Witaminy.pdf

(34 KB) Pobierz
10824783 UNPDF
Witaminy
Witaminy to złożone związki chemiczne, których niewielkie ilości są niezbędne do wielu
reakcji chemicznych.
Witaminy podobnie jak substancje mineralne, są potrzebne do życia. Muszą być
spożywane wraz z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki nie potrafi ich syntetyzować.
Wyjątek stanowią witamina K i kwas foliowy, które mogą być produkowane w jelicie
przez bakterie.
W chorobach przewlekłych zwykle uzasadnione jest oznaczenie laboratoryjne stężenia
witamin w organizmie, np: w chorobach przewodu pokarmowego, w cukrzycy i w czasie
długotrwałego przyjmowania leków.
Niedobór witamin:
W czasie stosowania normalnej, urozmaiconej diety nie należy spodziewać się niedoboru
witamin. Czynniki ryzyka, takie jak palenie papierosów, spożywanie alkoholu lub choroby
infekcyjne, mogą być przyczyną ostrego lub przewlekłego niedoboru witamin. Niedobór
lub ich brak może powodować dolegliwości lub objawy chorobowe.
W przypadku niewielkich niedoborów witamin mówi się o hipowitaminozie, a w ciężkich
przypadkach o awitaminozie.
Najważniejsze przyczyny niedoboru witamin to:
-niedostateczne lub nieprawidłowe odżywianie
-podeszły wiek
-alkoholizm
-przyjmowanie leków
-zaburzenia trawienia (żołądek, jelito cienkie)
-leczenie antybiotykami
-przewlekłe choroby wątroby
-wzmożone zapotrzebowanie na witaminy w ciąży, w trakcie karmienia piersią i w sporcie
wyczynowym
Nadmiar witamin:
Witaminy rozpuszczalne w wodzie wydalane są przez nerki z moczem, więc nie dochodzi
do gromadzenia się ich w nadmiarze w ustroju. Natomiast witaminy rozpuszczalne w
tłuszczach mogą gromadzić się w narządach wewnętrznych, zwłaszcza w wątrobie,
powodując szkodliwy dla organizmu nadmiar witamin-hiperwitaminozę, np: podczas
stosowania dużych dawek witaminy A i D.
Witaminy możemy podzielić na dwie podstawowe grupy: witaminy rozpuszczalne w
tłuszczach: A, D, E, K oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie: C, P, B1, B2, B6, B12,
B13, PP, H, kwas foliowy, kwas pantotenowy.
Witamina A - akseroftol: dzienne zapotrzebowanie 5000 j.m.
Zapotrzebowanie ustroju na witaminę A jest pokrywane przez przyjmowanie retinolu i
karotenoidów, które jako prowitamina A przetwarzane są przez organizm w witaminę A.
Najważniejszym karotenoidem jest beta-karoten, ma on bezpośrednie działanie
przeciwutleniające, chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
tlenowych. Aby zapewnić optymalne wchłanianie karotenoidów znajdujących się w
pokarmach roślinnych, należy spożywać je z dodatkiem tłuszczu np: w postaci sałatek.
Dotychczas nieznane są choroby spowodowane niedoborem beta-karotenu, istnieją
jednak dane, które świadczą o tym, że dieta uboga w karotenoidy mogła by sprzyjać
rozwojowi chorób nowotworowych.
Stany i choroby, przy których występuje niedobór beta-karotenu:
niedostateczne lub nieprawidłowe odżywianie oraz choroby przebiegające z
zaburzeniami wchłaniania tłuszczów.
Witamina A jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, do
utrzymywania prawidłowego stanu skóry i błon śluzowych, a także do niektórych funkcji
seksualnych i mechanizmów odpornościowych.
Stany i choroby, w których występuje nadmiar witaminy A:
-spożywanie nadmiernych ilości wątroby zwierzęcej
-przyjmowanie dużych dawek witaminy A
Stany i choroby, w których występuje niedobór witaminy A:
-nieprawidłowe odżywianie
-sztuczne odżywianie
-choroby
-stres psychiczny
Witamina D-kalcyferol: dzienne zapotrzebowanie 400 j.m.(dzieci, młodzież, kobiety
ciężarne).
Witamina D powstaje w ustroju z prowitaminy pod wpływem działania promieni
ultrafioletowych (światło słoneczne). Prowitamina D2 występuje w niektórych pokarmach,
a prowitamina D3 może być syntetyzowana w wątrobie.
Pod wpływem działania promieni słonecznych w skórze tworzy się witamina D3.
Z tego względu podaż witaminy D jest różna w zależności od pory roku. Witamina D
wpływa na przemianę wapnia i fosforu i odgrywa istotną rolę w tworzeniu kości.
Stany i choroby, w których występuje nadmiar wit.D:
-przyjmowanie dużych dawek wit.D
Stany i choroby, w których występuje niedobór wit.D:
-niedobór światła słonecznego
-wiek dziecięcy
-ciąża
-zaburzenia trawienia tłuszczów
-zaburzenia metabolizmu kości
-wrodzona odporność na wit.D
Witamina E-tokoferol: dzienne zapotrzebowanie 10-30 mg (dzieci-0,5 mg/kg.
Witamina E przede wszystkim chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych
rodników tlenowych, podtrzymuje nasz własny system immunologiczny, ochraniając
cząsteczki podatne na utlenianie. Ponadto wpływa korzystnie na metabolizm tłuszczów i
być może działa przeciwmiażdżycowo. Długotrwały niedobór witaminy E może
powodować zaburzenia funkcjonowania mięśni, zaburzenia krwiotworzenia i zmiany
zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego.
Stany chorobowe, w których występuje niedobór wit.E:
-nieprawidłowe odżywianie
-choroby przewodu pokarmowego
Przyjmowanie wit.E może być celowe w stanach osłabienia, w objawach okresu
przekwitania u kobiet oraz jako profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Należy unikać przedawkowania.
Witamina K:
Witamina K jest zbiorczą nazwą grupy trzech substancji:wit.K1(filochinon), wit.K2
(menachion), wit.K3(naftochion). Witamina K ma istotne znaczenie dla produkcji
pewnych ważnych białek w ustroju, szczególnie czynników krzepnięcia. W celach
profilaktycznych stosowane jest doustne podawanie wit.K1 niemowlętom.
Witamina C-kwas askorbinowy: dzienna dawka 70-100 mg.
Witamina C potrzebna jest do tego, by wiele życiowych procesów biochemicznych i
fizjologicznych mogło przebiegać bez zakłóceń. Wit.C zwiększa m in. wchłanianie żelaza
zawartego w pożywieniu, stabilizuje tkankę łączną (biosynteza kolagenu), wzmacnia
układ odpornościowy, wpływa korzystnie na produkcję hormonów i neuroprzekaźników i
działa odtruwająco na organizm.
Stany i choroby, przy których występuje niedobór wit.C:
-reumatyczne schorzenie stawów
-choroby przewodu pokarmowego
-infekcje
-dializa
-alkoholizm
Witamina B1-tiamina:
Występuje w organizmie ludzkim w czterech różnych postaciach: jako wolna tiamina oraz
w postaci trzech estrów fosforanu tiaminy. Jest ona jednym z najważniejszych
koenzymów. Organizm potrafi magazynować ją tylko w niewielkim stopniu dlatego musi
być ona przyjmowana wraz z pożywieniem.
Witamina B2-ryboflawina:
Wit.B2 jest pojęciem zbiorczym dla wolnej ryboflawiny i dwóch innych związków
ryboflawiny. Ryboflawina występuje we wszystkich organizmach roślinnych i
zwierzęcych. Wit.B2 bierze udział w metabolizmie węglowodanów, aminokwasów,
kwasów tłuszczowych i puryn, a także w przemianach energetycznych i metabolizmie
hormonów.
Witamina B6-pirydoksyna:
Składa się z sześciu różnych związków, bierze udział w licznych procesach
metabolicznych, a przede wszystkim przemiany aminokwasów. Ponadto odgrywa ważną
rolę w biologicznej produkcji naturalnych barwników i kobalaminy oraz substancji
przekaźnikowych układu nerwowego (neuroprzekaźniki).
Witamina B12-kobalamina:
Magazynowana jest w wątrobie. Ustrój ludzki potrafi z łatwością wykorzystywać
kobalaminy naturalne i syntetyczne. Wit.B12 bierze udział w wytwarzaniu krwinek
czerwonych oraz wpływa na metabolizm białek.
Witamina B13 -kwas orotowy:
Jej cechą jest zdolność przetwarzania stosunkowo mało wartościowych substancji w
bardzo wartościowy budulec. Witaminy tej bardzo potrzebują ludzie starsi, których
organizm gorzej przyswaja spożyte pokarmy.
Witamina PP-niacyna:
Występuje w dwóch formach: jako kwas nikotynowy i amid tego kwasu.
Organizm może sam wytwarzać niewielkie ilości niacyny z tryptofanu,
aminokwasu uwalnianego w procesie trawienia białek.
Witamina H-biotyna: Biotyna bierze udział w przemianach cukru, kwasów tłuszczowych,
węglowodanów, aminokwasów i ogólnej przemianie energetycznej.
W organizmie ludzkim stwierdzono obecność czterech enzymów biotynozależnych
(m.in.karboksylazy i dekarboksylazy).
Kwas foliowy-pteroiloglutaminowy:
Wchodzi w skład kompleksu witamin z grupy B. Bierze udział w produkcji puryn i kwasów
nukleinowych (synteza DNA), które m.in.
zużywane są do budowy krwinek czerwonych.
Kwas pantotenowy:
Występuje prawie we wszystkich pokarmach. Będąc częścią koenzymu A,
odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych.
źródła:
"Jak zdrowo żyć"- Dr Stephen Carroll, Dr Tony Smith
"Nasze zdrowie"- Ulf Bohmig
"Czy jesteś zdrowy"- Dr Eberhard J. Wormer
Encyklopedia Popularna PWN- wydanie ósme, rok 1982
Popularna Encyklopedia Guinnessa - wydanie z roku 1995
Zgłoś jeśli naruszono regulamin