mp - 2.pdf

(49 KB) Pobierz
656038291 UNPDF
1. Do kolb stożkowych
zawierających 50 ml podłoża
wzrostowego dla liofilizowanych
kultur bakterii z rodziny
Lactobacteriaceae dodano 2
ampułki bakterii liofilozowanych
pochodzących z Trilac
zawierającego: Lactobacillus
acidophilus, L. delbrueckii i
Bifidobacterium bifidum i
inkubowano przez tydzień w
temperaturze 25 C.
2. Niewielką ilość tych
bakterii przeniesiono za
pomocą ezy do próbówki
zawierającą podłoże
Ejkmana w celu identyfikacji
przeprowadzanej fermentacji
przez te bakterie i
inkubowano przez tydzeń.
3. Dokonano pomiaru pH za
pomocą papierka lakmusowego
bakterii pochodzących z soku
kiszonej kapusty, soku z ogórków
kiszonych, jogurtu by ocenić jakość
kiszonek oraz jogurtu. Zabarwiono
bakterie metodą Grama by
rozpoznać bakterie.
Część 1
4.Podłoże powzrostowe odwirowano (10 000 g przez 10 min) w
temperaturze pokojowej w celu uzyskania osadu bakterii. Osad
przepłukano wodą destylowaną i powtórnie odwirowano (w warunkach
jak uprzednio) by oczyścić bakterie dokładnie z podłoża.
Przygotowano 18 ml zawiesiny bakteryjnej.
5.Dodano kilka kropli roztworu błękitu bromotymolowego jako
barwnika który reaguje na zmiany pH i miareczkowano 0,01 M NaOH
do momentu, w którym wskaźnik przyjmie barwę zielono-niebieską –
jest to barwa wyjściowa, która powinna zgadzać się z wynikami
miareczkowań. NaOH służy do zobojętnienia kwasu mlekowego
powstałego jako produkt końcowy fermentacji mlekowej, którym
głównym substratem jest glukoza.
6. Dodano 3 ml 0,05 M glukozy (150 μM glukozy) jako główna
pożywka bakterii. Zanotowano czas w którym dodano glukozę i co
5 min dodawano NaOH z biurety w celu utrzymywania stałej
wartości pH. Notowano ile ml NaOH zużyto.
Część 2
656038291.005.png 656038291.006.png 656038291.007.png 656038291.008.png 656038291.001.png 656038291.002.png 656038291.003.png 656038291.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin