Szkol_Stan-barman.doc

(43 KB) Pobierz
Barman:

Barman:

 

PROGRAM   INSTRUKTAŻU   STANOWISKOWEGO

Z  ZAKRESU  BHP

dla pracowników zatrudnionych na stanowisku

barmana

 

1.       I Przygotowanie pracownika do wykonywania określonej pracy, w tym w szczególności /2 godziny

 

omówienie warunków pracy z uwzględnieniem

 

-          elementów pomieszczenia pracy, w którym ma pracować pracownik, mających wpływ na warunki pracy pracownika

2.      miejsca w których odbywa się wykonywanie czynności służbowych

- kuchnia

      - podwórko gospodarcze

         -sala restauracyjna

 

-          elementów stanowiska roboczego mających wpływ na bezpieczeństwo i higienę pracy

3.      oświetlenie

4.      ogrzewanie

5.      wentylacja

6.      instalacja wodno-kanalizacyjna

7.      instalacja i urządzenia gazowe

8.      instalacja i urządzenia elektryczne

9.      podłogi

10.  transport ręczny

 

-          przebiegu procesu pracy na stanowisku pracy w nawiązaniu do procesu produkcyjnego (działalności) w całej komórce organizacyjnej i zakładzie pracy

-          przebiegu procesu produkcyjnego w danym okresie z uwzględnieniem

-          procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie wcześniejszym

-          procesu produkcyjnego obsługiwanego stanowiska

-          procesu produkcyjnego na stanowiskach roboczych technologicznie późniejszych

-          powiązanie omawianych wyżej części w jedną całość

 

      omówienie zagrożeń występujących przy określonych czynnościach na stanowisku pracy oraz wyników oceny ryzyka zawodowego związanego z wykonywaną pracą i sposobów ochrony przed zagrożeniami oraz zasad postępowanie w razie wypadku lub awarii

 

-          czynniki niebezpieczne

11.  - zagrożenie związane z przemieszczaniem się sprzętu i ludzi

- zagrożenia związane z właściwościami fizycznymi materiału (ostre krawędzie, śliskie

   powierzchnie itp.)

- zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym – nieodpowiednia instalacja elektryczna

        urządzeń mechanicznych , grzejnych , chłodniczych

12.  - ostre narzędzia i ich ostrza

13.  - wysoka temperatura ( zagrożenie poparzeniem parą , gorącymi cieczami )

14.  - zagrożenie pożarem i ( lub ) wybuchem

15.  - ciśnienie przy obsłudze urządzeń ciśnieniowych np. ekspresów do kawy , szybkowarów

16.  - powierzchnie (zwłaszcza śliskie , mokre powierzchnie posadzek )

17.  - ruchome elementy urządzeń technicznych ( części wirujące )

 

-          szkodliwe czynniki fizyczne

18.  nieprawidłowe oświetlenie

19.  nieskuteczna wentylacja

20.  hałas

21.  nadmierne obciążenie układu kostnego spowodowane praca w pozycji stojącej

22.  nie ergonomiczne wymiary pomieszczeń, ciasnota

 

-          czynniki uciążliwe

23.  praca zmianowa

24.  obciążenie fizyczne rąk i nóg

25.  obciążenie emocjonalne

26.  złe relacje osobowe, brak komunikatywności

 

-          czynniki biologiczne

a.       mikroorganizmy i wytwarzane przez nie substancje

b.      makro organizmy

 

-          ocena ryzyka zawodowego

27.  zapoznanie  pracownika z dokumentem

 

-          sposoby ochrony przez zagrożeniami

28.  - okresowe badania i pomiary elektryczne

29.  - systematyczne szkolenia i instruktaże z zakresu bhp

30.  - znajomość ryzyka zawodowego

31.  - dobra organizacja pracy

32.  - dostosowanie stanowiska pracy do  przebiegu ruchów oraz wzrostu pracownika

33.  - umieszczanie na stanowiskach pracy instrukcji bezpiecznej pracy

34.  - posiadanie przez pracownika znajomości instrukcji bezpiecznej eksploatacji

35.    obsługiwanych urządzeń

36.  - dokładne rozplanowanie wszystkich codziennych prac, przydzielenie pracownikom

37.     określonych czynności

38.  - stosowanie się pracownika do wydawanych przez przełożonych poleceń i wskazówek w

39.     zakresie bhp

40.  - terminowe kierowanie pracownika na lekarskie badania okresowe w celu uzyskania

41.    orzeczenia lekarskiego stwierdzającego brak przeciwwskazań  do pracy na danym

42.    stanowisku pracy

 

 

 

 

 

 

 

43.   II Pokaz przez instruktora sposobu wykonywania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, z uwzględnieniem metod bezpiecznego wykonywania poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne /0,5 godziny

-          pokaz przez instruktora sposobu wykonania pracy na stanowisku pracy zgodnie z przepisami i zasadami bhp, z uwzględnieniem poszczególnych czynności i ze szczególnym zwróceniem uwagi na czynności trudne i niebezpieczne

 

Prawidłowo prowadzony pokaz realizowany jest w pięciu kolejnych etapach

44.  Prowadzący pokazuje cały układ czynności w normalnym tempie. W trakcie pokazu całości przedstawia także, wraz z objaśnieniami, cały proces pracy. Jeśli jest on bardzo skomplikowany, dzieli go na poszczególne fazy i dokładnie objaśnia.

45.  Prowadzący stosuje pokaz częściowo – elementowy, który wynika z analizy układu czynności. Punktem wyjścia powinna być w tym przypadku instrukcja szkoleniowa, sporządzona na podstawie technicznej i psychologicznej analizy pracy.

   Powtarzany pokaz fragmentu pracy staje się źródłem:

§    nabycia określonej umiejętności,

§    uzyskania wiadomości o charakterze wykonywanych czynności, sposobie ich wykonywania

§    dokonania spostrzeżeń o stopniu trudności i niebezpieczeństwie tkwiącym w pracy.

 

Pokaz powinien przebiegać według następującego porządku

46.  pokazanie i określenie wszystkich elementów potrzebnych do wykonania danej operacji

47.  pokazanie sposobu obsługiwania danej operacji

48.  pokazanie sposobu posługiwania się urządzeniami, narzędziami itp.

 

v     Prowadzący zwraca uwagę na węzłowe ogniwa, mające duże znaczenie dla prawidłowego wykonywania czynności. Te węzłowe ogniwa prowadzący demonstruje w zwolnionym tempie, aby umożliwić uczestnikom szkolenia zaobserwowanie, na czym polegają trudności.

v     Po pokazie całościowym i fragmentarycznym w celu lepszego utrwalenia przez uczestników, prowadzący ponownie pokazuje cały układ czynności. Pierwszy raz w tempie zwolnionym. Po raz drugi i ewentualnie trzeci, cały układ jest pokazywany w tempie rzeczywistym.

v     Prowadzący sprawdza efekt pokazu poprzez polecenie uczestnikom powtórzenia demonstrowanych czynności. Prawidłowe wykonanie ich przez szkolonego pracownika stanowi zakończenie pokazu. Jeśli uczestnik szkolenia popełnia błędy, analizujemy je z nim. Powtórzenie czynności przez szkolonego trwa do czasu osiągnięcia prawidłowego powtórzenia.

 

49. III Próbne wykonanie zadania przez szkolonego pod kontrolą instruktora /0,5 godziny

Najbardziej skuteczną metodą próbnego wykonania pracy pod nadzorem prowadzącego instruktaż jest zachowanie kolejności wykonywania poniższych faz:

50.                        - wstępna, samodzielna próba wykonania pracy, wykonanie w zwolnionym tempie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym głośnym objaśnieniem wykonywania poszczególnych czynności

51.                        - wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy z jednoczesnym objaśnieniem sposobu wykonywania tych czynności

52.                        - wykonywanie poszczególnych fragmentów pracy wraz z jej uzasadnieniem

53.                        - ogólny, ponowny, całościowy pokaz wraz ze stopniowym przyspieszeniem tempa wykonywanych czynności.

 

54. IV Samodzielna praca pod nadzorem instruktora /4 godziny

Jeżeli szkolony pracownik poczynił wystarczające postępy i potrafi już pod nadzorem zadowalająco wykonywać nową czynność, to należy powierzyć mu samodzielną pracę do wykonania. Instruktor nie powinien w żadnym wypadku stać obok szkolonego i cały czas obserwować jego pracy. Powinien ograniczyć interwencje do najbardziej niezbędnych. Trzeba jednak pamiętać, że uczący się musi mieć możność zwrócenia się do instruktora z prośbą o wyjaśnienie nasuwających się wątpliwości.

 

55. V Omówienie i ocena przebiegu nauki /1 godzina

Szkolenie pracowników przewiduje pełną aktywizację jego uczestników w poznaniu zasad bezpiecznej pracy i nabywaniu umiejętności usprawniania stanowiska pracy przez dokonywanie prób działań zmniejszających uciążliwości pracy. Celowi temu służą różnorodne metody organizowania zajęć, ale przede wszystkim metoda sprawdzania wiedzy i umiejętności.

 

 

 

                                                                                                                                                          Razem  - 8  godzin

 

 

 

 

 

                                                                                                                             

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin