The Glycemic Indexes Table.pdf
(
126 KB
)
Pobierz
The Glycemic Indexes Table
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
The Glycemic Indexes Table
Wysoki GI
Sredni GI
Niski GI
Wysoki GI pokarmu i produktu
Maltoza( piwo)
115
Piwo*
110
Glukoza ( dekstroza)
100
Skrobia modyfikowana
100
Syrop glukozowy
100
Syrop ryzowy
100
Maka ryzowa
95
Maka ziemniaczna
95
Pieczone ziemniaki
95
Smazone ziemniaki, frytki
95
Pieczywo biale , bezglutenowe
90
Platki ziemniaczane
90
Ryz klejacy
90
Bulka biala hamburgerowa
85
Kukurydza dmuchana (pop corn)
85
Maczka kukurydziana
85
Maka biala pszenna
85
Maranta
85
Marchew ( gotowana)*
85
Pasternak*
85
Pieczywo biale tostowe
85
Platki kukurydziane ( cornflaces)
85
Ryz blyskawiczny
85
Ryz dmuchany
85
Ryz instant
85
Ryz krotkoziarnisty (klejacy sie)
85
Rzepa (gotowana)*
85
Seler bulwa (gotowana)*
85
Tapioka
85
Puree z kartofli
80
Arbuz*
75
Dynia
75
Dyniowate (rozne)
75
Lasagne ( z bialej maki pszennej)
75
Mleko ryzowe (z cukrem)
75
Paczki
75
Wafel (z cukrem)
75
Amarantus ( szarlat) dmuchany
70
Bagietka z bialej maki
70
Bajgiel
70
Banany do gotowania (gotowane)
70Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru) 70
Biskwit (herbatnik)
70
Buleczki drozdzowe sniadaniowe
70
Chipsy zieniaczane
70
chleb z maki ryzowej
70
Croissant
70
Cukier bialy krystaliczny (cukroza)
70
Cukier brazowy
70
Daktyle
70
Gnocchi (kopytka)*
70
Kalarepa
70
Kasza kukurydziana
70
Maca z bialej maki
70
Maka kukurydziana
70Napoje slodzone i gazowane typu cola 70
Oczyszczone platki zbozowe (z dodatkiem
cukru)
70Platki specialne K©
70
Polenta
70
proso
70
Ravioli z bialej maki pszennej
70
Risotto
70
Ryz zwykly
70
Sucharek
70
Syrop z melasy
70
Taco
70
Tgliatelle (knedle)
70Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z sola 70
Ananas ( z puszki)
65
Bob (gotowany)
65
Btoniki Mars, Sneakers, Nuts, ect.
65
Buleczki czekoladowe
65
Burak czerwony gotowany
65
Chinski makaron z ryzu
65
Chleb zytni ( 30% maki zytniej)
65
Chlebowiec (owoce pieczone smakuja jak
kasztany)
65
Dzem z pigwy dodatkiem cukru 65Ignam ( slodki ziemniak) 65
Konfitura z cukrem 65kukurydza 65
Kuskus 65Maka z kasztana jadalnego 65
Marmolada z dodatkiem cukru 65Musli ( slodzone cukrem lub miodem) 65
Pieczywo ciemne na zakwasie 65Pieczywo z maki z pelnego przemialu 65
Pieczywo z niepelnego przemialu ( 50%) 65Rodzynki
65
Sorbet ( z dodatkiem cukru)
65
Syrop klonowy
65
Tmaryndowiec ( slodkie nasiona)
65
Ziemniaki gotowane w mundurkach
65
1 of 4
13/10/2009 14:23
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
Ziemniaki gotowane w mundurkach
65
Banany dojrzale
60
Bulka maslana
60
Czekolada w proszku ( z cukrem)
60
kasza manna z twardego ziarna
60
Kasza perlowa
60
kasztan jadalny
60
lasagne (z twardego ziarna)
60
Lody smietankowe ( z dodatkiem cukru) 60Majonez ( kupny )
60
Maka z pelnego przemialu
60
Melon (miodowy)
60
Miod
60
Morele ( puszkowane w syropie)
60
Ovomaltyna
60
Owsianka
60
Pizza
60
Ravioli (z maki durum)
60
Ryz dlugoziarnisty
60
Ryz dlugoziarnisty
60
ryz jasminowy
60Brzoskwinie ( puszkowane, w syropie) 55
Bulka maslana
55
Kaszka bulgur (gotowana)
55
Keczup
55
Makaron tagiatelle
55
Maniok (slodki)
55
Maniok ,kasawa ( nieslodzone)
55
Miszpelnik japonski
55
Musztarda ( z dodatkiem cukru)
55
Nutella§
