Sernik Jasno-Ciemny z polewą
Początek formularza
Skladniki:
Ciasto jasne:6 białek15 dag mąki ziemniaczanej5 dag mąki pszennej20 dag cukru1 łyżka octu1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto ciemne:6 jaj3/4szklanki cukru1 i pół szklanki mąkiłyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSer:1 kg sera1 szklanka cukru6 żółtek1/2 szklanki mleka1 budyń śmietankowy3/4 kostki Kasi
Przepis:
Ciasto jasne:Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszaćCiasto ciemne:Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.Ser:Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać ser i wymieszać, postawić na ognu i gdy zacznie się gotować - wlać budyń i zagotowaćPieczenie:Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 C, przez 30-45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową.
Dół formularza
chomisiaczki