Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki:- 50 dag maki- 5 dag drożdży- 15 dag cukru- szklanka mleka- 8 jajek- 10 dag masła- szczypta soli- 4 łyżki rodzynek- tłuszcz
Na polewę:- 2 łyżki masła- cukier waniliowy - łyżka mleka
Sposób przyrządzenia:1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mleka i mąki, utarte z cukrem jajka oraz szczyptę soli, dobrze wyrobić.2. Na koniec dodać do masy rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki, wyrobić, ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Formę wymasować tłuszczem, napełnić ciastem, piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.3. 2 łyżki masła rozpuścić, dodać cukier waniliowy i łyżkę mleka. Kilka minut trzymać polewę na małym ogniu.Gotową polewą posmarować ostudzoną babkę i włożyć ją jeszcze na 5 min. do gorącego piekarnika.
wiesia2323