The Glycemic Indexes Table.pdf

(126 KB) Pobierz
The Glycemic Indexes Table
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
The Glycemic Indexes Table
Wysoki GI
Sredni GI
Niski GI
Wysoki GI pokarmu i produktu
Maltoza( piwo)
115 Piwo*
110
Glukoza ( dekstroza)
100 Skrobia modyfikowana
100
Syrop glukozowy
100 Syrop ryzowy
100
Maka ryzowa
95 Maka ziemniaczna
95
Pieczone ziemniaki
95 Smazone ziemniaki, frytki
95
Pieczywo biale , bezglutenowe
90 Platki ziemniaczane
90
Ryz klejacy
90 Bulka biala hamburgerowa
85
Kukurydza dmuchana (pop corn)
85 Maczka kukurydziana
85
Maka biala pszenna
85 Maranta
85
Marchew ( gotowana)*
85 Pasternak*
85
Pieczywo biale tostowe
85 Platki kukurydziane ( cornflaces)
85
Ryz blyskawiczny
85 Ryz dmuchany
85
Ryz instant
85 Ryz krotkoziarnisty (klejacy sie)
85
Rzepa (gotowana)*
85 Seler bulwa (gotowana)*
85
Tapioka
85 Puree z kartofli
80
Arbuz*
75 Dynia
75
Dyniowate (rozne)
75 Lasagne ( z bialej maki pszennej)
75
Mleko ryzowe (z cukrem)
75 Paczki
75
Wafel (z cukrem)
75 Amarantus ( szarlat) dmuchany
70
Bagietka z bialej maki
70 Bajgiel
70
Banany do gotowania (gotowane)
70Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru) 70
Biskwit (herbatnik)
70 Buleczki drozdzowe sniadaniowe
70
Chipsy zieniaczane
70 chleb z maki ryzowej
70
Croissant
70 Cukier bialy krystaliczny (cukroza)
70
Cukier brazowy
70 Daktyle
70
Gnocchi (kopytka)*
70 Kalarepa
70
Kasza kukurydziana
70 Maca z bialej maki
70
Maka kukurydziana
70Napoje slodzone i gazowane typu cola 70
Oczyszczone platki zbozowe (z dodatkiem
cukru)
70Platki specialne K©
70
Polenta
70 proso
70
Ravioli z bialej maki pszennej
70 Risotto
70
Ryz zwykly
70 Sucharek
70
Syrop z melasy
70 Taco
70
Tgliatelle (knedle)
70Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z sola 70
Ananas ( z puszki)
65 Bob (gotowany)
65
Btoniki Mars, Sneakers, Nuts, ect.
65 Buleczki czekoladowe
65
Burak czerwony gotowany
65 Chinski makaron z ryzu
65
Chleb zytni ( 30% maki zytniej)
65 Chlebowiec (owoce pieczone smakuja jak
kasztany)
65
Dzem z pigwy dodatkiem cukru 65Ignam ( slodki ziemniak) 65
Konfitura z cukrem 65kukurydza 65
Kuskus 65Maka z kasztana jadalnego 65
Marmolada z dodatkiem cukru 65Musli ( slodzone cukrem lub miodem) 65
Pieczywo ciemne na zakwasie 65Pieczywo z maki z pelnego przemialu 65
Pieczywo z niepelnego przemialu ( 50%) 65Rodzynki
65
Sorbet ( z dodatkiem cukru)
65 Syrop klonowy
65
Tmaryndowiec ( slodkie nasiona)
65 Ziemniaki gotowane w mundurkach
65
1 of 4
13/10/2009 14:23
654349813.010.png 654349813.011.png 654349813.012.png 654349813.013.png 654349813.001.png 654349813.002.png
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
Ziemniaki gotowane w mundurkach
65 Banany dojrzale
60
Bulka maslana
60 Czekolada w proszku ( z cukrem)
60
kasza manna z twardego ziarna
60 Kasza perlowa
60
kasztan jadalny
60 lasagne (z twardego ziarna)
60
Lody smietankowe ( z dodatkiem cukru) 60Majonez ( kupny )
60
Maka z pelnego przemialu
60 Melon (miodowy)
60
Miod
60 Morele ( puszkowane w syropie)
60
Ovomaltyna
60 Owsianka
60
Pizza
60 Ravioli (z maki durum)
60
Ryz dlugoziarnisty
60 Ryz dlugoziarnisty
60
ryz jasminowy
60Brzoskwinie ( puszkowane, w syropie) 55
Bulka maslana
55 Kaszka bulgur (gotowana)
55
Keczup
