Żeby nie było nudno, tym razem zrobiłem tiramisu jako lekki mus i podałem na kawowych gruszkach i chrupiących czekoladowych markizach. Naprawdę warto spróbować, bo jest pyszne i robi się w mgnieniu oka. Jak to zrobić: 1. Pokrój gruszki w kosteczkę i zanurz w kawie. 2. Ubij kogel-mogel z żółtek i cukru pudru. Dodaj do kogla-mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto. Delikatnie wymieszaj. 3. W drugiej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj je bardzo delikatnie do masy. 4. Dno szklanych pucharków wyłóż gruszkami z kawą i posyp pokruszonymi markizami (po dwie na każdą szklankę). 5. Wlej do każdego pucharka jeszcze po jednej łyżce amaretto, a na to nałóż mus. 6. Posyp z wierzchu gorzkim kakao i wstaw deser na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz jeszcze raz posypać kakao dla ozdoby.
· 3 soczyste gruszki
· filiżanka schłodzonej mocnej kawy
· 50 ml amaretto
· 4 jaja, białka oddzielone od żółtek
· 60 g cukru pudru
· 150 g mascarpone
· 8 markiz czekoladowych
· 30 g kakao
dziunia23-84