Babka drożdżowa z rodzynkami.doc

(136 KB) Pobierz
Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami

 

Składniki:
- 50 dag maki
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- szklanka mleka
- 8 jajek
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 4 łyżki rodzynek
- tłuszcz

Na polewę:
- 2 łyżki masła
- cukier waniliowy
- łyżka mleka

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mleka i mąki, utarte z cukrem jajka oraz szczyptę soli, dobrze wyrobić.

2. Na koniec dodać do masy rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki, wyrobić, ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Formę wymasować tłuszczem, napełnić ciastem, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

3. 2 łyżki masła rozpuścić, dodać cukier waniliowy i łyżkę mleka. Kilka minut trzymać polewę na małym ogniu.
Gotową polewą posmarować ostudzoną babkę i włożyć ją jeszcze na 5 min. do gorącego piekarnika.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin