Hig1
Opisz patametry wzoru Gompertza 2. Opisz mechanizm bakteriobójczego działania alkoholi i fenoli 3. O czym stanowi CA w odniesieniu do konsumentów i producentów 4. Opisz drobnoustroje pod względem tlenowosci - podaj przykłady
-od czego zależy ciepłooporność, albo od czego zależy inaktywacja cieplna drobnoustrojów- nie pamiętam jak to było sformuowane, no ale wiadomo, o co chodzi -opisz prawo wtórne UE -zastosowanie praktyczne promieniowania UV - zastosowanie mikrobiologii prognostycznej
1. Podać definicję prawa żywnościowego 2. Opisać idealny detergent 3. Podać mechanizmy przystosowania psychrofili do życia w niskich temperaturach. 4. Podać podziały metod prognozowania mikrobiologicznego i przykłady
działania UV na bakteria -na czym polega działanie ultradzwięków -parametry wzoru Gombertza (czy jakoś tak) -cele i zadania jakiejś komisji CA
1. co to kodeks alimentarius 2. co wpływa na skutecznośc działania promieniowania jonizującego 3. założenia mikrobiologii prognostycznej 4. opisac alkohole
HIIENA 2
1. Ogólne zasady zapobiegania zakażeniom i zatruciom pokarmowym 2. Zasada metody ATP 3. a) Wyjaśnic skrót GHP i podac definicje b) wymogania GMP
1 coś o mikotoksynach, chyba od czego zależy wytwarzanie mikotoksyn (pH, temperatura, przechowywanie i inne bzdety) 2 modyfikacje metod płytkowych 3 a) ghp co to za skrót i def. b) na jakie strefy dzielimy zakład i dlaczego
1 Po pierwsze mielismy pytanie z grzybow ktorych niby mialo nie byc tzn. jakie czynniki wplywaja na produkcje mikotoksyn w zywnosci 2. Wymienic nowe metody plytkowe 3. Wyjasnic skrot GHP podac definicje podac podzial zakladu produkujacego zywnosc i dlaczego sie taki podzial stosuje
1. Bioluminescencja 2. Typy zatruć pokarmowych i opisać je. 3. Podać def. GMP i wymogi dla GHP.
1.scharakteryzuj priony 2.wykorzystanie metody ATP 3.definicja i rozwiniecie skrotu GHP, na jakie strefy dzieli sie zaklad i czemu to sluzy
1Definicja ghp, wyjasnij skrót 2metody immunoenzymatyczne 3typy zakazen-opisac, podac przykłady
\2 scharakteryzuj metody Petrifilm 3 a) co oznacza skrót GMP, zdefiniuj pojęcie b) kiedy pracownicy muszą myć ręce
1)co to jest GMP( skrot i definicja) oraz czym sie różni GMP od GHP i HACCPu 2) opisac nowe pozywki 3)ktore wirusy wywolaly najwieksze epidemie opisz je krotko
1. definicja GMP i wymagania GHP 2. Opisać ELISA koanpkową i przykłady innych immunologicznych 3. warunki wytworzenia mikotosyn przez pleśnie
savanka17