Stek po chłopsku (danie grillowe)
Składniki:steki z polędwicy, o grubości około 5 cm marynata: 1/4 szklanki oliwy 3 łyżeczki granulowanego czosnku łyżka posiekanego tymianku łyżeczka posiekanego rozmarynu sól, pieprz Wykonanie:Steki lekko rozbić dłonią. Składniki marynaty wymieszać i polać nimi mięso, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki osączyć z nadmiaru marynaty, piec na mocno nagrzanym grillu do momentu aż się dobrze przyrumienia, dopiec w chłodniejszej części grilla. Przed podaniem na każdym steku ułożyć kawałek masła utartego z czosnkiem.
Karczek z grilla
Składniki:około 1 kg karczku sól pieprz marynata: 4 łyżki ketchupu 6 łyżek oleju sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku ostra papryka w proszku bazylia, sól
Wykonanie:Umyte mieso pokroić w plastry, lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Ketchup wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, bazylię i doprawic solą. Wszystko wymieszać i tak przygotowaną marynatą posmarować mięsko. Karczek zamarynować najlepiej dzień przed grillowaniem. Grillować na rozgrzanym ruszcie.
Szczupak z grilla
Składniki:Cały szczupak patroszony (ok. 700-800 g) sok z 1 cytryny 5-6 łyżek oleju 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki Przyprawy do ryb Galeo. wykonanie:Szczupaka pokroić w dzwonka. Wymieszać sok z cytryny, olej, przyprawę i rozgnieciony czosnek. Powstałą marynatą zalać rybę i odstawić na ok. 3-4 godziny w chłodne miejsce. Piec na grillu. Podawać z pieczywem i sałatą.
Łosoś z grilla lub rożna
Składniki:4 porcje: - 4 dzwonka łososia (około 70 dag) - pół szklanki gęstej śmietany - 2 cebule - sok i skórka otar[a z cytryny - 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki - sól Wykonanie:Smietanę wymieszaj z solą i otartą skórką z cytryny. Umyte i osuszone dzwonka łososia natrzyj śmietaną, nadziej na rożen lub upiecz na grillu. Cebulę drobno pokrój, skrop sokiem z cytryny i posyp tą mieszanką upieczonego łososia. Podawaj z frytkami i sałatką z pomidorów.
ŁOSOŚ Z GRILLA
Składniki:1/2 kg łosoś 2-3 łyżeczki masła sok z cytryny do skropienia przyprawy do ryb Wykonanie:Łososia natrzeć przyprawami, skrapić sokiem z cytry, wstawić do lodówki na 3 godziny. Łososia położyć na foli aluminiowej, na rybie połozyć masło w kilku miejscach. Grillować około 40 min.
Pierś z grilla
Składniki:4 filety z kurczaka cytryna 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki przyprawy do drobiu 2 ząbki czosnku łyżeczka tymianku Wykonanie:Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj go z przyprawą, dolej oliwę. Do woreczków foliowych wlej marynatę, włóż opłukane piersi z kurczaka i włóż do lodówki na 30 minut. W misce wymieszaj tymianek, przecisnięty czosnek i łyżeczkę otartej skórki z cytryny. Wyjmij piersi z kurczaka z woreczków i upiecz na grillu. Upieczone mięso posyp posypką.
Skrzydełka z grilla
Składniki:*skrzydełka z kurczaka *marynata staropolska do mięsa Kamis *marynata pikantna do drobiu Kamis *5 ząbków czosnku *łyżka miodu *olej *pieprz Wykonanie:Skrzydełka umyć, marynatę rozmieszać olejem instrukcja na opakowaniu, dodać posiekany czosnek, miód i pieprz. Mięso natrzeć marynatą, wstawić do lodówkina godzinkę przed grillowaniem. Piec na rozgrzanym grillu około 30 min.
witmat1