Grzyby duszone z warzywami.rtf

(6 KB) Pobierz
Grzyby duszone z warzywami

Grzyby duszone z warzywami

 

Składniki na 4 porcje:

50 dag grzybów (prawdziwki, kozaki, maślaki)

cukinia

2 pomidory

cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

kilka liści selera

2 łki masła

półczka siekanego szczypiorku

 

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, po czym zeszklij na maśle. Grzyby starannie oczyść i wypłucz (z maślaków zdejmij skórkę). Teraz pokrój, dodaj do cebuli i duś do odparowania powstałego sosu.

 

Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój je na kawałki. Cukinię umyj i pokrój w dużą kostkę, marchew obierz i pokrój w plasterki. Liście selera opłucz pod bieżą wodą i drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa dodaj do grzybów, dopraw solą, pieprzem i duś, aż cukinia będzie miękka. Potem przełóż na talerze i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z ciemnym pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin