Kolorowe kanapki czyli „Club Sandwich”
Składniki: • 40 g salami• 40 g szynki • 1/2 ogórka• 2 łyżki mielonego twarogu• 3 łyżki majonezu• 50 g wędzonego łososia w plastrach• 5 filetów anchois• 50 g oliwek zielonych• 1-2 pomidory bez skóry• 2 łyżki marynowanego szczawiu• 3-4 liście sałaty masłowej• 1 ostra papryczka• wykałaczki• 6 kromek pieczywa tostowego• 3 kromki pumpernikla• 2 jaja• 30 g suszonych pomidorów• 1 łyżka chrzanu• sól, pieprz, oliwa
Kanapki z łososiem: • 3 kromki pumpernikla smarujemy serkiem, na 2 kromki nakładamy łososia i szczaw
• kładziemy kromki z łososiem na siebie, przykrywamy je trzecią serkiem do dołu; dobrze dociskamy
• obcinamy brzegi i przecinamy kanapkę na 4 części
• układamy na talerz, dekorując plasterkiem łososia i serkiem
Kanapki z salami: • posiekane zielone oliwki i czosnek łączymy w misce z majonezem, chrzanem i pieprzem
• na 3 kromkach pieczywa tostowego układamy masę z oliwek, na dwóch z nich jeszcze plastry salami i liście sałaty
• układamy kanapki z salami na siebie, z góry nakładamy trzecią kromkę masą do dołu
• spinamy w rogach wykałaczkami, ścinamy brzegi i kroimy na 4 po przekątnych
• przekładamy na talerz, w końce wykałaczek wbijamy połówki oliwek
Kanapki z szynką: • jaja roztrzepujemy z solą i pieprzem, po czym smażymy na patelni na wolnym ogniu cienkie omlety; przekładamy na drugą stronę, posypujemy posiekaną ostrą papryczką i posiekanymi suszonymi pomidorami
• trzy kromki chleba tostowego smarujemy majonezem, na dwóch kładziemy plastry szynki, kawałki omletów, filety anchois i cienkie plastry pomidorów
• układamy dwie kanapki z szynką na siebie, trzecią majonezem do dołu, kładziemy na wierzch
• ścinamy skórkę, wbijamy wykałaczki w rogi i tniemy na krzyż na cztery po przekątnych
...
krycha17