Krupnik.doc

(46 KB) Pobierz

 

 

 

KRUPNIK

 

 

 

 

 

Jacek

 

 

 

 

  Składniki.

 

1.     Bulion -  ½ l + ½ l. wody

2.     Żołądki drobiowe  -  0,5 kg. Gotować osobno pokrojone w paski

3.     Włoszczyzna  -  pokrojona w kostkę

4.     Ziemniaki  -  5 szt średnich  pokrojonych w kostkę

5.     Kasza  -  1 woreczek ugotować osobno

6.     Zielenina  -  1 pęczek [pietruszka]

7.     Ziele Angielskie  -  8 ziaren, rozdrobnić przez zgniecenie

8.     Sól, pieprz do smaku.

 

Pulpety z mięsa mielonego.    

 

1.     Mięso mielone  -  0,5 kg. [wieprzowo-wołowe]

2.     Olej -  3 łyżki

3.     Sol, pieprz do smaku

4.     Majeranek  -  6 łyżek stołowych

5.     Cebula  - połowę średniej, drobno posiekana

 

Składniki wymieszać, ukulać małe pulpety i gotować razem z krupnikiem pod koniec.

 

Bulion, wodę, włoszczyznę i ziemniaki, gotować do temperatury wrzenia. Następnie dodać ugotowane żołądki, kaszę, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez

pół godziny.

Pod koniec dodać pulpety wcześniej przygotowane i zieleninę w postaci pietruszki. Dogotować

Jeszcze 5 minut i krupnik jest gotowy do spożycia.

Smacznego.

                

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin