Śledzie
SKŁADNIKI:
50 dag filetów śledziowych2 łyżki cukrućwierć szklanki oleju3 - 4 łyżki octu 6 proc3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego30 dag cebuli2 - 3 ziarenka ziela angielskiegoliść laurowykilka ziarnek gorczycy
Wykonanie:W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia, dodać gorczycę, wystudzić. Pokrojone na kawałki filety układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2 - 3 dni. W lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni.
Ewita68