55 Makaron tagiatelle
55
Maniok (slodki)
55 Maniok ,kasawa ( nieslodzone)
55
Miszpelnik japonski
55 Musztarda ( z dodatkiem cukru)
55
Nutella§
55 Papaja ( swieze owoce)
55
Ryz czerwony
55 sok z mango (nieslodzony)
55
Sok z winogron (bez cukru)
55 Spaghetti ( gotowane na miekko)
55
Spaghetti ( gotowane na miekko)
55 Sushi
55
Sredni GI pokarmu i produktu
Bataty (slodkie kartofle)
50Batony energetyczne z ziarnami (bez cukru) 50
Biskwit (z pelnej maki, bez cukru)
50 Chayote owoc z rodziny dyniowatych
50
Chleb na bazie quinoy (65%) prosa
boliwijskiego
50Chlebki Wasa light©
50
Couscous (pelne ziarno) 50Kiwi 50
Makaron (z twardej pszenicy -durum) 50Makaron z pelnej pszenicy 50
Mango (swieze owoce) 50Muesli (nieslodzone) 50
Owoce lichee 50Persymona , kaki 50
Platki All Bran© 50Ryz brazowy basmati 50
Ryz nieluskany 50Sok ananasowy (nieslodzony) 50
Sok z borowki czerwonej ( bez cukru) 50Sok z jablek (nieslodzony) 50
Surimi (paluszki krabowe) 50Topinambur 50
Ananas (swiezy owoc) 45Banan zielony (niedojrzaly) 45
Borowka czerwona ( brusznica) 45chleb razowy zytni z pelnego ziarna 45
Chleb z pszenicy egipskiej , kamut 45Cuscus z pelnego ziarna 45
Groszek zielony ( z puszki) 45Kaszka pszenna bulgur 45
Konfitura ( bez cukru) 45Maka z pszenicy egispskiej pelnej (kamut) 45
Makaron typu Capellini 45Muesli Montignac 45
Orzech kokosowy 45Platki sniadaniowe pelne ( bez cukru) 45
Pszenica orkiszowa 45Pszenica orkiszowa 45
Pumpenickel 45Ryz Basmati nieluskany 45
Sok z gejpfruta (bez cukru) 45Sok z pomaranczy (swiezo wyciskany) 45
Sos z pomidorow (z cukrem) 45Tosty z chleba z maki pelnej 45
Twardy banan (do gotowania lub smazenia) 45Twardy banan (do gotowania lub smazenia) 45
Winigrona (swieze owoce)
45Babka piaskowa z pelnej maki (bez cukru) 40
Bob
40 Chleb z maki pelnej na zakwasie
40
Falafel ( potrawa z fasoli lub ciecierzycy
znana w turcji )
40Fasola czerwona (z puszki)
40
Figi suszone
40 Kasza gryczana
40
Kawa z cykorii
40 Laktoza
40
Maca ( z maki pelnoziarnistej)
40 maka z quinoy ( prosa boliwijskiego)
40
Makaron pelny pszenny, al dente
40 Mleczko kokosowe
40
Pasta sezamowa (tahin)
40 Pasta z orzeszkow ziemnych
40
Platki owsiane
40 Platki sniadaniowe pelne( bez cukru)
40
Pszenica egipska , kamut
40 Pumpernickel Montignac
40
Sliwki suszone
40 Sok z marchewki (bez cukru)
40
Sorbet (nieslodzony)
40Spaghetti al dente (gotowane 5 minut) 40
2 of 4
13/10/2009 14:23
654349813.003.png 654349813.004.png 654349813.005.png
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
Wino jablkowe wytrawne
40
Niski GI pokarmu i produktu
Amarantus
35 Brzoskwinie (swieze owoce)
35
Cassoulet (fasola z miesem)
35 Ciecierzyca ( z puszki)
35
Czerymoja ( jablko budyniowe, flaszowiec) 35Drozdze
35
Drozdze piwne
35 Falafel z ciecierzycy
35
Fasola biala -perlowa
35 Fasola borlotti
35
Fasola czarna
35 Fasola czewona
35
Fasola typu adzuki
35 Figi ( swieze owoce)
35
Granat (swiezy)
35 Groszek zielony ( swiezy)
35
Jablka ( swieze owoce)
35 Jablka suszone
35
Jogurt naturalny
35 Jogurt z soji (aromatyzowany)
35
Kukurydza antyczna indianska
35 Kwinoa (komosa ryzowa)
35
lody smietankowe ( z fruktoza)
35 Maczka z ciecierzycy
35
Morele suszone
35 Musztarda ostra typu Dijon
35
nasienia siemienia lnianego ,sezamu, maku 35Nektarynki (swiezy owoc)
35
Pasta z migdalow ( bez cukru)
35 Pigwa pospolita
35
Pomarancze (swieze owoce)
35 Pomidory suszone
35
Przecier z pomidorow (bez cukru)
35 Przecier jablkowy
35
Ryz dziki
35 Seler bulwowy
35
Sliwki, swieze
35 Soczewica zielona swieza
35
Sok pomidorowy
35 Tabliczka czekolady (bez cukru typu
Montignac§)
35
Wasa© o zawartosci blonnika 24% 35Werniszeli z maki z pelnego przemialu 35
Ziarna ze slonecznika 35Buraki czerwone (surowe) 30
Ciecierzyca 30Czosnek 30
Fasolka szparagowa 30Grepfrut ( swiezy owoc) 30
Gruszki (swieze owoce) 30Knudle sojowe 30
Marakuja 30Marchew (swieza) 30
Marmolada (nieslodzona) 30Mleko z proszku 30
Mleko (pelne lub chude)** 30Mleko sojowe 30
Mleko z migdalow 30Mleko z owsa (surowe) 30
Mndarynka 30Morele (swieze) 30
Pomidory 30Rzepa 30
Skorzenera 30Soczewica brazowa 30
Soczewica zolta 30Twarozek 30
Agrest niebieski 25Czarna jagoda (czernica) 25
Czekolada czarna (>70% kakao) 25Fasola mungo 25
Fasolka flageolet 25Groch luskany 25
Humus (pasta z ciecierzycy) 25Jeczmien 25
Maka sojowa 25Malina (swieza) 25
Morwa 25Pasta migdalowa (nieslodzona) 25
Pasta z orzechow laskowych (nieslodzona) 25Pasta z orzeszkow laskowych ( bez cukru) 25
Pestki z dyni
25 Porzeczka czerwona
25
Soczewica zielona
25 Truskawki (swieze owoce)
25
Wisnie
25 Acerola
20
Artiszoki
20 Baklazan, oberzyna
20
Czekolada czarna (>85% kakao)
20 Fruktoza Montignac
20
Jogurt sojowy
20 Kakao w proszku ( bez cukru)
20
Pedy bambusa
20 Ratatouille (potrawa z kabaczka, patisona,
pomidorow, itp.
20
Serce palmowe
20 Smietana sojowa
20
Sok z cytyryny (nieslodzony)
20 Sos Tamari ( bez cukru)
20
Agawa (syrop)
15 Agrest zloty
15
Brokuly
15 Brukselka
15
Cebula
15 Cukinia
15
Cykoria, endywia
15 Czarna porzeczka
15
3 of 4
13/10/2009 14:23
654349813.006.png 654349813.007.png 654349813.008.png
The Glycemic Indexes Table
http://www.montignac.com/pl/ig_tableau_print.php?list=tab
Fasola pnaca
15 Imbir
15
Kalafior
15 Kapusta
15
Kielki ( soja , fasola)
15 Koper wloski
15
Korniszony marynowane
15 Kwaszona kapusta
15
Maka z nasion chlebka swietojanskiego
(karob)
15Migdaly
15
Ogorek
15 Oliwki
15
Orzechy laskowe
15 Orzechy nerkowce
15
Orzechy wloskie
15 Orzeszki arachidonowe
15
Orzeszki pistacjowe
15 Papryka
15
Papryka chili
15 Pesto
15
Pieczarki
15 Piniola (nasiona)
15
Por
15 Rabarbar
15
Rzodkiewki
15 Salata zielona
15
Seler naciowy
15 Soja
15
Szalotka
15 Szczaw
15
Szparagi
15 Szpinak
15
Tempeh
15 Tofu sojowe
15
Zarodki
15 Zarodki (pszenne)
15
Awokado, smaczliwka
10 Low GI Montignac pasta (spaghetti)
10
Low GI Montignac spaghetti
10 Ocet winny
5
Przyprawy, ziola (natka
pietruszki,bazylia,wanilia,cynamon
5Skorupiaki (homar,krab,krewetki)
5
Wysoki GI
Sredni GI
Niski GI
* These foodstuffs, even though they have high GIs, their pure sugar content (pure glucid) is quite
low (approximately 5%.) Consuming these foods should not significantly affect blood sugar levels.
** There is practically no difference in the GIs of whole-milk products and non-fat milk products. It
is important to keep in mind that milk products, even if their GI is low, have a high insulinic index.
4 of 4
13/10/2009 14:23
654349813.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin