- Kaczka z leśnymi grzybami, sosem z czerwonego wina i smażonymi ziemniaczkami powali na kolana każdego smakosza. Bardzo dumny jestem z tego przepisu, bo wyszedł przednio. Aha, leśne grzyby oczywiście mogą być suszone. Wtedy przed użyciem trzeba je namoczyć w wodzie, żeby zrobiły się miękkie. Ale najlepsze są świeże. Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Czas pieczenia: 20 min.
Jak to zrobić: 1. Pędzelkiem oczyść grzyby z piasku. 2. Oddziel kapelusze od trzonków i wszystko pokrój w niedużą kostkę. 3. Dymki również pokrój w kosteczkę i posiekaj czosnek. 4. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć grzyby, lekko posól i zacznij smażyć 5. Posiekaj pietruszkę. 6. Do grzybów dodaj czosnek. Zamieszaj i wrzuć posiekaną dymkę. Usmaż grzyby na złoto. 7. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia wsyp pietruszkę, dodaj sól i pieprz i zamieszaj. 8. Z kaczkowych filetów odkrój część tłuszczu i włókna (żeby mięso poddane wysokiej temperaturze się nie zwinęło). 9. Od strony tłuszczu ponacinaj płyciutko filety na krzyż. Owiń każdy filet kawałkiem folii i tłuczkiem rozpłaszcz go odrobinę. Posyp z obu stron solą i pieprzem. 10. Na blacie połóż równolegle 3 zmoczone wodą kawałki sznurka w odstępach kilkucentymetrowych. 11. W poprzek, na środku sznurków połóż jeden filet (tłuszczykiem do dołu) Połóż na nim warstwę grzybów. Przyklep dłonią i zakryj drugim filetem, tym razem tłuszczykiem do góry. 12. Przewiąż pieczeń niezbyt mocno trzema kawałkami sznurka, żeby się nie rozpadła podczas pieczenia. 13. Piecz przez 20 min. w temperaturze 240 stopni C. 14. Wyjmij kaczkę, a naczynie, w którym ją piekłeś, postaw na ogniu – z tłuszczu, który wyciekł, zrobisz teraz sos. 15. Wlej wino i drewnianą szpatułką odskrob z dna smak, który został po pieczeniu. 16. Kiedy wino zredukuje się do połowy, wlej bulion i ocet. 17. Odczekaj znów, aż połowa płynu wyparuje. 18. Dodaj 50 g masła prosto z lodówki, żeby zagęścić sos i zamieszaj. 19. Przelej sos do sosjerki. 20. Leśna kaczka najlepsza jest ze smażonymi ziemniaczkami. Bon appetit!
· 200 ml bulionu drobiowego Knorr
· 2 cebulki dymki
· 100 ml czerwonego wina
· 2 ząbki czosnku
· 2 filety kaczki
· 200 g grzybów leśnych (mogą być maślaki, borowiki, kurki, podgrzybki)
· 50 g masła
· 3 do 4 kropli octu
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 3 gałązki pietruszki
· sól i pieprz do smaku
· Potrzebne akcesoria:
· sznurek
WILK725