potrawy z grila.doc

(31 KB) Pobierz
Stek po chłopsku (danie grillowe)

  Stek po chłopsku  (danie grillowe)

 

 Składniki:
steki z polędwicy, o grubości około 5 cm

marynata:
1/4 szklanki oliwy
3 łyżeczki granulowanego czosnku
łyżka posiekanego tymianku
łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz


 Wykonanie:
Steki lekko rozbić dłonią. Składniki marynaty wymieszać i polać nimi mięso, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Steki osączyć z nadmiaru marynaty, piec na mocno nagrzanym grillu do momentu aż się dobrze przyrumienia, dopiec w chłodniejszej części grilla. Przed podaniem na każdym steku ułożyć kawałek masła utartego z czosnkiem.

 

 

Karczek z grilla 

 

Składniki:
około 1 kg karczku
sól
pieprz
marynata:
4 łyżki ketchupu
6 łyżek oleju
sok z 1 cytryny
3 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
bazylia, sól
 

Wykonanie:
Umyte mieso pokroić w plastry, lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem.
Ketchup wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, bazylię i doprawic solą. Wszystko wymieszać i tak przygotowaną marynatą posmarować mięsko.
Karczek zamarynować najlepiej dzień przed grillowaniem.
Grillować na rozgrzanym ruszcie.

Szczupak z grilla 

 

Składniki:
Cały szczupak patroszony (ok. 700-800 g)
sok z 1 cytryny
5-6 łyżek oleju
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki Przyprawy do ryb Galeo.

wykonanie:
Szczupaka pokroić w dzwonka. Wymieszać sok z cytryny, olej, przyprawę i rozgnieciony czosnek. Powstałą marynatą zalać rybę i odstawić na ok. 3-4 godziny w chłodne miejsce. Piec na grillu. Podawać z pieczywem i sałatą.

 

 

Łosoś z grilla lub rożna 

 

 Składniki:
4 porcje:
- 4 dzwonka łososia (około 70 dag)
- pół szklanki gęstej śmietany
- 2 cebule
- sok i skórka otar[a z cytryny
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól

 Wykonanie:
Smietanę wymieszaj z solą i otartą skórką z cytryny. Umyte i osuszone dzwonka łososia natrzyj śmietaną, nadziej na rożen lub upiecz na grillu. Cebulę drobno pokrój, skrop sokiem z cytryny i posyp tą mieszanką upieczonego łososia. Podawaj z frytkami i sałatką z pomidorów.

 

ŁOSOŚ Z GRILLA 

 

Składniki:
1/2 kg łosoś
2-3 łyżeczki masła
sok z cytryny do skropienia
przyprawy do ryb

 Wykonanie:
Łososia natrzeć przyprawami, skrapić sokiem z cytry, wstawić do lodówki na 3 godziny. Łososia położyć na foli aluminiowej, na rybie połozyć masło w kilku miejscach. Grillować około 40 min.

Pierś z grilla 

 

 Składniki:
4 filety z kurczaka
cytryna
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki przyprawy do drobiu
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku

 Wykonanie:
Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z przyprawą, dolej oliwę.
Do woreczków foliowych wlej marynatę, włóż opłukane piersi z kurczaka i włóż do lodówki na 30 minut.
W misce wymieszaj tymianek, przecisnięty czosnek i łyżeczkę otartej skórki z cytryny. Wyjmij piersi z kurczaka z woreczków i upiecz na grillu. Upieczone mięso posyp posypką.

 

 

 

 

 

 

Skrzydełka z grilla 

 

 Składniki:
*skrzydełka z kurczaka
*marynata staropolska do mięsa Kamis
*marynata pikantna do drobiu Kamis
*5 ząbków czosnku
*łyżka miodu
*olej
*pieprz

 Wykonanie:
Skrzydełka umyć, marynatę rozmieszać olejem instrukcja na opakowaniu, dodać posiekany czosnek, miód i pieprz. Mięso natrzeć marynatą, wstawić do lodówkina godzinkę przed grillowaniem.
Piec na rozgrzanym grillu około 30 min.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin