Przepisy dobre
1 Sernik 1
2 Szybkie ciasto 2
3 Placek czeski 2
4 Rolada z bananami 3
5 Kakaowiec 3
6 Ptasie mleczko 3
7 Tort pyszny 4
8 Lekki mus z kawy i cynamonu 4
9 Napój jabłkowo miodowy 5
10 Mrożona woda z cytryną 5
11 Koktajl grejpfrutowo-cytrynowy z melisą 5
12 Biszkopty fifty-fifty 5
13 Maślane ciasteczka 6
14 Rolada biszkoptowa 6
15 Piankowe naleśniki 7
16 Babka kokosowa 7
17 Tort orzechowo-kakaowy 7
18 Owocowe pucharki 8
19 Ciasteczka czekoladowe 8
20 Chrupiące krówki 9
21 Ciasto WZ 9
22 Faworki 10
1 Sernik
1 kg sera
6 żółtek
30 dag cukru
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
4 łyżki oleju
zapach cytrynowy
rodzynki
10 dkg wiórek kokosowych
Ser przekręcić przez maszynkę, dodać ubite z cukrem żółtka, budyń rozbijamy z mlekiem i wlewamy do sera, następnie dodajemy olej, cukier waniliowy, zapach i rodzynki. Wszystko miksujemy.
Ciasto:
12 dag margaryny lub masła
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki (około 16 łyżek)
16 dag cukru (około 7 łyżek)
Ciasto zagniatamy kładziemy na blachę tak aby brzegi były ułożone wysoko. Na ciasto wkładamy ser i pieczemy ok 1 godz. Pod koniec pieczenia sernika (w około 45 min. ) ubijamy białka z 5 łyżkami cukru, do ubitych białek na sztywno dodajemy 10 dag wiórek kokosowych wkładamy to na ser i zapiekamy 15 min. Wyjmujemy z blachy dopiero jak dobrze zastygnie.
2 Szybkie ciasto
1 litr mleka
1 szkl. kaszy manny (błyskawicznej)
1 margaryna
1 szkl. cukru
Cukier waniliowy
Zapach arakowy
2 łyżki kakao (płaskie)
4-6 opakowań herbatników szkolnych
Papier pergaminowy
Zagotować mleko dodać margarynę, cukier, kaszę, zapach. Ciągle mieszając gotować chwilkę. Formę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Na wyłożoną formę układamy ciastka. Wylewamy ciepłą masę(lekko przestudzoną) na ułożone herbatniki następnie drugą częścią ciastek lekko przyciskamy.
Polewa:
1 łyżka masła
5 łyżek wody
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
Wszystko razem zagotować, przestudzić, polać na ciasto i schłodzić.
3 Placek czeski
60 dag mąki – 4 i ¾ szklanki
12 dag margaryny
Niepełna szklanka cukru
18 dag miodu
Łyżeczka sody
3 łyżki mleka
Margarynę, cukier, miód i mleko rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą dodać jajka i przestudzoną margarynę. Zagnieść ciasto podzielić na trzy części wykładać na formę i piec w piekarniku.
Masa:
mleko
manna
Cytryna
Cukier puder
Margarynę Palmę
Ugotować budyń z manny (można posłodzić mleko), odstawić do wystygnięcia. Utrzeć palmę z cukrem pudrem i wkręcać do niej przestygniętą kaszę dodając sok z cytryny i cukier waniliowy.
Upieczony i wystygnięty podkład nasączamy, wykładamy masę, kolejny nasączony podkład resztę masy. Ostatni podkład nasączoną stroną kładziemy na mannę. Ciasto polewamy polewą czekoladową.
4 Rolada z bananami
1 paczka wafli
1 paczka herbatników
2 łyżki kakao
1 margaryna Palma
½ szklanki cukru
1 galaretka wiśniowa
3 banany
Dwa wafle odłożyć całe. Pozostałe wraz z ciastkami pokruszyć drobno. Rozpuścić margarynę z cukrem dodać kakao podgrzać do wrzenia, ale nie gotować. Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. Wody i odstawić do przestygnięcia. Do masy kakaowej dodać galaretkę i pokruszone ciastka. Wymieszać ciepłą masę, rozdzielić na 2 części i każdą rozsmarować na 1 waflu. Na brzegu włożyć wzdłuż po 1 ½ obranego banana. Zwinąć ciasto w roladę. Zawinąć w folie. Schować na 2 godz. do lodówki.
5 Kakaowiec
¼ kg masła lub margaryny,
2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
3 łyżki kakao,
½ szklanki wody,
4 jajka,
cukier waniliowy,
½ łyżki proszku do pieczenia.
Masło, cukier i kakao oraz wodę zagotować, lekko mieszając. Odlać ½ szklanki, pozostawić do przestygnięcia. Jajka wybić do przestudzonej masy kakaowej, dodać proszek do pieczenia, mąkę i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec około 60 min. Po upieczeniu i przestudzeniu powierzchnię ciasta polać odlaną masą kakaową (można ją jeszcze chwilkę pogotować by lepiej zgęstniała). Smacznego!
6 Ptasie mleczko
Torebka bitej śmietany
3 galaretki np. cytrynowa wiśniowa i kiwi
Paczka biszkoptów lub herbatników
Formę wykładamy biszkoptami. Jedną z galaretek rozpuszczamy i wlewamy do prostokątnego naczynia. Drugą rozpuszczamy w 1 szklance wody. Odstawić do schłodzenia. Przygotować bitą śmietanę wg przepisu a następnie dodać do niej tą drugą galaretkę. Galaretkę z prostokątnego naczynia krajemy w kostkę i wrzucamy do bitej śmietany. Ostatnią galaretkę przyrządzamy i po schłodzeniu częścią nasączamy biszkopty, następnie na biszkopty wykładami bitą śmietanę i po stężeniu polewamy pozostałą galaretką.
7 Tort pyszny
Biszkopt
2 szklanki mąki
4 jaja
Szklanka cukru
Łyżeczka cukru waniliowego
½ Łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz
Sok z cytryny
3 krople aromatu rumowego
1 ½ szklanki mocnej herbaty
Ewentualnie kieliszek wódki
Krem
Kostka masła
Pół szklanki cukru pudru
¾ szklanki mleka
Pół torebki (5 dag) galaretki owocowej
3 krople esencji cytrynowej lub pomarańczowej
Dodatki
4 łyżki kwaśnego dżemu
Owoce świeże lub w syropie do przybrania
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami. Dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem pergaminowym, piec 25 min. W temp. 170 °C. Po ostudzeniu przekroić na 4 krążki. Rozpuścić galaretkę w pół szklanki gorącej wody, ostudzić. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać stopniowo płynną galaretkę oraz zimne mleko. Pod koniec dodać pozostały cukier oraz aromat. Z naparu herbacianego cukru, soku z cytryny i aromatu rumowego przyrządzić poncz. Nasączyć nim dolny krążek tortu i posmarować dżemem. Następne krążki po nasączeniu przekładać kremem. Wierzch tortu oraz boki posmarować cienką warstwą kremu, udekorować i wstawić na kilka godzin do lodówki.
8 Lekki mus z kawy i cynamonu
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki Nescafe Espresso
3 łyżki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cynamonu
Kruche ciasteczka do dekoracji
Śmietankę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier, kawę i cynamon, cały czas ubijając (około minuty). Odstawić deser w chłodne miejsce, tuż przed podaniem posypać cynamonem i udekorować kruchymi ciasteczkami i bitą śmietaną.
9 Napój jabłkowo miodowy
½ szklanki soku jabłkowego
Plasterek cytryny
Sok z połowy cytryny
Łyżeczka miodu
¼
Szklanki wody mineralnej
Listek mięty
Sok z cytryny dodać do soku jabłkowego posłodzić miodem dopełnić wodą mineralną. Udekorować miętą i plasterkiem cytryny.
10 Mrożona woda z cytryną
½ szklanki lodu
Cytryna lub limonka
Łyżeczka cukru
½ szklanki wody mineralnej
Lód utłuc, cytrynę pokroić w ósemki. Włożyć do szklanki wymieszać z cukrem i uzupełnić wodą i wstawić na 5 min. Do lodówki by woda nabrała aromatu.
11 Koktajl grejpfrutowo-cytrynowy z melisą
2 grejpfruty
Listki melisy
Wycisnąć sok z grejpfrutów i cytryny posłodzić miodem. Do szklanki wrzucić kilka listków melisy zalać sokiem. Udekorować Ósemkami cytryny pomarańczy i melisą.
12 Biszkopty fifty-fifty
5 czubatych łyżek cukru
4 czubate łyżki mąki
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
20 dag gorzkiej czekolady
1 pomarańcza
Szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować żółtka z cukrem i solą na puszystą masę. Sparzyć pomarańczę, wytrzeć dokładnie ściereczką, otrzeć skórkę na drobnej tarce. Wsypać do masy, dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać do utartych żółtek, przemieszać. Wsypać mąkę i mąkę ziemniaczaną, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasmarować tłuszczem blachę. Ułożyć porcje ciasta na blasze za pomocą dużej łyżki (należy je tak rozmieścić, aby się ze sobą nie stykały). Wyrównać kształt wszystkich ciasteczek. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ciasteczka przez 8-10 minut w temp. Około 200°C na złoty kolor. Wystawić do ostygnięcia. W tym czasie drobno pokruszyć czekoladę, roztopić w głębokim rondelku. Maczać biszkopty do połowy w czekoladzie, odłożyć do całkowitego zastygnięcia polewy.
13 Maślane ciasteczka
20 dag masła
10 dag cukru pudru
Opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
Łyżka soku z cytryny
30 dag mąki
Skórka starta z cytryny
25 dag deserowej czekolady
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, solą i żółtkami. Dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową i mąkę. Z ciasta szprycą cukierniczą wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ciasteczka w kształcie litery S, kółka lub paski. Piec w rozgrzanym do 200°C pierniku. Ostudzić. Dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.
14 Rolada biszkoptowa
Ciasto
4 jajka
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
Skórka pomarańczowa kandyzowana
60 dag deserowej czekolady
Łyżeczka kakao
Łyżeczka rozpuszczalnej kawy
4 łyżki cukru pudru
25 dag masła
Łyżka rumu
Jajka ubić na parze z cukrem. Lekko ostudzić. Wsypywać po łyżce mąkę, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać szczyptę soli i wanilię. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Wyjąć je na ściereczkę (spodem do góry), usunąć papier i szybko zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia na 1-2 godz. Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, rozpuścić na parze. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem. Stale ubijając dodawać po łyżce mieszaninę czekolady, kawy i kakao. Na końcu wlać rum. Ucierać aż powstanie gęsta, puszysta masa. Biszkopt wyjąć ze ściereczki, posmarować kremem (4 łyżki kremu odłożyć) powtórnie zwinąć. Zawinąć w folię i odstawić na 2-3 godz w chłodne miejsce. Posmarować resztą kremu, posypać cukrem pudrem i ozdobić skórką pomarańczową.
15 Piankowe naleśniki
20 dkg mąki
Pół litra mleka
Łyżka cukru
Łyżka oleju
Opakowanie serka waniliowego
Kubeczek słodkiej gęstej śmietanki
Konfitura wiśniowa
...
hubira