Wszystko na surowo
Podstawowy zielony szejk
Składniki na 2 osoby:
· Pęczek koperku
· 2 pęczki zielonej pietruszki
· 2 dojrzałe banany
· 1 jabłko
· sok z połowy cytryny
· pół litra przefiltrowanej wody
Zieleninę najlepiej jest pokroić i wrzucić do blendera, zalać wodą i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane owoce (jabłko ze skórką) i miksować jeszcze około minuty (czas zależny od jakości blendera).
· Garść szpinaku
· pęczek koperku
· 3 banany
· 2 brzoskwinie
· 1 kiwi
· szklanka wody
· szklanka mleczka kokosowego
Wszystko mielimy w blenderze.
· garść liści brukwi
· garść liści młodej sałaty
· 2 banany
· 1/2 litra wody
Jakby ktoś miał problemy ze zmieleniem to polecam najpierw zmielić zieleninę z wodą, a potem dołożyć owoce.
· Pęczek botwinki
· Pęczek zielonej pietruszki
· 2 dojrzałe banany (dla początkujących surojadów polecam 3 banany)
· Sok z 1 cytryny
· Garść winogron
· Pół litra wody
Mielimy posiekaną zieleninę z wodą. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy pokrojone owoce i miksujemy jeszcze około minuty.
· 1 i 1/2 mango
· 2 małe jabłka
· sok z 1 cytryny
· 200 gr. szpinaku
· 300 ml. wody
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i gotowe
Smak tego eliksiru regulujemy ilością wyciśniętych winogron.
· Nać Pietruszki
· Banan
· Roszponka
· Sok z winogron wcześniej wyciśnięty
Wrzucamy wszystko do Hamiltona na 20s. i gotowe
przepyszny orzeźwiający i surowy koktajl
Składniki (porcja na jedną osobę):
· 1/2 szklanki truskawek
· 1/2 szklanki arbuza
· 1-2 listki mięty
· szczypta sproszkowanej guarany
· kilka kostek lodu
Wszystkie składniki mielimy dokładnie w blenderze.
REWELACYJNY przepis na świetny orzeźwiający napój
Składniki – na dzbanek (około 1.5 l)
· 1kg arbuza (najlepszy zimny)
· sok z jednej cytryny
· dużo świeżej mięty (ja dałem około 15 liści)
· 1-2 łyżeczki surowego miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
· 2 łyżeczki sproszkowanej guarany (opcjonalnie)
· 400 ml wody lub lodu
Wszystko razem miksujemy w blenderze.
szejk z jarmużu
Składniki:
· 2 garście jarmużu
· 3 dojrzałe banany
· 2-3 cm imbiru
· 400 ml wody
Imbir najpierw dobrze jest obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ma on włókna, które ciężko się mielą w blenderze, więc w ten sposób będzie smaczniejszy.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i mielimy.
zielony szejk z roślinami i ziołami dziko rosnącymi
· 2 duże garście dziko rosnących, jadalnych roślin i ziół (np. pokrzywa, mlecz, trawa, liście drzew, chwasty z ogródka, koniczyna z kwiatem itd., krótko mówiąc te rośliny, które się do Was uśmiechną )
· 3 pomarańcze (sok)
· 1 cytryna
· 4 dojrzałe banany i/lub dowolne słodkie owoce
· ok. 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, wlać do blendera i porządnie zmiksować z zieleniną, potem dodać banany (inne owoce) i dalej miksować. Na koniec dodać tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Eliksir Płynnego Złota
Genialny sos do sałatek, szczególnie na zimowe dni.
Proporcje na 4 filiżanki.
· 2 filiżanki świeżego soku z cytryny
· 3 ząbki czosnku
· 3 łyżki stołowe zmielonego imbiru (ja starłem na tarce do imbiru)
· 3 łyżki stołowe sosu sojowego Tamari
· 3 łyżki stołowe surowego miodu (ja dałem jedną – wszystko zależy od smaku)
· 1 i 1/2 filiżanki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
Wszystkie składniki, poza oliwą, wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie ustawiamy blender na średnie obroty i powoli dolewamy oliwy z oliwek. Jeżeli zrobimy to umiejętnie to powinna wyjść jednolita konsystencja. Ja niestety ustawiłem blender na zbyt wysokie obroty i się troszkę spieniło (co widać na zdjęciu). Na szczęście walory smakowe są zachowane.
Genialne oczyszczanie nerek
· duży pęczek zielonej pietruszki
· 3/4 szklanki wody
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na najwyższych obrotach.
Pijemy zaraz po przygotowaniu ponieważ szybko się rozwarstwia.
Mleko migdałowe
· 2 szklanki moczonych migdałów (6-8 godzin)
· 4 szklanki wody
· kardamon
· wanilia
· sól
· miód lub syrop z agawy
Wrzucamy do blendera migdały i zalewamy wodą. Mielimy na maksymalnych obrotach przez około minutę.
Po zmieleniu wlewamy wszystko do worka do filtrowania mleka lub do wyciskarki (ja wlałem do wyciskarki).
Otrzymane mleko wlewamy do blendera i dodajemy kawałek laski wanilii, szczyptę soli, troszkę kardamonu i łyżeczkę miodu. Wszystko jeszcze raz mielimy.
Mleko może być przechowywane w lodówce 1-3 dni, ale powinno się je pić tego samego dnia – jest najlepsze.
Można je zrobić z praktycznie każdego orzecha. Ponoć pyszne jest jeżeli doda się 1/2 migdałów skiełkowanych i 1/2 skiełkowanego owsa.
· 1 większy ogórek
· 2 średnie marchewki
· 1/2 papryczki chili
· 1/2 papryki (ja użyłem żółtej, ale czerwona będzie lepsza)
· 1/2 małej cukinii
· 1 ząbek czosnku
· 1 łyżeczka miso (fermentowana soja – zawiera dużo enzymów i zastępuje sól)
· pieprz
· 1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pyszna Surowa Zupa Dyniowa
Zupa Dyniowa:
· 3 szklanki posiekanej dyni
· 2 szklanki soku z pomarańczy
· 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
· 1/2 łyżeczki imbiru
· 1/2 łyżeczki kardamonu
· 1/3 łyżeczki pieprzu Cayene
· soli do smaku
Krem z Nerkowca:
· 1 szklanka moczonych orzechów nerkowca
· 1/3 szklanki wody
· szczypta soli
Najpierw wrzucamy do blendera moczone orzechy nerkowca (pamiętajmy, żeby najpierw je wypłukać), wodę i sól.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do osobnego naczynia.
Następnie wrzucamy do blendera wszystkie składniki zupy (nie musimy myć blendera po zrobieniu kremu) i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładamy do miseczek lub talerzy, z wierzchu polewamy kremem z nerkowca. Można udekorować listkiem mięty i lekko posypać pieprzem cayene.
...
Gpear