Ryżowa zapiekanka z boczkiem
3 woreczki ryżu
40 dag wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
10 dag żółtego sera pieprz
1 szklanka rosołu
4 łyżki śmietany 18%
majeranek , sól , pieprz , ketchup
Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem.
Zapiekanka z mięsa mielonego i makaronu
Składniki
dla 2-4 osób
Papryka czerwona, 1
papryka żółta, 1
makaron spaghetti, pół opakowania
kukurydza, 1 puszka
Cebulka biała, 1
Cebulka fioletowa, 1
mięso mielone, 1 opakowanie (0,5kg)
jajko, 1
czas przygotowania: do 60 min
Ugotować makaron na pół twardo, wyłożyć na spód foremki. Mięso mielone wymieszać z posiekanymi w drobną kostkę paprykami, kukurydzą i cebulką. Wyłożyć na makaron i udekorować na wierzchu jajkami. Mięso można przyprawić ziołami i papryką czerwoną, jak kto lubi ;) Polecam wymieszanie tego z keczupem lub innym sosem pomidorowym (ale dopiero na talerzu), bo jest przepyszne.
Milka02