Barman:
PROGRAM INSTRUKTAŻU STANOWISKOWEGO
Z ZAKRESU BHP
dla pracowników zatrudnionych na stanowisku
barmana
- elementów pomieszczenia pracy, w którym ma pracować pracownik, mających wpływ na warunki pracy pracownika
2. miejsca w których odbywa się wykonywanie czynności służbowych
- kuchnia
- podwórko gospodarcze
-sala restauracyjna
- elementów stanowiska roboczego mających wpływ na bezpieczeństwo i higienę pracy
3. oświetlenie
4. ogrzewanie
5. wentylacja
6. instalacja wodno-kanalizacyjna
7. instalacja i urządzenia gazowe
8. instalacja i urządzenia elektryczne
9. podłogi
10. transport ręczny
- przebiegu procesu pracy na stanowisku pracy w nawiązaniu do procesu produkcyjnego (działalności) w całej komórce organizacyjnej i zakładzie pracy
- przebiegu procesu produkcyjnego w danym okresie z uwzględnieniem
- procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie wcześniejszym
- procesu produkcyjnego obsługiwanego stanowiska
- procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie późniejszych
- powiązanie omawianych wyżej części w jedną całość
omówienie zagrożeń występujących przy określonych czynnościach na stanowisku pracy oraz wyników oceny ryzyka zawodowego związanego z wykonywaną pracą i sposobów ochrony przed zagrożeniami oraz zasad postępowanie w razie wypadku lub awarii
- czynniki niebezpieczne
11. - zagrożenie związane z przemieszczaniem się sprzętu i ludzi
- zagrożenia związane z właściwościami fizycznymi materiału (ostre krawędzie, śliskie
powierzchnie itp.)
- zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym – nieodpowiednia instalacja elektryczna
urządzeń mechanicznych , grzejnych , chłodniczych
12. - ostre narzędzia i ich ostrza
13. - wysoka temperatura ( zagrożenie poparzeniem parą , gorącymi cieczami )
14. - zagrożenie pożarem i ( lub ) wybuchem
15. - ciśnienie przy obsłudze urządzeń ciśnieniowych np. ekspresów do kawy , szybkowarów
16. - powierzchnie (zwłaszcza śliskie , mokre powierzchnie posadzek )
17. - ruchome elementy urządzeń technicznych ( części wirujące )
- szkodliwe czynniki fizyczne
18. nieprawidłowe oświetlenie
19. nieskuteczna wentylacja
20. hałas
21. nadmierne obciążenie układu kostnego spowodowane praca w pozycji stojącej
22. nie ergonomiczne wymiary pomieszczeń, ciasnota
- czynniki uciążliwe
23. praca zmianowa
24. obciążenie fizyczne rąk i nóg
25. obciążenie emocjonalne
26. złe relacje osobowe, brak komunikatywności
- czynniki biologiczne
a. mikroorganizmy i wytwarzane przez nie substancje
b. makro organizmy
- ocena ryzyka zawodowego
27. zapoznanie pracownika z dokumentem
- sposoby ochrony przez zagrożeniami
28. - okresowe badania i pomiary elektryczne
29. - systematyczne szkolenia i instruktaże z zakresu bhp
30. - znajomość ryzyka zawodowego
31. - dobra organizacja pracy
32. - dostosowanie stanowiska pracy do przebiegu ruchów oraz wzrostu pracownika
33. - umieszczanie na stanowiskach pracy instrukcji bezpiecznej pracy
34. - posiadanie przez pracownika znajomości instrukcji bezpiecznej eksploatacji
35. obsługiwanych urządzeń
36. - dokładne rozplanowanie wszystkich codziennych prac, przydzielenie pracownikom
37. określonych czynności
38. - stosowanie się pracownika do wydawanych przez przełożonych poleceń i wskazówek w
39. zakresie bhp
40. - terminowe kierowanie pracownika na lekarskie badania okresowe w celu uzyskania
41. orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na danym
42. stanowisku pracy
- pokaz przez instruktora sposobu wykonania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp, z uwzględnieniem poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne
Prawidłowo prowadzony pokaz realizowany jest w pięciu kolejnych etapach
44. Prowadzący pokazuje cały układ czynności w normalnym tempie. W trakcie pokazu całości przedstawia także, wraz z objaśnieniami, cały proces pracy. Jeśli jest on bardzo skomplikowany, dzieli go na poszczególne fazy i dokładnie objaśnia.
45. Prowadzący stosuje pokaz częściowo – elementowy, który wynika z analizy układu czynności. Punktem wyjścia powinna być w tym przypadku instrukcja szkoleniowa, sporządzona na podstawie technicznej i psychologicznej analizy pracy.
Powtarzany pokaz fragmentu pracy staje się źródłem:
§ nabycia określonej umiejętności,
§ uzyskania wiadomości o charakterze wykonywanych czynności, sposobie ich wykonywania
§ dokonania spostrzeżeń o stopniu trudności i niebezpieczeństwie tkwiącym w pracy.
Pokaz powinien przebiegać według następującego porządku
46. pokazanie i określenie wszystkich elementów potrzebnych do wykonania danej operacji
47. pokazanie sposobu obsługiwania danej operacji
48. pokazanie sposobu posługiwania się urządzeniami, narzędziami itp.
v Prowadzący zwraca uwagę na węzłowe ogniwa, mające duże znaczenie dla prawidłowego wykonywania czynności. Te węzłowe ogniwa prowadzący demonstruje w zwolnionym tempie, aby umożliwić uczestnikom szkolenia zaobserwowanie, na czym polegają trudności.
v Po pokazie całościowym i fragmentarycznym w celu lepszego utrwalenia przez uczestników, prowadzący ponownie pokazuje cały układ czynności. Pierwszy raz w tempie zwolnionym. Po raz drugi i ewentualnie trzeci, cały układ jest pokazywany w tempie rzeczywistym.
v Prowadzący sprawdza efekt pokazu poprzez polecenie uczestnikom powtórzenia demonstrowanych czynności. Prawidłowe wykonanie ich przez szkolonego pracownika stanowi zakończenie pokazu. Jeśli uczestnik szkolenia popełnia błędy, analizujemy je z nim. Powtórzenie czynności przez szkolonego trwa do czasu osiągnięcia prawidłowego powtórzenia.
49. III Próbne wykonanie zadania przez szkolonego pod kontrolą instruktora /0,5 godziny
Najbardziej skuteczną metodą próbnego wykonania pracy pod nadzorem prowadzącego instruktaż jest zachowanie kolejności wykonywania poniższych faz:
50. - wstępna, samodzielna próba wykonania pracy, wykonanie w zwolnionym tempie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym głośnym objaśnieniem wykonywania poszczególnych czynności
51. - wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym objaśnieniem sposobu wykonywania tych czynności
52. - wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy wraz z jej uzasadnieniem
53. - ogólny, ponowny, całościowy pokaz wraz ze stopniowym przyspieszeniem tempa wykonywanych czynności.
54. IV Samodzielna praca pod nadzorem instruktora /4 godziny
Jeżeli szkolony pracownik poczynił wystarczające postępy i potrafi już pod nadzorem zadowalająco wykonywać nową czynność, to należy powierzyć mu samodzielną pracę do wykonania. Instruktor nie powinien w żadnym wypadku stać obok szkolonego i cały czas obserwować jego pracy. Powinien ograniczyć interwencje do najbardziej niezbędnych. Trzeba jednak pamiętać, że uczący się musi mieć możność zwrócenia się do instruktora z prośbą o wyjaśnienie nasuwających się wątpliwości.
55. V Omówienie i ocena przebiegu nauki /1 godzina
Szkolenie pracowników przewiduje pełną aktywizację jego uczestników w poznaniu zasad bezpiecznej pracy i nabywaniu umiejętności usprawniania stanowiska pracy przez dokonywanie prób działań zmniejszających uciążliwości pracy. Celowi temu służą różnorodne metody organizowania zajęć, ale przede wszystkim metoda sprawdzania wiedzy i umiejętności.
Razem - 8 godzin
jmichno0