Wszystko na surowo.doc

(2697 KB) Pobierz
Wszystko na surowo

Wszystko na surowo

 

 

Podstawowy zielony szejk

 

Składniki na 2 osoby:

 

·        Pęczek koperku

·        2 pęczki zielonej pietruszki

·        2 dojrzałe banany

·        1 jabłko

·        sok z połowy cytryny

·        pół litra przefiltrowanej wody

 

Zieleninę najlepiej jest pokroić i wrzucić do blendera, zalać wodą i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać obrane owoce (jabłko ze skórką) i miksować jeszcze około minuty (czas zależny od jakości blendera).

 

 

Pyszny zielony shake

 

·        Garść szpinaku

·        pęczek koperku

·        3 banany

·        2 brzoskwinie

·        1 kiwi

·        szklanka wody

·        szklanka mleczka kokosowego

 

Wszystko mielimy w blenderze.

 

Pyszny zielony szejk

 

·        garść liści brukwi

·        garść liści młodej sałaty

·        2 banany

·        2 brzoskwinie

·        1/2 litra wody

 

Wszystko mielimy w blenderze.

 

 

Jakby ktoś miał problemy ze zmieleniem to polecam najpierw zmielić zieleninę z wodą, a potem dołożyć owoce.

 

Zielony szejk z botwinką

 

·        Pęczek botwinki

·        Pęczek zielonej pietruszki

·        Pęczek koperku

·        2 dojrzałe banany (dla początkujących surojadów polecam 3 banany)

·        Sok z 1 cytryny

·        Garść winogron

·        Pół litra wody

 

Mielimy posiekaną zieleninę z wodą. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy pokrojone owoce i miksujemy jeszcze około minuty.

 

Zielony Mangołyk

 

·        1 i 1/2 mango

·        2 małe jabłka

·        sok z 1 cytryny

·        200 gr. szpinaku

·        300 ml. wody

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i gotowe 

 

 

 

Pietruszkowy eliksir

 

Smak tego eliksiru regulujemy ilością wyciśniętych winogron.

 

·        Nać Pietruszki

·        Banan

·        Roszponka

·        Sok z winogron wcześniej wyciśnięty

 

Wrzucamy wszystko  do Hamiltona na 20s. i gotowe

 

 

 

 

 

 

Energetyczny, orzeźwiający koktail

przepyszny orzeźwiający i surowy koktajl

 

Składniki (porcja na jedną osobę):

 

·        1/2 szklanki truskawek

·        1/2 szklanki arbuza

·        1-2 listki mięty

·        szczypta sproszkowanej guarany

·        kilka kostek lodu

 

Wszystkie składniki mielimy dokładnie w blenderze.

 

 

 

Orzeźwiający Energy drink

REWELACYJNY przepis na świetny orzeźwiający napój

 

Składniki – na dzbanek (około 1.5 l)

 

·        1kg arbuza (najlepszy zimny)

·        sok z jednej cytryny

·        dużo świeżej mięty (ja dałem około 15 liści)

·        1-2 łyżeczki  surowego miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

·        2 łyżeczki sproszkowanej guarany (opcjonalnie)

·        400 ml wody lub lodu

 

Wszystko razem miksujemy w blenderze.

 

 

 

Zimowy Rozgrzewający Szejk

szejk z jarmużu

 

Składniki:

 

·        2 garście jarmużu

·        3 dojrzałe banany

·        1 jabłko

·        2-3 cm imbiru

·        400 ml wody

 

Imbir najpierw dobrze jest obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ma on włókna, które ciężko się mielą w blenderze, więc w ten sposób będzie smaczniejszy.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i mielimy.

 

 

 

Dziki szejk

zielony szejk z roślinami i ziołami dziko rosnącymi

 

Składniki:

·        2 duże garście dziko rosnących, jadalnych roślin i ziół (np. pokrzywa, mlecz, trawa, liście drzew, chwasty z ogródka, koniczyna z kwiatem itd., krótko mówiąc te rośliny, które się do Was uśmiechną )

·        3 pomarańcze (sok)

·        1 cytryna

·        4 dojrzałe banany i/lub dowolne słodkie owoce

·        ok. 1 szklanka wody

 

Przygotowanie:

 

Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, wlać do blendera i porządnie zmiksować z zieleniną, potem dodać banany (inne owoce) i dalej miksować. Na koniec dodać tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

 

 

 

 

Eliksir Płynnego Złota

Genialny sos do sałatek, szczególnie na zimowe dni.

 

Proporcje na 4 filiżanki.

 

·        2 filiżanki świeżego soku z cytryny

·        3 ząbki czosnku

·        3 łyżki stołowe zmielonego imbiru (ja starłem na tarce do imbiru)

·        3 łyżki stołowe sosu sojowego Tamari

·        3 łyżki stołowe surowego miodu (ja dałem jedną – wszystko zależy od smaku)

·        1 i 1/2 filiżanki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek

 

Wszystkie składniki, poza oliwą, wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie ustawiamy blender na średnie obroty i powoli dolewamy oliwy z oliwek. Jeżeli zrobimy to umiejętnie to powinna wyjść jednolita konsystencja. Ja niestety ustawiłem blender na zbyt wysokie obroty i się troszkę spieniło (co widać na zdjęciu). Na szczęście walory smakowe są zachowane. 

 

 

Genialne oczyszczanie nerek

 

·        duży pęczek zielonej pietruszki

·        sok z jednej cytryny

·        3/4 szklanki wody

 

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na najwyższych obrotach.

 

Pijemy zaraz po przygotowaniu ponieważ szybko się rozwarstwia.

 

 

 

Mleko migdałowe

 

·        2 szklanki moczonych migdałów (6-8 godzin)

·        4 szklanki wody

·        kardamon

·        wanilia

·        sól

·        miód lub syrop z agawy

 

Wrzucamy do blendera migdały i zalewamy wodą. Mielimy na maksymalnych obrotach przez około minutę.

 

Po zmieleniu wlewamy wszystko do worka do filtrowania mleka lub do wyciskarki (ja wlałem do wyciskarki).

Otrzymane mleko wlewamy do blendera i dodajemy kawałek laski wanilii, szczyptę soli, troszkę kardamonu i łyżeczkę miodu. Wszystko jeszcze raz mielimy.

Mleko może być przechowywane w lodówce 1-3 dni, ale powinno się je pić tego samego dnia – jest najlepsze.

Można je zrobić z praktycznie każdego orzecha. Ponoć pyszne jest jeżeli doda się 1/2 migdałów skiełkowanych i 1/2 skiełkowanego owsa.

 

 

 

Zupa warzywna

 

·        1 większy ogórek

·        2 średnie marchewki

·        1/2 papryczki chili

·        1/2 papryki (ja użyłem żółtej, ale czerwona będzie lepsza)

·        1/2 małej cukinii

·        1 ząbek czosnku

·        1 łyżeczka miso (fermentowana soja – zawiera dużo enzymów i zastępuje sól)

·        pieprz

·        1/2 szklanki wody

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Pyszna Surowa Zupa Dyniowa

 

Zupa Dyniowa:

·        3 szklanki posiekanej dyni

·        2 szklanki soku z pomarańczy

·        1 łyżka miodu lub syropu z agawy

·        1/2 łyżeczki imbiru

·        1/2 łyżeczki kardamonu

·        1/3 łyżeczki pieprzu Cayene

·        soli do smaku

 

Krem z Nerkowca:

·        1 szklanka moczonych orzechów nerkowca

·        1/3 szklanki wody

·        szczypta soli

 

Najpierw wrzucamy do blendera moczone orzechy nerkowca (pamiętajmy, żeby najpierw je wypłukać), wodę i sól.

Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do osobnego naczynia.

Następnie wrzucamy do blendera wszystkie składniki zupy (nie musimy myć blendera po zrobieniu kremu) i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nakładamy do miseczek lub talerzy, z wierzchu polewamy kremem z nerkowca. Można udekorować listkiem mięty i lekko posypać pieprzem cayene.

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin