Kurczak w sosie słodko-kwaśnym.pdf
(
38 KB
)
Pobierz
70612788 UNPDF
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki Przepis
2 piersi z kurczaka
3/4 puszki ananasa
1 średnia czerwona papryka
5 grzybów chińskich moon
1 duża cebula
sos sojowy albo sojowo-
grzybowy
sól
Chińskie grzyby namoczyć, a następnie ugotować w
wodzie aż z twardych zrobią się lekko chrupiące.
Kurczaka pokroić w paski albo nieduże kawałki.
Skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na pół
godziny.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie, dorzucić
paprykę pokrojoną w duża kostkę albo romby.
Chwilę smażyć. Dolać jeszcze łyżkę oliwy i wrzucić
kurczaka. Mieszać na ogniu aż mięso przestanie być
różowe. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby moon
oraz pokrojonego ananasa.
Wymieszać w naczyniu składniki sosu i wlać je na
patelnię do mięsa z warzywami. Dokładnie mieszać
przez kilka minut, żeby mąka, która jest składnikiem
sosu nie zmieniła się w grudki krochmalu albo jakiś
kisiel.
Całość dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie.
W razie czego doprawić.
Podawać z ryżem.
Ja uwielbiam to jeść pałeczkami!
Sos:
sok pozostały w puszce po
ananasach
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki sosu sambal oelek
1,5 łyżki octu winnego
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz
kawałek kostki rosołowej do
smaku
1/2 do 3/4 szklanki wody
oliwa albo olej do smażenia
Uwagi:
Sos sambal olek można próbować zastąpić chili, ale
efekt niestety będzie odbiegał od oryginału. Dlatego
najlepiej udać się do najbliższego supermarketu typu
Auchan i nabyć słoiczek tego bardzo ostrego sosu
(tylko nim potem za bardzo nie szafujcie, bo wypala
dziury na języku)
Plik z chomika:
witmat1
Inne pliki z tego folderu:
_eBooks.PL_Kuchnia-GRIL.pdf
(288 KB)
7 patentów na idealnego grilla.pdf
(705 KB)
13 przepisów na bezmięsne dania z grilla.pdf
(1144 KB)
43.jpeg
(89 KB)
50 przepisów_Mięso_wołowina_wieprzowina_Góra_1991.pdf
(12339 KB)
Inne foldery tego chomika:
JAN PAWEŁ II
Klaus Kinski
Pociągi Pancerne
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 16.11.2022
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin