KRUPNIK
Jacek
Składniki.
1. Bulion - ½ l + ½ l. wody
2. Żołądki drobiowe - 0,5 kg. Gotować osobno pokrojone w paski
3. Włoszczyzna - pokrojona w kostkę
4. Ziemniaki - 5 szt średnich pokrojonych w kostkę
5. Kasza - 1 woreczek ugotować osobno
6. Zielenina - 1 pęczek [pietruszka]
7. Ziele Angielskie - 8 ziaren, rozdrobnić przez zgniecenie
8. Sól, pieprz do smaku.
Pulpety z mięsa mielonego.
1. Mięso mielone - 0,5 kg. [wieprzowo-wołowe]
2. Olej - 3 łyżki
3. Sol, pieprz do smaku
4. Majeranek - 6 łyżek stołowych
5. Cebula - połowę średniej, drobno posiekana
Składniki wymieszać, ukulać małe pulpety i gotować razem z krupnikiem pod koniec.
Bulion, wodę, włoszczyznę i ziemniaki, gotować do temperatury wrzenia. Następnie dodać ugotowane żołądki, kaszę, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez
pół godziny.
Pod koniec dodać pulpety wcześniej przygotowane i zieleninę w postaci pietruszki. Dogotować
Jeszcze 5 minut i krupnik jest gotowy do spożycia.
Smacznego.
Andrzejjedrusek_