55
Papaja ( swieze owoce)
55
Ryz czerwony
55
sok z mango (nieslodzony)
55
Sok z winogron (bez cukru)
55
Spaghetti ( gotowane na miekko)
55
Spaghetti ( gotowane na miekko)
55
Sushi
55
Sredni GI pokarmu i produktu
Bataty (slodkie kartofle)
50Batony energetyczne z ziarnami (bez cukru) 50
Biskwit (z pelnej maki, bez cukru)
50
Chayote owoc z rodziny dyniowatych
50
Chleb na bazie quinoy (65%) prosa
boliwijskiego
50Chlebki Wasa light©
50
Couscous (pelne ziarno) 50Kiwi 50
Makaron (z twardej pszenicy -durum) 50Makaron z pelnej pszenicy 50
Mango (swieze owoce) 50Muesli (nieslodzone) 50
Owoce lichee 50Persymona , kaki 50
Platki All Bran© 50Ryz brazowy basmati 50
Ryz nieluskany 50Sok ananasowy (nieslodzony) 50
Sok z borowki czerwonej ( bez cukru) 50Sok z jablek (nieslodzony) 50
Surimi (paluszki krabowe) 50Topinambur 50
Ananas (swiezy owoc) 45Banan zielony (niedojrzaly) 45
Borowka czerwona ( brusznica) 45chleb razowy zytni z pelnego ziarna 45
Chleb z pszenicy egipskiej , kamut 45Cuscus z pelnego ziarna 45
Groszek zielony ( z puszki) 45Kaszka pszenna bulgur 45
Konfitura ( bez cukru) 45Maka z pszenicy egispskiej pelnej (kamut) 45
Makaron typu Capellini 45Muesli Montignac 45
Orzech kokosowy 45Platki sniadaniowe pelne ( bez cukru) 45
Pszenica orkiszowa 45Pszenica orkiszowa 45
Pumpenickel 45Ryz Basmati nieluskany 45
Sok z gejpfruta (bez cukru) 45Sok z pomaranczy (swiezo wyciskany) 45
Sos z pomidorow (z cukrem) 45Tosty z chleba z maki pelnej 45
Twardy banan (do gotowania lub smazenia) 45Twardy banan (do gotowania lub smazenia) 45
Winigrona (swieze owoce)
45Babka piaskowa z pelnej maki (bez cukru) 40
Bob
40
Chleb z maki pelnej na zakwasie
40
Falafel ( potrawa z fasoli lub ciecierzycy
znana w turcji )
40Fasola czerwona (z puszki)
40
Figi suszone
40
Kasza gryczana
40
Kawa z cykorii
40
Laktoza
40
Maca ( z maki pelnoziarnistej)
40
maka z quinoy ( prosa boliwijskiego)
40
Makaron pelny pszenny, al dente
40
Mleczko kokosowe
40
Pasta sezamowa (tahin)
40
Pasta z orzeszkow ziemnych
40
Platki owsiane
40
Platki sniadaniowe pelne( bez cukru)
40
Pszenica egipska , kamut
40
Pumpernickel Montignac
40
Sliwki suszone
40
Sok z marchewki (bez cukru)
40
Sorbet (nieslodzony)
40Spaghetti al dente (gotowane 5 minut) 40
2 of 4
13/10/2009 14:23
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
Wino jablkowe wytrawne
40
Niski GI pokarmu i produktu
Amarantus
35
Brzoskwinie (swieze owoce)
35
Cassoulet (fasola z miesem)
35
Ciecierzyca ( z puszki)
35
Czerymoja ( jablko budyniowe, flaszowiec) 35Drozdze
35
Drozdze piwne
35
Falafel z ciecierzycy
35
Fasola biala -perlowa
35
Fasola borlotti
35
Fasola czarna
35
Fasola czewona
35
Fasola typu adzuki
35
Figi ( swieze owoce)
35
Granat (swiezy)
35
Groszek zielony ( swiezy)
35
Jablka ( swieze owoce)
35
Jablka suszone
35
Jogurt naturalny
35
Jogurt z soji (aromatyzowany)
35
Kukurydza antyczna indianska
35
Kwinoa (komosa ryzowa)
35
lody smietankowe ( z fruktoza)
35
Maczka z ciecierzycy
35
Morele suszone
35
Musztarda ostra typu Dijon
35
nasienia siemienia lnianego ,sezamu, maku 35Nektarynki (swiezy owoc)
35
Pasta z migdalow ( bez cukru)
35
Pigwa pospolita
35
Pomarancze (swieze owoce)
35
Pomidory suszone
35
Przecier z pomidorow (bez cukru)
35
Przecier jablkowy
35
Ryz dziki
35
Seler bulwowy
35
Sliwki, swieze
35
Soczewica zielona swieza
35
Sok pomidorowy
35
Tabliczka czekolady (bez cukru typu
Montignac§)
35
Wasa© o zawartosci blonnika 24% 35Werniszeli z maki z pelnego przemialu 35
Ziarna ze slonecznika 35Buraki czerwone (surowe) 30
Ciecierzyca 30Czosnek 30
Fasolka szparagowa 30Grepfrut ( swiezy owoc) 30
Gruszki (swieze owoce) 30Knudle sojowe 30
Marakuja 30Marchew (swieza) 30
Marmolada (nieslodzona) 30Mleko z proszku 30
Mleko (pelne lub chude)** 30Mleko sojowe 30
Mleko z migdalow 30Mleko z owsa (surowe) 30
Mndarynka 30Morele (swieze) 30
Pomidory 30Rzepa 30
Skorzenera 30Soczewica brazowa 30
Soczewica zolta 30Twarozek 30
Agrest niebieski 25Czarna jagoda (czernica) 25
Czekolada czarna (>70% kakao) 25Fasola mungo 25
Fasolka flageolet 25Groch luskany 25
Humus (pasta z ciecierzycy) 25Jeczmien 25
Maka sojowa 25Malina (swieza) 25
Morwa 25Pasta migdalowa (nieslodzona) 25
Pasta z orzechow laskowych (nieslodzona) 25Pasta z orzeszkow laskowych ( bez cukru) 25
Pestki z dyni
25
Porzeczka czerwona
25
Soczewica zielona
25
Truskawki (swieze owoce)
25
Wisnie
25
Acerola
20
Artiszoki
20
Baklazan, oberzyna
20
Czekolada czarna (>85% kakao)
20
Fruktoza Montignac
20
Jogurt sojowy
20
Kakao w proszku ( bez cukru)
20
Pedy bambusa
20
Ratatouille (potrawa z kabaczka, patisona,
pomidorow, itp.
20
Serce palmowe
20
Smietana sojowa
20
Sok z cytyryny (nieslodzony)
20
Sos Tamari ( bez cukru)
20
Agawa (syrop)
15
Agrest zloty
15
Brokuly
15
Brukselka
15
Cebula
15
Cukinia
15
Cykoria, endywia
15
Czarna porzeczka
15
3 of 4
13/10/2009 14:23
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
Fasola pnaca
15
Imbir
15
Kalafior
15
Kapusta
15
Kielki ( soja , fasola)
15
Koper wloski
15
Korniszony marynowane
15
Kwaszona kapusta
15
Maka z nasion chlebka swietojanskiego
(karob)
15Migdaly
15
Ogorek
15
Oliwki
15
Orzechy laskowe
15
Orzechy nerkowce
15
Orzechy wloskie
15
Orzeszki arachidonowe
15
Orzeszki pistacjowe
15
Papryka
15
Papryka chili
15
Pesto
15
Pieczarki
15
Piniola (nasiona)
15
Por
15
Rabarbar
15
Rzodkiewki
15
Salata zielona
15
Seler naciowy
15
Soja
15
Szalotka
15
Szczaw
15
Szparagi
15
Szpinak
15
Tempeh
15
Tofu sojowe
15
Zarodki
15
Zarodki (pszenne)
15
Awokado, smaczliwka
10
Low GI Montignac pasta (spaghetti)
10
Low GI Montignac spaghetti
10
Ocet winny
5
Przyprawy, ziola (natka
pietruszki,bazylia,wanilia,cynamon
5Skorupiaki (homar,krab,krewetki)
5
Wysoki GI
Sredni GI
Niski GI
* These foodstuffs, even though they have high GIs, their pure sugar content (pure glucid) is quite
low (approximately 5%.) Consuming these foods should not significantly affect blood sugar levels.
** There is practically no difference in the GIs of whole-milk products and non-fat milk products. It
is important to keep in mind that milk products, even if their GI is low, have a high insulinic index.
4 of 4
13/10/2009 14:23
Plik z chomika:
ania2377
Inne pliki z tego folderu:
Zasady_właściwego_odżywiania.pdf
(130 KB)
The Truth About Six Pack Abs.pdf
(1771 KB)
DIETA_W_CUKRZYCY.doc
(429 KB)
amazing weight loss tips.pdf
(854 KB)
50_Smacznych_I_Zdrowych_Przepisow_Fitnessowych.pdf
(317 KB)
Inne foldery tego chomika:
accounting - finance
Credit Management
Dokumenty (ogolnie)
excel
Galeria - foty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin