Bułeczki cynamonowe Cinnamon Bunsz orzechami i żurawiną (lub rodzynkami). Posmarowane kremem, ulubioną polewą, powidłami, lub bez żadnych dodatków. Uwaga: Ciasto drożdżowe wyrabia się wieczorem i wstawia do lodówki na całą noc lub maksymalnie na 4 dni.
Składniki, 12 bułeczek: Podstawowe ciasto drożdżowe: • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 500) • 1/2 łyżeczki soli morskiej • 3 łyżki cukru • 1 szklanka letniej wody lub mleka • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła Nadzienie: • 1 i 1/2 łyżki cynamonu • 1/3 szklanki brązowego cukru • 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich oraz: • 1/4 szklanki roztopionego masła do posmarowania ciasta, oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie 1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 ml 1 łyżeczka = 5 ml Przygotowanie:
· Podstawowe ciasto drożdżowe: Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką lub hakiem do ciasta drożdżowego przez około 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.
· W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać najpierw mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami lub żurawiną oraz orzechami włoskimi. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.
· Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość i połączą się ze sobą. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
· Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. W międzyczasie przygotować krem (przepis poniżej). Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu warto trzymać je pod przykryciem. Po wystudzeniu podgrzewać przed podaniem, można zamrozić. Czytaj więcej w BLOGU.
Krem: • 50 g serka kremowego np. Philadelphia • 1/8 szklanki (25 g) roztopionego masła • 1/2 szklanki cukru pudru opcjonalnie: • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią • 1 łyżeczka soku z cytryny lub szczypta skórki cytrynowej, łyżeczka likieru cytrynowego • odrobina soli w przypadku sera niesłonego, np. mascarpone Wymieszać serek, ostudzone masło i cukier puder na gładką masę. Dodać wanilię, cytrynę i ewentualnie sól i ponownie wymieszać. Polać (można przez szprycę) bułeczki po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.
elisabet