Papryka faszerowanaTekst i foto: Uncle Ben's Data publikacji: 12-09-2005
Pieczona papryka wypełniona farszem. Smak nadaje sos farmerski z odrobiną mięsa i świeżych ziół. Trafia na stół prosto z piekarnika, uwodząc nas zapachem i smakiem.
Porcje: 3-4 Koszt: 15 zł Trudność: prosty Czas: 50 min. Kaloryczność: trochę
Składniki:- 4 papryki,- 15 dag wieprzowiny bez kości,- 1 szklanka ugotowanego ryżu,- 400g sosu Uncle Ben’s® Kataloński ogród warzywny,- 2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu),- kilka wiórków masła,- sól, pieprz,- 2 cebule,- 2 łyżeczki natki pietruszki (opcjonalnie),- 1 łyżeczka świeżych ziół. Jak przyrządzić?1) Poszatkuj cebulę. Mięso roztłucz lekko tłuczkiem i pokrój w kostkę. 2) Na patelni z olejem przysmaż na rumiano cebulę. Dodaj mięso i obsmaż je starannie ze wszystkich stron. Dołóż ryż. 3) Do tak przygotowanych składników, dodaj sos Uncle Ben’s® Kataloński ogród warzywny. Całość wymieszaj delikatnie i starannie. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 10 min. Pozostaw do lekkiego wystudzenia. 4) Przygotuj 4 piękne papryki, zważając na to, by stały stabilnie w pozycji pionowej. Umyj je, odetnij górną część strąka i wydrąż gniazda nasienne. 5) Papryki napełnij przygotowanym farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Polej kilkoma łyżkami wody i piecz przez 30 min. w temp 180 st. C. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i połóż malutki kawałeczek masła na wierzchu każdej papryki, aby ładnie się przyrumienił. Jak podawać?W naczyniu, w którym były zapiekane. Udekorowane świeżą zieloną pietruszką, lub innymi ziołami (bazylia, tymianek). Najsmaczniejsze z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Można oddzielnie podać którąś z naszych popularnych kasz: perłową lub jęczmienną.
nabuchonodozor17