Pieczone gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
3 szklanki kaszy gryczanej ugotować w tradycyjny sposób tzn. na szklankę kaszy 1,5 do 2 szklanek wody. Gotować aż kasza zmięknie, wchłonie wodę.Uważać aby nie przypalić. Kaszę tak przygotowana należy włożyć pod poduchę aby w cieple "doszła".
Grzyby suszone, najlepiej prawdziwki i najlepiej dużo ( mogą być także korzenie czyli trzony)ugotowaćw osolonej wodzie. Wystarczy 10 - 15 min. min. Gotować w wiekszej ilości wody gdyż wywar przyda się na sos. Usmażyć 8 dużych cebul na złoty kolor ( nie przypalić!). Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę. Wymieszać kaszę z rozdrobnionymi grzybami i usmażoną cebulą. Dosolić i dodać pieprzu. Farsz nakładać na obgotowane liście kapusty białej ( może być także włoska). Przed zawijaniem zestrugać grube "nerwy" liścia - lepiej się zwija.
Uformowane gołąbki układać w brytfannie posmarowanej tłuszczem i wyłożonej resztkami z liści kapusty ( zostaja zawsze te najmniejsze ze środka). Nie dolewać wody. Jest jej dość w kapuście. Zapiekać ok. 45 min w piekarniku. Sos przygotować tradycyjnie: do wywaru z grzybów wrzucić trochę zmielonych, dodać mąki i śmietany. Zagotować. Gołąbki podawać polane sosem grzybowym.
Opieńki duszone w śmietanie
Produkty:
Opieńki 1-1,5kg
Cebula 3szt
Margaryna 1/2kostki
Kostki rosołowe 2szt
Śmietana 300ml
Kucharek 1łyżka
Nać Pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
Wykonanie:
Opieńki, najlepiej świeżo zebrane myjemy dwa razy w letniej wodzie, większe kapelusze kroimy na pół, docinamy korzonki.
W rondlu roztapiamy margarynę i przesmażamy na niej pokrojoną w półtalarki cebulę do miękkości. Następnie wrzucamy opieńki (można je wcześniej obgotować ok 10 min ale wcale niekoniecznie). Wszystko zalewamy rosołem z dwóch kostek rosołowych (1litr), dodajemy 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, przykrywamy i dusimy 45 minut do godziny.
Przyprawiamy do smaku według gustu, pieprz, sól, magi, papryka, siekamy natkę pietruszki. W miseczce rozrabiamy śmietanę z gorącym płynem z sosu (by się nie zważyła) i wlewamy do sosu, mieszamy i dodajemy natkę, przykrywamy i dusimy jeszcze do 15 minut (mieszamy). Sos można zagęścić na dwa sposoby, albo do śmietany dodamy dwie łyżki mąki i do sosu, albo metodą redukcji wody w potrawie czyli musimy dłużej gotować aż sos zgęstnieje.
Grzyby po kaszubsku wg Aleex
Składniki
Przepis
1 durszlak ugotowanych grzybów1/2 kg cebuli1 szklanka oliwyzalewa:1 szklanka wody1 płaska łyżka ostrej papryki (jeśli ktoś woli mniej pikantne dania, można zmniejszyć ilość papryki)5 łyżek cukru6 łyżek octu 10%5 łyżek pasty pomidorowej
Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki i dokładnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić. Ponownie zalać wodą, posolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować grzyby około 1/2 godziny. Po tym czasie ugotowane grzyby odcedzić.W szklance oliwy udusić 1/2 kg pokrojonej w kostkę cebuli. Wymieszać z ugotowanymi grzybami.Zagotować zalewę: do garnka wlać wodę, dodać cukier, paprykę, ocet i pastę pomidorową, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zalewy wrzucić grzyby z cebulą i oliwą, wymieszać. Gorące wkładać do słoików. Mocno zakręcić. Dla pewności można słoiki pasteryzować około 30 minut, ale nie jest to konieczne.Polecam i życzę smacznego.
Polędwiczki wieprzowe z opieńkami
Składniki:80 dkg polędwiczek wieprzowych20 dkg opieniek1/3 szklanki sosu sojowego2 łyżki oliwy1 łyżka śmietany1 mała cebulazieleninasól, pieprzSposób przyrządzenia:Polędwiczki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w plastry, przyprawić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić na niej plastry polędwiczki, dodać cebulę. Chwilę razem poddusić, dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem przez 7 minut. Umyte i osuszone opieńki dodać do duszącego się mięsa i dusić jeszcze razem przez 3 minuty. Zaprawić śmietaną, w razie potrzeby doprawić. Podawać z makaronem przybrane zieleniną.
Grzyby kiszone:
Do kiszenia nadają się głównie rydze oraz zielone i szare gąski, jak również opieńki. Do kiszenia przygotowujemy kamienne lub emaliowane garnki. Do przykrycia naczyń można użyć denka z drewna lipowego; albo porcelanowych lub fajansowych talerzy dopasowanych do wielkości naczynia. Trzeba też przygotować coś do obciążenia przykryć (ja używam słoi napełnionych wodą). Naczynia wyparzyć wrzątkiem, tak samo denka lub talerze.Grzyby kilkakrotnie umyć pod bieżącą wodą. Zalać zimną i zagotować. Wylać na sito przepłukać zimną przegotowaną wodą. Grzyby jak najdokładniej odsączyć z wody. Na dnie naczynia do kiszenia ułożyć warstwę umytych grzybów, posypać solą, cukrem, warstwą cebuli, dodać liść laurowy kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego i znów ułożyć grzyby, itd ...Górną warstwę również posypać solą, przykryć deseczką lub talerzem, i obciążyć. Sprawdzić na drugi, trzeci dzień i ewentualnie uzupełnić solanką, tak by grzyby były nią cały czas pokryte. Do kiszenia używa się kapeluszy grzybów całych.Tak przygotowane grzyby postawić w chłodnym miejscu. Po upływie około 4 tygodni są już ukiszone. W chłodnym pomieszczeniu można je przechowywać kilka miesięcy.
Opieńki marynowane
opieńki; zalewa: 1 szklanka octu, 4 szklanki wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, liść laurowy, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, szczypta gorczycy
Opieńki umyć dokładnie i osączyć z wody. Grzyby gotować w osolonej wodzie. Gdy zmiękną wodę odlać, a wlać gotowaną marynatę. Słoik zakręcić, ale nie bardzo szczelnie i wstawić do garnka z wrzącą wodą. Pasteryzować kwadrans, dokręcić zakrętkę i zostawić do wystudzenia.
Grzyby duszone po francusku
Składniki:
50 dkg boczniaka,
3 łyżki masła,
1 cebulę,
75 ml białego wina,
1 szklanka rosołu lub wywaru z warzyw,
1 ząbek czosnku,
0.25 szkl. śmietany,
1 łyżka mąki,
1 łyżka natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.
Opis przygotowania:
Odzielić trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyć na rozgrzane masło impod smarzyć. Grzyby wyłożyć i na tym samym tłuszczu obsmażyć do szklistości bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Połączyć cebulę z grzybami i z szklanką wywaru, posolić , popieprzyć, i dusić na wolnym ogniu. Gdy grzyby sa prawie miękkie wlać wino , a na koniec duszenia dodać śmietanę z mąką i posiekaną natkę pietruszki, zagotować i doprawić do smaku.
szalonaryba