Śledzie.docx

(10 KB) Pobierz

Śledzie

SKŁADNIKI:

50 dag filetów śledziowych
2 łyżki cukru
ćwierć szklanki oleju
3 - 4 łyżki octu 6 proc
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dag cebuli
2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
kilka ziarnek gorczycy

Wykonanie:

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia, dodać gorczycę, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2 - 3 dni. W lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin