno trend do
zdrowego, jak i wygodnego odżywiania.
Według danych irmy Nielsen, sprzedaż
pieczywa chrupkiego szybko rośnie od kilku
lat. W ostatnim okresie (kwiecień 2008 – ma-
rzec 2009) również odnotowano wzrost, choć
nieco wolniejszy niż w poprzednich latach,
kiedy to dynamika sięgała nawet 20 proc. Być
może, należy to położyć na karb kryzysu.
Najwyższe tempo wzrostu wykazują wa-
le, których udział w rynku pieczywa chrup-
kiego sięgnął już 40 proc., choć wprowadzo-
no je na rynek niedawno. Cieszą się jednak
opinią dietetycznego produktu z cennymi
biododatkami, dlatego szybko zdobywają
popularność.
Produkcja sprzedana
Zatrudnienie
Przeciętne miesięczne
wynagrodzenie
w mln zł
zmiana w proc.
wobec I kw. 2007
w tys. osób
zmiana w proc.
wobec I kw. 2007
zmiana w proc.
wobec I kw. 2007
1521,1
7, 2
38,1
5,1
2181,25
5,0
Pieczywo nowoczesne
Do tej grupy można zaliczyć pieczywo
o przedłużonej trwałości, tostowe, chrupkie
oraz głęboko mrożone. Segmenty te zdoby-
wają coraz większe udziały w rynku. Szyb-
ko rosnący popyt na pieczywo tostowe za-
chęca czołowych producentów do inwestycji
w nowe linie produkcyjne. Przykładem jest
uruchomiona w irmie Nowakowski-Piekar-
nie w grudniu 2008 r., nowa linia o wydajno-
ści 3,6 tys. chlebów tostowych na godzinę.
Coraz więcej miejsca na półkach skle-
powych, zwłaszcza w handlu sieciowym,
zajmują bułki do hamburgerów i hot dogów,
bułki zapiekanki, kebaby – produkty o prze-
dłużonej trwałości do przygotowania szyb-
kich posiłków w domu.
Wciąż przybywa piekarń, które oferują
pieczywo mrożone do dopieczenia w skle-
pach. Rośnie też liczba placówek korzysta-
jących z tej oferty. Są to już nie tylko super-
i hipermarkety, lecz także nawet średniej
wielkości sklepy osiedlowe.
Dynamicznie rozwija się segment pieczy-
wa głęboko mrożonego, które pojawiło się na
naszym rynku kilkanaście lat temu z prze-
znaczeniem dla sektora gastronomicznego.
Roczne tempo wzrostu tego segmentu od
kilku lat przekracza 10 proc. Dla sektora Ho-
ReCa wprowadzane są też na rynek głęboko
mrożone wyroby piekarniczo-cukiernicze.
Osobny i jedyny segment monitorowany
przez irmy badawcze, to pieczywo chrup-
kie. Na jego przykładzie można prześledzić
Dobre wyniki branży
Nowoczesne rodzaje pieczywa mogą za-
oferować przede wszystkim duże piekarnie
dysponujące odpowiednim zapleczem pro-
dukcyjnym i inwestujące w innowacyjne
segmenty. Te piekarnie rozwijają na ogół
produkcję w kilku kierunkach, oferując pie-
czywo świeże, o przedłużonej trwałości oraz
mrożone. Zaopatrują one w swoje wyroby
sklepy spożywcze, sieci handlowe oraz hur-
townie i sieci gastronomiczne.
Działalność tych zakładów przynosi do-
bre rezultaty, dzięki nim w branży rośnie
zatrudnienie i wynagrodzenia, co potwier-
dzają dane GUS. W pierwszym kwartale bie-
żącego roku, gdy producenci żywności już
zaczęli odczuwać skutki kryzysu, przemysł
piekarniczy wyraźnie poprawiał wskaźniki:
wzrost wartości produkcji sprzedanej prze-
kroczył siedem proc., podczas gdy ogółem
produkcji artykułów spożywczych wyniósł
tylko 1,6 proc. Produkcja wyrobów piekar-
skich i mącznych ma sześcioprocentowy
udział w produkcji artykułów spożywczych
ogółem (dotyczy przedsiębiorstw zatrudnia-
jących powyżej 49 osób).
Pieczywo (chleb, pieczywo cukiernicze,
ciasta i ciastka) od dawna utrzymuje też wy-
soką pozycję w polskim eksporcie produktów
rolno-spożywczych. W I kwartale 2009 r. mia-
ło w tym eksporcie czteroprocentowy udział
i zajęło czwarte miejsce po papierosach,
mięsie wołowym i czekoladzie. W okresie
wypowiedź eksperta
Rozwijać wielokierunkową
produkcję
Krzysztof Sikorski
właściciel Piekarni Mikołaj w Łodzi
Zmniejszająca się konsumpcja pieczywa dotyczy głównie tradycyjnych wyrobów, a najbar-
dziej zwykłego chleba. Jednocześnie obserwujemy wzrost popytu na pieczywo pszenne i peł-
noziarniste. Moim zdaniem, to od piekarza zależy, czy jego produkty znajdą nabywców i będą
dobrze się sprzedawać. Aby sprostać potrzebom różnych grup klientów, trzeba nieustannie
wzbogacać asortyment i dbać o jego wysoką jakość. Małym piekarniom z ręczną obróbką
trudno utrzymać się na rynku, bo z powodu wysokich kosztów nie są one w stanie konkurować
ani ofertą, ani jakością.
Nasza piekarnia nie odczuwa spadku zapotrzebowania na pieczywo tradycyjne, przeciw-
nie, zwiększamy produkcję i zaopatrujemy kilka łódzkich sieci handlowych. Jednocześnie
rozwijamy produkcję pieczywa gastronomicznego, głęboko mrożonego, idąc w tym samym
kierunku, co kraje zachodnie. To perspektywiczny segment. Pieczywa mrożonego jest coraz
więcej na polskim rynku, przybywa też sklepów dysponujących piecami do jego wypieku.
Dzięki temu można przez cały dzień sprzedawać świeże wypieki, a dodatkową atrakcją – która
przyciąga klientów – jest zapach pieczonego chleba. Jakość wyrobów z mrożonego pieczywa
nie ustępuje świeżemu, pod warunkiem, że podczas produkcji spełnione są wszystkie wymogi
techniczno-technologiczne.
28 fresh & cool market 7/2009
351623426.014.png 351623426.015.png 351623426.016.png 351623426.017.png 351623426.018.png 351623426.019.png 351623426.020.png
tym odnotowano jednak spadek wywozu
pieczywa w porównaniu z poziomem sprzed
roku. W niewielkim stopniu zmniejszył się
wolumen eksportu – o 5,5 proc., zarazem
wartość wyrażona w euro – aż o 21 proc.,
co było skutkiem spadku wartości złotego
względem euro w porównaniu z ubiegłym
rokiem. Jednocześnie wzrósł import pieczy-
wa: wartościowo o 17,2 proc., a w wolumenie
o 13,5 proc. Jest jednak zdecydowanie mniej-
szy niż eksport.
Połowa rynku
dla pieczywa
mrożonego
W krajach zachodnich,
gdzie żywienie poza domem
jest zjawiskiem powszech-
nym, pieczywo mrożone ma
największy udział w rynku.
I polski rynek prawdopo-
dobnie będzie szedł podob-
ną drogą – zwiększania po-
daży produktów z wysoką
wartością dodaną zarówno
dla sektora HoReCa, jak
i dla handlu sieciowego.
Już dziś kupując świeży
chleb, na ogół nie wiemy,
czy traił na półkę prosto
z piekarni, czy był dopie-
czony na miejscu w skle-
pie.
handel zagraniczny pieczyweM
Źródło: MrirW (dane wstępne)
Eksport
Import
Wartość
(w mln
euro)
Wolumen
(w tys.
ton)
Wartość
(w mln
euro)
Wolumen
(w tys.
ton)
I-III 2008
137, 3 9 8
53,303
37, 614
18,538
I-III 2009
108,369
50,388
44,094
21,034
zmiana
w proc.
-21,1
-5,5
17, 2
13, 5
reklama
351623426.021.png 351623426.022.png 351623426.023.png 351623426.024.png 351623426.025.png 351623426.026.png 351623426.027.png 351623426.028.png 351623426.029.png 351623426.030.png 351623426.031.png 351623426.032.png 351623426.033.png 351623426.034.png 351623426.035.png 351623426.036.png 351623426.037.png 351623426.038.png 351623426.039.png 351623426.041.png 351623426.042.png 351623426.043.png 351623426.044.png 351623426.045.png 351623426.046.png 351623426.047.png 351623426.048.png 351623426.050.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin