Papryka faszerowana.docx

(91 KB) Pobierz

Papryka faszerowana
Tekst i foto: Uncle Ben's  Data publikacji: 12-09-2005

 

Pieczona papryka wypełniona farszem. Smak nadaje sos farmerski z odrobiną mięsa i świeżych ziół. Trafia na stół prosto z piekarnika, uwodząc nas zapachem i smakiem.

 

Porcje: 3-4  Koszt: 15 zł  Trudność: prosty  Czas: 50 min. Kaloryczność: trochę

 

http://kuchnia.o2.pl/_img/wyslij.gif  http://kuchnia.o2.pl/_img/do_druku.gif

 

http://j.o2.pl/reklama/ub/mat/3/papryka2.jpghttp://j.o2.pl/reklama/ub/mat/3/papryka1.jpg

 

 

http://j.o2.pl/reklama/ub/mat/3/papryka4.jpghttp://j.o2.pl/reklama/ub/mat/3/papryka3.jpg

Składniki:
- 4 papryki,
- 15 dag wieprzowiny bez kości,
- 1 szklanka ugotowanego ryżu,
- 400g sosu Uncle Ben’s® Kataloński ogród warzywny,
- 2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu),
- kilka wiórków masła,
- sól, pieprz,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki natki pietruszki (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka świeżych ziół.

Jak przyrządzić?
1) Poszatkuj cebulę. Mięso roztłucz lekko tłuczkiem i pokrój w kostkę.

2) Na patelni z olejem przysmaż na rumiano cebulę. Dodaj mięso i obsmaż je starannie ze wszystkich stron. Dołóż ryż.

3) Do tak przygotowanych składników, dodaj sos Uncle Ben’s® Kataloński ogród warzywny. Całość wymieszaj delikatnie i starannie. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 10 min. Pozostaw do lekkiego wystudzenia.

4) Przygotuj 4 piękne papryki, zważając na to, by stały stabilnie w pozycji pionowej. Umyj je, odetnij górną część strąka i wydrąż gniazda nasienne.

5) Papryki napełnij przygotowanym farszem. Przełóż do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Polej kilkoma łyżkami wody i piecz przez 30 min. w temp 180 st. C. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i połóż malutki kawałeczek masła na wierzchu każdej papryki, aby ładnie się przyrumienił.

Jak podawać?
W naczyniu, w którym były zapiekane. Udekorowane świeżą zieloną pietruszką, lub innymi ziołami (bazylia, tymianek). Najsmaczniejsze z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Można oddzielnie podać którąś z naszych popularnych kasz: perłową lub jęczmienną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin