Lk_ Zakład owoc. warzywny.pdf
(
603 KB
)
Pobierz
WSTĘP
Anna Tyrakowska-Skwira
Dostosuj swój zakład
do obowiązującego
prawa pracy
Materiał pomocniczy dla pracodawców
z zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego
Projekt okładki
Dorota Zając
Opracowanie typograficzne i łamanie
Barbara Charewicz
Wydawca:
GŁÓWNY INSPEKTORAT PRACY
Sekcja Informacji i Promocji
www.pip.gov.pl
e-mail:
kancelaria@pip.gov.pl
2
WSTĘP
Pośród licznych obowiązków pracodawcy szczególnie ważny
jest obowiązek zapewnienia pracownikom bezpiecznych i higie-
nicznych warunków pracy. Ustawodawca wymienia ten obowiązek
jako jedną z podstawowych zasad prawa pracy (art. 15 Kp). Aby
sprostać obowiązującym w tym zakresie przepisom prawa, praco-
dawcy powinni podjąć działania w celu minimalizowania negatyw-
nych skutków prowadzonych procesów technologicznych, nieobo-
jętnych dla środowiska pracy i zatrudnionych pracowników. Kieru-
jemy do Państwa poradnik, którego podstawowym celem jest uła-
twienie identyfikacji zagrożeń typowych dla przetwórstwa owoco-
wo-warzywnego. Specyficzna technologia, stosowane maszyny
i urządzenia, a także trudne warunki pracy (hałas, mikroklimat)
wymagają od pracodawcy tej branży określonej wiedzy i samooce-
ny. Przyczyny większości zdarzeń wypadkowych są bowiem zwią-
zane z nieznajomością sposobu zabezpieczania elementów maszyn
i urządzeń, zasad prawidłowej organizacji pracy oraz z lekceważe-
niem przez nadzór i pracowników występujących zagrożeń.
Układ tematyczny poradnika oraz zamieszczony wykaz obo-
wiązujących aktów prawnych zwraca uwagę na najważniejsze pro-
blemy związane z realizacją obowiązku ochrony zdrowia i życia
pracowników poprzez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych
warunków pracy, przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki
i techniki (art. 207 § 1 Kp).
Jednocześnie na podkreślenie zasługuje fakt, że realizacja za-
dań związanych z ochroną pracy to proces ciągły, wymagający
działań systemowych. Z tego względu zachęcamy, aby problemy
te analizować i rozwiązywać w ramach systemu zarządzania bez-
pieczeństwem pracy, którego podstawę stanowi dokonana na każ-
dym stanowisku pracy ocena ryzyka zawodowego, jakie wiąże się
z wykonywaną pracą. Pracodawca ma obowiązek zapoznać pra-
cownika z dokonaną oceną.
Proponujemy dokonać oceny warunków pracy według zagad-
nień opisanych w poradniku. Każda pozytywna odpowiedź na za-
dane pytanie pozwala przejść do następnego zagadnienia. Jeżeli
nie jest możliwe udzielenie pozytywnej odpowiedzi, należy zapo-
znać się z zawartym komentarzem oraz z podanymi aktami praw-
nymi, których treść szczegółowo określa istniejące w tym zakresie
obowiązki pracodawcy. Każda negatywna odpowiedź na posta-
wione pytanie wymaga podjęcia działań w celu osiągnięcia stanu
określonego w przepisach prawa pracy.
3
ODPOWIEDZI
PYTANIA DOTYCZĄCE BADANEGO ZAGADNIENIA
TAK
NIE
Czy teren zakładu pracy spełnia wymagania dotyczące jego urządzenia i wyposażenia?
Jeśli odpowiedziałeś
„
TAK
”, przejdź do
następnego pytania
Jeśli masz
wątpliwości,
zapoznaj się
z komentarzem
Teren zakładu pracy
powinien być utrzymywany w stanie niestwarzającym zagrożeń dla użytkowników.
Gromadzenie odpadów i ich składowanie jest możliwe jedynie w wydzielonych miejscach, w sposób wykluczający możliwość
pogorszenia warunków otoczenia.
Zbiorniki i pojemniki na śmieci i odpadki trzeba systematycznie opróżniać; niedopuszczalne jest przepełnianie zbiorników.
Zaleca się, aby odpadki i śmieci z chłodni były codziennie, po zakończeniu pracy, posypywane wapnem chlorowanym lub po-
lewane co najmniej 10-procentowym roztworem wapna chlorowanego albo 20-procentowym roztworem mleka wapiennego.
Na
terenie zakładu
powinna znajdować się kanalizacja umożliwiająca odprowadzanie ścieków i wód opadowych do sieci ka-
nalizacji deszczowej lub ogólnospławnej.
Nawierzchnia dróg, placów manewrowych, postojowych, dojazdów pożarowych i przejść powinna być równa, utwardzona, o
nośności odpowiedniej do obciążenia wynikającego ze stosowanych środków transportowych i przemieszczanych lub składowa-
nych materiałów.
Drogi i place manewrowe powinny mieć twardą, nieuszkodzoną nawierzchnię, z odpowiednim nachyleniem dla spływu wody do
studzienek ściekowych. Niedopuszczalne jest odprowadzanie wód opadowych na sąsiednie posesje.
Przy drogach i przejściach zlokalizowanych obok urządzeń do hydromechanicznego rozładunku owoców i warzyw ze środków
transportu powinny być zainstalowane ekrany ochronne o wysokości co najmniej 2,5 m, osłaniające przed niebezpiecznym stru-
mieniem wody.
W zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego, w których stosowane są amoniakalne instalacje chłodnicze, należy na te-
renie zakładu zainstalować wiatrowskaz.
Gdy na
terenie zakład
u zlokalizowane są rampy towarowe, to powinny one mieć gładką, czystą, nieuszkodzoną nawierzchnię,
o spadku umożliwiającym spływ wody. Rampy towarowe powinny posiadać zadaszenia w miejscach przeładunków oraz urządze-
nia do doprowadzania wody przeznaczonej do mycia. Studzienki ściekowe znajdujące się w pobliżu ramp powinny być na bieżąco
oczyszczane w sposób zapewniający stały odpływ wody.
Drogi, przejścia i dojazdy pożarowe nie mogą być zastawione materiałami, środkami transportu, sprzętem i innymi przedmiotami.
Æ
Ä
INFO – P1, P3, P4, P8, P9, P36
Czy obiekty budowlane spełniają wymagania techniczne?
Æ
Ä
Obiekty budowlane
, w których znajdują się pomieszczenia pracy – zaopatrzone w wodę i energię elektryczną oraz odpo-
wiednio do potrzeb w energię cieplną oraz zapewniające usuwanie ścieków, wody opadowej i odpadów - powinny spełniać wyma-
gania dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy, bezpieczeństwa pożarowego i ochrony środowiska.
4
ODPOWIEDZI
PYTANIA DOTYCZĄCE BADANEGO ZAGADNIENIA
TAK
NIE
Budowę nowych, modernizację lub rozbudowę istniejących obiektów należy prowadzić na podstawie pozwolenia na budowę
oraz projektu, pozytywnie zaopiniowanego przez rzeczoznawcę ds. bezpieczeństwa i higieny pracy (łącznie z częścią technolo-
giczną), rzeczoznawcę ds. ochrony przeciwpożarowej i rzeczoznawcę ds. higienicznosanitarnych.
W celu uzyskania oświadczenia stwierdzającego brak sprzeciwu lub uwag, o zamiarze użytkowania wybudowanego lub prze-
budowanego
obiektu budowlanego
należy zawiadomić:
•
Państwową Inspekcję Pracy,
•
Państwową Inspekcję Sanitarną,
•
Państwową Straż Pożarną.
Budynki przeznaczone do produkcji i przechowywania owoców i warzyw nie mogą być wykonane z materiałów emitujących
związki szkodliwe dla zdrowia (gazy, pary, pyły) lub związki zapachowe w stopniu przekraczającym ich dopuszczalne stężenia.
Układ funkcjonalny powinien być dostosowany do rodzaju prowadzonej działalności i liczby zatrudnionych pracowników.
Budynki w czasie użytkowania należy poddać okresowej kontroli mającej na celu sprawdzenie stanu technicznego elementów
budynku i instalacji. Obowiązkiem pracodawcy jest prowadzenie dla każdego budynku książki obiektu budowlanego, dokumentu
służącego do dokonywania zapisów dotyczących przeprowadzonych badań, kontroli stanu technicznego, remontów i przebudowy.
INFO – P1, P2, P3, P4
Czy miejsca niebezpieczne są właściwie oznakowane i zabezpieczone?
Jeśli odpowiedziałeś
„
TAK
”, przejdź do
następnego pytania
Æ
Jeśli masz
wątpliwości,
zapoznaj się
z komentarzem
Ä
Miejsca, w których mogą wystąpić zagrożenia dla pracowników
, powinny być oznakowane widocznymi barwami lub zna-
kami bezpieczeństwa. Pamiętać trzeba, że znaki zakazu, ostrzegawcze, nakazu, ewakuacyjne i informacyjne powinny być wyko-
nane i umieszczone jako znaki stałe. Znaki bezpieczeństwa należy umieszczać odpowiednio do linii wzroku w miejscu lub naj-
bliższym otoczeniu zagrożenia.
Otwory i zagłębienia powinny być zamknięte właściwymi pokrywami, a jeżeli jest to niemożliwe, należy je ogrodzić i oznakować.
Na drogach komunikacyjnych w miejscach, gdzie istnieje niebezpieczeństwo wtargnięcia pieszych, w szczególności: przed
bramami, drzwiami i przejściami należy ustawić barierki lub inne skuteczne środki ochronne.
Poprzez uziemienie należy zapewnić ochronę obiektów budowlanych i urządzeń technicznych przed gromadzeniem się ładun-
ków i wyładowaniami elektryczności statycznej, które stwarzają zagrożenia w środowisku pracy.
Jeżeli - pomimo zastosowania możliwych rozwiązań technicznych i organizacyjnych - poziom hałasu na stanowiskach pracy
przekracza dopuszczalne normy, należy zapewnić oznakowanie stref zagrożonych hałasem.
INFO – P1, P3, P5, P9, P37, P38, P39, P40
5
Plik z chomika:
jmichno0
Inne pliki z tego folderu:
Lk_ Zakład owoc. warzywny.pdf
(603 KB)
Lk_Bezpieczne gosp. rolne.pdf
(139 KB)
Lk_Autobusy i pociągi.pdf
(139 KB)
Lk_Bezpieczne gospodarstwo rolne.pdf
(139 KB)
Lk_Bhp na budowie.pdf
(197 KB)
Inne foldery tego chomika:
Analiza i Ocena Zagrożeń
Karty-Oceny-Ryzyka-DOC
Karty-Oceny-Ryzyka-DOC(1)
Karty-Oceny-Ryzyka-PDF
Listy-Kontrolne-DOC
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin