KLOPSY WOŁOWO-MIĘTOWE Z MAKARONEM
1. Lista składników:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2. Pozostałe przyprawy:…………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3. Wykonanie:
a) Mięso mielone zmieszać z jajkiem, bułką…………………………………………………. i mąką …………………………………………………………… oraz przyprawami.
b) Formować nieduże klopsy wilgotnymi rękami. Wrzucać na gotujący się wrzątek z kostką………………………………………………………………… .
c) Gotować około pół godziny i po tym czasie dodać przecier…………………………………….
d) Zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej
e) Ugotować makaron kokardki lub rurki ALDENTE czyli……………………………………………
f) Klopsy podajemy z makaronem, ziemniakami lub kluskami i surówką.
4. Jakie znasz rodzaje makaronu, który podajemy z różnego rodzaju sosami?
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
magda.wer