Sałatka z młodych ziemniaków z rokpolem, Sałatka moulin rouge.doc

(27 KB) Pobierz
Sałatka z młodych ziemniaków z rokpolem

Sałatka z młodych ziemniaków z rokpolem

 

60 dag młodych małych ziemniaków,

10 dag rokpola,

2-3 małe cebulki (najzwyklejsze),

1 łyżka oliwy,

1 czubata łyżka pestek dyni,

1 duży pęczek koperku.

 

Sos:

4 łyżki oliwy,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka białego octu winnego,

sól, pieprz.

 

   Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i odstawić. W tym czasie wymieszać ocet winny z solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodawać po odrobinie oliwę - cały czas ubijając trzepaczką.

   Gotowe ziemniaki - jeszcze gorące - obrać, pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do miski i wciąż gorące polać sosem winegret. Odstawić.

Cebulę pokroić w piórka, zrumienić delikatnie na oliwie, dodać pestki dyni i krótko razem przesmażyć, cały czas mieszając.

   Ziemniaki posypać pokruszonym rokpolem i natychmiast polać gorącą cebulką z pestkami. Po chwili, gdy ser się nieco rozpuści, posypać całość umytym, osuszonym i posiekanym koperkiem. Wymieszać.

 

Sałatka Moulin Rouge

 

2 średnie buraki,

4 plasterki ananasa,

1 jabłko,

4 łyżki gęstego majonezu,

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,

sól, pieprz.

 

   Buraki umyć i ugotować w łupinach. Wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym razem z ananasem pokroić w kosteczkę mniej więcej tej samej wielkości co buraczki. Dodać do buraków i wymieszać.

   Majonez wymieszać ze śmietaną na gładki sos, doprawić solą i pieprzem i dodać do reszty. Wymieszać i ewentualnie doprawić. Wstawić do lodówki pod przykryciem na minimum 30 minut. Musi się przegryźć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin