Or_Cukiernik w hotelu RADISSON.doc

(142 KB) Pobierz
KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO

Ocena Ryzyka Zawodowego

 

CUKIERNIK

 

 

 

 

Hotel Radisson SAS Pazim Sp. z o.o.

I.   
Charakterystyka stanowiska pracy

Nazwa zakłAdu

RadisSon SAS

Miejsce pracy

KUCHNIA - CUKIERNIA

Stanowisko pracy:

CUKIERNIK

Ilość zatrudnionych:

 

w tym

 

kobiet

0

młodocianych

Czas pracy:

12 godzin dziennie, przy 40 godzinnym 5 dniowym tygodniu pracy.
Przerwa w pracy: 45 minut dziennie.

Obsługa maszyn i urządzeń: Piec obrotowy, piec elektryczny, garownik do wyrośnięcia ciast, patelnia elektryczna, kuchnia gazowa, piec trzykomorowy, krajalnica do chleba, młynek do orzechów, presa do pączków, mieszadła do ciast i bitej śmietany, lodówki.

Pozycja ciała: stojąca, chodząca, schylanie się,

Odzież robocza: odzież jak dla kucharzy, obuwie, nakrycie głowy.

Instrukcje i procedury:

1.      Instrukcje bhp obsługi używanych maszyn i urządzeń.

2.      Karty charakterystyki substancji i preparatów chemicznych

Pomiary środowiska pracy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II.               
Karta zagrożeń na stanowisku

Zagrożenia na stanowisku pracy*

Sposoby ochrony przed zagrożeniami

Środki ochrony, stosowanie

1.

Przygniecenie stopy przez ręcznie przenoszone ciężary – surowce, artykuły gotowe

a-e

Stosowanie pewnego uchwytu podczas transportu

Przestrzeganie norm dźwigania ciężarów,

Utrzymanie w czystości powierzchni podłogi,

Dźwiganie pojemników w sposób zapewniający widoczność drogi,

Zachowywanie odpowiednich szerokości przejść i dróg.

buty z podeszwą przeciwpoślizgową

2.

Przygniecenie pracownika przez składowane naczynia na półkach.

a-d

Przestrzeganie zasad składowania,

Przestrzeganie DOR regałów i półek.

Ustawianie regałów wyłącznie na równych podłożach o odpowiedniej wytrzymałości.

Składowanie przedmiotów w sposób uwzględniający położenie środka ciężkości,

 

3.

Skaleczenia podczas ręcznego krojenia

a-b

Utrzymywać wszystkie narzędzia o ostrych krawędziach (ostrzach) w bardzo dobrym stanie technicznym

 

4.

Zetknięcie się z ruchomymi ostrymi nożami urządzeń krajalniczych

a-b

Stosowanie właściwych popychaczy przewidzianych w instrukcji obsługi urządzenia.

 

5.

Prąd elektryczny

a-e

Używanie tylko sprawnych urządzeń posiadających właściwe osłony zabezpieczające przed porażeniem prądem, skuteczna ochrona przed porażeniem prądem, okresowe przeglądy stanu izolacji.

Chronić instalacje elektryczne przed zawilgoceniem i uszkodzeniami mechanicznymi

 

6.

Oparzenia termiczne od źródła ciepła lub od produktów oraz oparzenia w wyniku kontaktu z parą wodną.

a-g

Zachowanie szczególnych środków ostroąności

Rękawice ochronne chroniące przed oparzeniami termicznymi

7.

Upadek na schodach podczas przenoszenia ciężarów

a-c

Oznakowanie krawędzi stopni taśmą antypoślizgową

Utrzymywanie schodów w dobrym stanie technicznym, ostrożności zachowanie

 

8.

Zetknięcie się z gorącą wodą podczas zmywania naczyń

a.

Dostosować temperaturę wody do wartości nie powodującej oparzeń,

 

9.

Wybuch urządzenia ciśnieniowego

a.

Użytkowanie urządzeń ciśnieniowych dopuszczonych przez UDT.

Przestrzeganie sprawności sprzętu pomiarowego ciśnienia i temperatury.

Nie przekraczanie maksymalnych ciśnień w instalacji urządzeń ciśnieniowych.

 

III.          
Zasady szacowania ryzyka

Ocenę ryzyka przeprowadzonego w oparciu o trzystopniową skalę ryzyka zawodowego  zgodnie z PN – N- 18002;2000)

Ciężkość następstw

o małej szkodliwości

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin