Lk_ Zakład owoc. warzywny.pdf

(603 KB) Pobierz
WSTĘP
Anna Tyrakowska-Skwira
Dostosuj swój zakład
do obowiązującego
prawa pracy
Materiał pomocniczy dla pracodawców
z zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego
44626940.004.png
Projekt okładki
Dorota Zając
Opracowanie typograficzne i łamanie
Barbara Charewicz
Wydawca:
GŁÓWNY INSPEKTORAT PRACY
Sekcja Informacji i Promocji
www.pip.gov.pl
e-mail: kancelaria@pip.gov.pl
2
44626940.005.png
WSTĘP
Pośród licznych obowiązków pracodawcy szczególnie ważny
jest obowiązek zapewnienia pracownikom bezpiecznych i higie-
nicznych warunków pracy. Ustawodawca wymienia ten obowiązek
jako jedną z podstawowych zasad prawa pracy (art. 15 Kp). Aby
sprostać obowiązującym w tym zakresie przepisom prawa, praco-
dawcy powinni podjąć działania w celu minimalizowania negatyw-
nych skutków prowadzonych procesów technologicznych, nieobo-
jętnych dla środowiska pracy i zatrudnionych pracowników. Kieru-
jemy do Państwa poradnik, którego podstawowym celem jest uła-
twienie identyfikacji zagrożeń typowych dla przetwórstwa owoco-
wo-warzywnego. Specyficzna technologia, stosowane maszyny
i urządzenia, a także trudne warunki pracy (hałas, mikroklimat)
wymagają od pracodawcy tej branży określonej wiedzy i samooce-
ny. Przyczyny większości zdarzeń wypadkowych są bowiem zwią-
zane z nieznajomością sposobu zabezpieczania elementów maszyn
i urządzeń, zasad prawidłowej organizacji pracy oraz z lekceważe-
niem przez nadzór i pracowników występujących zagrożeń.
Układ tematyczny poradnika oraz zamieszczony wykaz obo-
wiązujących aktów prawnych zwraca uwagę na najważniejsze pro-
blemy związane z realizacją obowiązku ochrony zdrowia i życia
pracowników poprzez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych
warunków pracy, przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki
i techniki (art. 207 § 1 Kp).
Jednocześnie na podkreślenie zasługuje fakt, że realizacja za-
dań związanych z ochroną pracy to proces ciągły, wymagający
działań systemowych. Z tego względu zachęcamy, aby problemy
te analizować i rozwiązywać w ramach systemu zarządzania bez-
pieczeństwem pracy, którego podstawę stanowi dokonana na każ-
dym stanowisku pracy ocena ryzyka zawodowego, jakie wiąże się
z wykonywaną pracą. Pracodawca ma obowiązek zapoznać pra-
cownika z dokonaną oceną.
Proponujemy dokonać oceny warunków pracy według zagad-
nień opisanych w poradniku. Każda pozytywna odpowiedź na za-
dane pytanie pozwala przejść do następnego zagadnienia. Jeżeli
nie jest możliwe udzielenie pozytywnej odpowiedzi, należy zapo-
znać się z zawartym komentarzem oraz z podanymi aktami praw-
nymi, których treść szczegółowo określa istniejące w tym zakresie
obowiązki pracodawcy. Każda negatywna odpowiedź na posta-
wione pytanie wymaga podjęcia działań w celu osiągnięcia stanu
określonego w przepisach prawa pracy.
3
ODPOWIEDZI
PYTANIA DOTYCZĄCE BADANEGO ZAGADNIENIA
TAK
NIE
Czy teren zakładu pracy spełnia wymagania dotyczące jego urządzenia i wyposażenia?
Jeśli odpowiedziałeś
TAK ”, przejdź do
następnego pytania
Jeśli masz
wątpliwości,
zapoznaj się
z komentarzem
Teren zakładu pracy powinien być utrzymywany w stanie niestwarzającym zagrożeń dla użytkowników.
Gromadzenie odpadów i ich składowanie jest możliwe jedynie w wydzielonych miejscach, w sposób wykluczający możliwość
pogorszenia warunków otoczenia.
Zbiorniki i pojemniki na śmieci i odpadki trzeba systematycznie opróżniać; niedopuszczalne jest przepełnianie zbiorników.
Zaleca się, aby odpadki i śmieci z chłodni były codziennie, po zakończeniu pracy, posypywane wapnem chlorowanym lub po-
lewane co najmniej 10-procentowym roztworem wapna chlorowanego albo 20-procentowym roztworem mleka wapiennego.
Na terenie zakładu powinna znajdować się kanalizacja umożliwiająca odprowadzanie ścieków i wód opadowych do sieci ka-
nalizacji deszczowej lub ogólnospławnej.
Nawierzchnia dróg, placów manewrowych, postojowych, dojazdów pożarowych i przejść powinna być równa, utwardzona, o
nośności odpowiedniej do obciążenia wynikającego ze stosowanych środków transportowych i przemieszczanych lub składowa-
nych materiałów.
Drogi i place manewrowe powinny mieć twardą, nieuszkodzoną nawierzchnię, z odpowiednim nachyleniem dla spływu wody do
studzienek ściekowych. Niedopuszczalne jest odprowadzanie wód opadowych na sąsiednie posesje.
Przy drogach i przejściach zlokalizowanych obok urządzeń do hydromechanicznego rozładunku owoców i warzyw ze środków
transportu powinny być zainstalowane ekrany ochronne o wysokości co najmniej 2,5 m, osłaniające przed niebezpiecznym stru-
mieniem wody.
W zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego, w których stosowane są amoniakalne instalacje chłodnicze, należy na te-
renie zakładu zainstalować wiatrowskaz.
Gdy na terenie zakład u zlokalizowane są rampy towarowe, to powinny one mieć gładką, czystą, nieuszkodzoną nawierzchnię,
o spadku umożliwiającym spływ wody. Rampy towarowe powinny posiadać zadaszenia w miejscach przeładunków oraz urządze-
nia do doprowadzania wody przeznaczonej do mycia. Studzienki ściekowe znajdujące się w pobliżu ramp powinny być na bieżąco
oczyszczane w sposób zapewniający stały odpływ wody.
Drogi, przejścia i dojazdy pożarowe nie mogą być zastawione materiałami, środkami transportu, sprzętem i innymi przedmiotami.
Æ
Ä
INFO – P1, P3, P4, P8, P9, P36
Czy obiekty budowlane spełniają wymagania techniczne?
Æ
Ä
Obiekty budowlane , w których znajdują się pomieszczenia pracy – zaopatrzone w wodę i energię elektryczną oraz odpo-
wiednio do potrzeb w energię cieplną oraz zapewniające usuwanie ścieków, wody opadowej i odpadów - powinny spełniać wyma-
gania dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa pożarowego i ochrony środowiska.
4
44626940.006.png 44626940.007.png 44626940.001.png
ODPOWIEDZI
PYTANIA DOTYCZĄCE BADANEGO ZAGADNIENIA
TAK
NIE
Budowę nowych, modernizację lub rozbudowę istniejących obiektów należy prowadzić na podstawie pozwolenia na budowę
oraz projektu, pozytywnie zaopiniowanego przez rzeczoznawcę ds. bezpieczeństwa i higieny pracy (łącznie z częścią technolo-
giczną), rzeczoznawcę ds. ochrony przeciwpożarowej i rzeczoznawcę ds. higienicznosanitarnych.
W celu uzyskania oświadczenia stwierdzającego brak sprzeciwu lub uwag, o zamiarze użytkowania wybudowanego lub prze-
budowanego obiektu budowlanego należy zawiadomić:
Państwową Inspekcję Pracy,
Państwową Inspekcję Sanitarną,
Państwową Straż Pożarną.
Budynki przeznaczone do produkcji i przechowywania owoców i warzyw nie mogą być wykonane z materiałów emitujących
związki szkodliwe dla zdrowia (gazy, pary, pyły) lub związki zapachowe w stopniu przekraczającym ich dopuszczalne stężenia.
Układ funkcjonalny powinien być dostosowany do rodzaju prowadzonej działalności i liczby zatrudnionych pracowników.
Budynki w czasie użytkowania należy poddać okresowej kontroli mającej na celu sprawdzenie stanu technicznego elementów
budynku i instalacji. Obowiązkiem pracodawcy jest prowadzenie dla każdego budynku książki obiektu budowlanego, dokumentu
służącego do dokonywania zapisów dotyczących przeprowadzonych badań, kontroli stanu technicznego, remontów i przebudowy.
INFO – P1, P2, P3, P4
Czy miejsca niebezpieczne są właściwie oznakowane i zabezpieczone?
Jeśli odpowiedziałeś
TAK ”, przejdź do
następnego pytania
Æ
Jeśli masz
wątpliwości,
zapoznaj się
z komentarzem
Ä
Miejsca, w których mogą wystąpić zagrożenia dla pracowników , powinny być oznakowane widocznymi barwami lub zna-
kami bezpieczeństwa. Pamiętać trzeba, że znaki zakazu, ostrzegawcze, nakazu, ewakuacyjne i informacyjne powinny być wyko-
nane i umieszczone jako znaki stałe. Znaki bezpieczeństwa należy umieszczać odpowiednio do linii wzroku w miejscu lub naj-
bliższym otoczeniu zagrożenia.
Otwory i zagłębienia powinny być zamknięte właściwymi pokrywami, a jeżeli jest to niemożliwe, należy je ogrodzić i oznakować.
Na drogach komunikacyjnych w miejscach, gdzie istnieje niebezpieczeństwo wtargnięcia pieszych, w szczególności: przed
bramami, drzwiami i przejściami należy ustawić barierki lub inne skuteczne środki ochronne.
Poprzez uziemienie należy zapewnić ochronę obiektów budowlanych i urządzeń technicznych przed gromadzeniem się ładun-
ków i wyładowaniami elektryczności statycznej, które stwarzają zagrożenia w środowisku pracy.
Jeżeli - pomimo zastosowania możliwych rozwiązań technicznych i organizacyjnych - poziom hałasu na stanowiskach pracy
przekracza dopuszczalne normy, należy zapewnić oznakowanie stref zagrożonych hałasem.
INFO – P1, P3, P5, P9, P37, P38, P39, P40
5
44626940.002.png 44626940.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin